forum.wszystkookawie.pl

Opinie, testy i porównania => Kawa => Wątek zaczęty przez: WS w 17 Czerwiec 2019, 21:12:37

Tytuł: El Salvador San Joaquin – palarnia kawy Euro Cafe
Wiadomość wysłana przez: WS w 17 Czerwiec 2019, 21:12:37
El Salvador San Joaquin – palarnia kawy Euro Cafe

Arabika z wulkanicznych terenów Salwadoru, odmiana Red Bourbon, sposób obróbki – Honey, palenie jasne, z przeznaczeniem do alternatywnych metod parzenia kawy. Ziarenka są ładne, całe i równo palone. Mają słodki aromat z nutami mlecznej czekolady. W przemiale dominują jasne owoce (mandarynki, cytrusy, jabłka), akcenty orzechów i sporo karmelu.

Sposób przygotowania: dripper Tiamo V60-01, białe filtry Hario i młynek Fiorenzato F6 Drogheria. Doza standardowa 6 g kawy na 100 g wody, temperatura wody 92°C, czas parzenia 2,5 minuty. Preinfuzja 30 sekund, w stosunku 2,5 grama wody na gram kawy i mieszanie przez kołysanie dripperem. Później polewanie w czterech porcjach co 30 sekund, dwie ostatnie mniejsze, 2/3 i 1/3 w porównaniu do początkowych. Po dwóch pierwszych zalaniach mieszanie przez kołysanie dripperem. W aromacie dripa są orzeszki, jasne owoce i słodka czekolada. Po spróbowaniu delikatna kwaskowatość jasnych owoców (na początku z dominacją słodkich jabłek, później do głosu dochodzą mandarynki), są akcenty orzeszków i dużo słodyczy. Drip jest zdecydowanie dobry. Delikatnie kwaskowaty, z dużą ilością słodyczy i bez goryczki. Finisz owocowo – słodki, syropowaty. Posmak owocowo - słodki, miły i trwały, z czasem przechodzący w orzechowy. Przy wyższej temperaturze parzenia i dłuższym czasie parzenia w naparze pojawiało się więcej orzechów, wrażenia były ciekawe, ale wolałem dripy bardziej kwaskowate. 
El Salvador San Joaquin to dobre, przelewowe ziarenka, gwarantujące miłe wrażenia w filiżance. Bardzo słodkie, pozbawione goryczki, z delikatną kwaskowatością i orzeszkami w posmaku.