Autor Wątek: Audun Coffee Bydgoszcz  (Przeczytany 18886 razy)

Offline pawelradzio

  • Wiadomości: 101
  • Ekspres: Ascaso Dream, Bialetti Venus 4tz, Hario V60-02, Aero, Chemex
  • Młynek: Rhinowares, Baratza Vario
Odp: Audun Coffee Bydgoszcz
« Odpowiedź #15 dnia: 23 Sierpień 2015, 18:32:05 »
Do alternatyw, wg. Coffeedesk nawet do dripa :) . W dripperze miałem zazwyczaj coś koło 83-85*C. W sumie ten opis do dripa może być lekko przekłamany, bo piłem go dziś rano, ale takie wrażenia "estetyczne" kojarzę.

Rano spróbuję zrobić ją w cieplejszej, ok. 90*C, wodzie.
« Ostatnia zmiana: 23 Sierpień 2015, 18:35:20 wysłana przez pawelradzio »

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4973
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Audun Coffee Bydgoszcz
« Odpowiedź #16 dnia: 23 Sierpień 2015, 20:26:03 »
Ciekawe, że w kawiarce ta kawa jest mocno kwaskowata. A drip Ci smakuje w porównaniu do innych ziarenek?

Offline pawelradzio

  • Wiadomości: 101
  • Ekspres: Ascaso Dream, Bialetti Venus 4tz, Hario V60-02, Aero, Chemex
  • Młynek: Rhinowares, Baratza Vario
Odp: Audun Coffee Bydgoszcz
« Odpowiedź #17 dnia: 23 Sierpień 2015, 22:01:15 »
To nie tak, że z kawiarki mi nie smakuje. Szczerze powiedziawszy to nawet to lubię.

Z dripa wyszła mi dość lekka, mało wyrazista, ale to może kwestia zbyt niskiej temperatury, ale generalnie przyjemnie się z nią zaczyna dzień. Trudno mi się określić co do innych ziaren, bo miałem przyjemność spróbować tylko tę Kenię od Coffelab. Próbowałem jeszcze Kerugoya Kenia od Java Coffee (w kawiarni), ale szczerze powiedziawszy mi ta nie posmakowała, czułem taką goryczkę, która skutecznie utrudniała mi cieszenie się kwaskiem.

Teraz przeżyję "nalot" kawowy, bo nadciąga do mnie aero z kawą niespodzianką od coffeedesk i próbka tajemniczej kawy od Gregorio, to może będę miał większe spektrum możliwości oceny i się wtedy wypowiem :)

Offline Metiu

  • Wiadomości: 518
    • M Coffee Accessories
  • Ekspres: Isomac Tea II, La Pavoni Prof.
  • Młynek: Mazzer Mini A Digital, Wilfa, Feldgrind, Comandate Mk3
Odp: Audun Coffee Bydgoszcz
« Odpowiedź #18 dnia: 23 Sierpień 2015, 22:12:18 »
Próbowałeś obniżyć temperaturę parzenia w dripperze do np. 85°C?

85 st. w dripie to stanowczo za mało, zwłaszcza dla Brazylii. To niedoparzenie. Takie eksperymenty temperaturowe to raczej w aeropressie wychodzą dobrze.
Audunowe kawy wymagają dobrej i miękkiej wody - coś na wzór tych skandynawskich. :)
Czy potrzebujesz tampera ? - > clik !

Offline pawelradzio

  • Wiadomości: 101
  • Ekspres: Ascaso Dream, Bialetti Venus 4tz, Hario V60-02, Aero, Chemex
  • Młynek: Rhinowares, Baratza Vario
Odp: Audun Coffee Bydgoszcz
« Odpowiedź #19 dnia: 23 Sierpień 2015, 22:17:06 »
85 st. w dripie to stanowczo za mało, zwłaszcza dla Brazylii. To niedoparzenie. Takie eksperymenty temperaturowe to raczej w aeropressie wychodzą dobrze.
Audunowe kawy wymagają dobrej i miękkiej wody - coś na wzór tych skandynawskich. :)

No to już wiem dlaczego drip był taki jaki był. Miękka woda w Lublinie... nalejemy z butelki ;)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10577
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Audun Coffee Bydgoszcz
« Odpowiedź #20 dnia: 23 Sierpień 2015, 22:28:22 »
Brazylia raczej nie jest warta zachodu... Żadna temperatura ni woda tego nie zmieni.

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4973
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Audun Coffee Bydgoszcz
« Odpowiedź #21 dnia: 23 Sierpień 2015, 22:34:30 »
85 st. w dripie to stanowczo za mało, zwłaszcza dla Brazylii. To niedoparzenie.
Ryzykowne jeżeli przy ponad 90°C wali z niej tytoniem.
« Ostatnia zmiana: 23 Sierpień 2015, 22:36:40 wysłana przez WS »

Offline Metiu

  • Wiadomości: 518
    • M Coffee Accessories
  • Ekspres: Isomac Tea II, La Pavoni Prof.
  • Młynek: Mazzer Mini A Digital, Wilfa, Feldgrind, Comandate Mk3
Odp: Audun Coffee Bydgoszcz
« Odpowiedź #22 dnia: 23 Sierpień 2015, 22:52:04 »
Skąd taka ironia ? Chciałem pomóc, czym Ci zaszkodziłem ?  ;) (edit) Widzę że WS edytowałeś post.

Być może ten typ tak ma, a może jest jakiś defekt. Swoją poradę wyraziłem na podstawie swojego doświadczenia i doświadczenia innych - także tych, którzy na kawie od Auduna pracują na co dzień. Po za tym kierowałem się tym co napisał pawelradzio "dość lekka, mało wyrazista".
Smaki papieru, trawy lub tytoniu czasem biorą się z niedoparzenia - kawa jest płaska i to jedyne smaki jakie się przebijają. A czasem nic kawie nie pomoże i jest jak mówi Antonio.
Czy potrzebujesz tampera ? - > clik !

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4973
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Audun Coffee Bydgoszcz
« Odpowiedź #23 dnia: 23 Sierpień 2015, 23:26:49 »
A coś Ty taki delikatny.
W porównaniu do Kenii Brazylia na pewno nie będzie wyrazista. Chociaż trafiły mi się stamtąd rewelacyjne ziarenka, super słodkie i kremowo - czekoladowe. Ale trudno je porównywać, które są lepsze, bo dwa różne światy. O tej kawie Auduna słyszałem nieco inne opinie, dlatego pytałem o stopień palenia. W dripowej wersji nie powinno być tytoniu.
« Ostatnia zmiana: 23 Sierpień 2015, 23:53:09 wysłana przez WS »

Offline pawelradzio

  • Wiadomości: 101
  • Ekspres: Ascaso Dream, Bialetti Venus 4tz, Hario V60-02, Aero, Chemex
  • Młynek: Rhinowares, Baratza Vario
Odp: Audun Coffee Bydgoszcz
« Odpowiedź #24 dnia: 24 Sierpień 2015, 07:20:58 »
Live-streaming
V60
woda: 90,5*C
kawa: 12 g
czas: 3:00

zapach: czekolada i nuty orzechowe
smak: pierwsze skojarzenie - ciemna czekolada, ale broń Boże żadna bardzo gorzka. Dalej jakieś orzechy, nie jestem w stanie odtworzyć smaku na 100%, ale pokusiłbym się na smak orzecha brazylijskiego. No i delikatna, przyjemna kwasowość. Nie jest to na pewno kawa, która atakuje mnie tymi smakami, są raczej stonowane i miłe dla kubków smakowych.

Możliwe, że po prostu "ten typ tak ma", czyli kawa z Brazylii i muszę spróbować jeszcze jakiejś innej. No bo jak powiedział WS, to dwa inne światy i może po Kenii, czego innego oczekiwałem.

Offline joonecky Mężczyzna

  • Wiadomości: 960
Odp: Audun Coffee Bydgoszcz
« Odpowiedź #25 dnia: 24 Sierpień 2015, 10:25:16 »
Antonio ma rację - tych kaw z Brazylii nie ma jak uratować [emoji14] są po prostu nudne i nie dadzą doznań dla prawdziwego kawowego odkrywcy-futurysty :D

Wysłane z mojego IdeaTab S6000-H przy użyciu Tapatalka


Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Audun Coffee Bydgoszcz
« Odpowiedź #26 dnia: 24 Sierpień 2015, 20:34:05 »
Może i nudna, ale jest i orzeźwiająca, przyjemnie kwaskowa, kakao i orzech też są. A ten tytoń to bardziej jak fajkowy, czy jak stara popielniczka?

Offline pawelradzio

  • Wiadomości: 101
  • Ekspres: Ascaso Dream, Bialetti Venus 4tz, Hario V60-02, Aero, Chemex
  • Młynek: Rhinowares, Baratza Vario
Odp: Audun Coffee Bydgoszcz
« Odpowiedź #27 dnia: 24 Sierpień 2015, 22:09:50 »
Raczej, na szczęście, coś fajkowego. Jakby to była popielniczka to bym chyba nie przetrwał ;)

edit. to zdecydowanie był smak, jaki zostawiają w ustach cygara!
« Ostatnia zmiana: 24 Sierpień 2015, 22:24:28 wysłana przez pawelradzio »

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4973
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Audun Coffee Bydgoszcz
« Odpowiedź #28 dnia: 24 Sierpień 2015, 22:36:56 »
Myślę, że Brazil Rainha lepsza będzie z aeropressu niż z drippera. Przynajmniej ja bym jej nie przelewał.

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Audun Coffee Bydgoszcz
« Odpowiedź #29 dnia: 24 Sierpień 2015, 23:03:14 »
Raczej, na szczęście, coś fajkowego. Jakby to była popielniczka to bym chyba nie przetrwał ;)
To ja bym obstawiał poprawne zaparzenie, w sensie, że bez większych błędów, na ktore można by się powołać?

Możesz sprawdzić w aeoro, czy w innych proporcjach, czy parametrach.
« Ostatnia zmiana: 24 Sierpień 2015, 23:06:36 wysłana przez donkiszot »

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi