sprecyzuj pytanie, proszę
Przeczytałem, że QM robi lepsze espresso niż Jura. Pytałem z czego może wynikać ta róznica ( zakładając że w obu ekspresach jest taka sama kawa, taka sama woda).
Drugie pytanie było o jakość kawa mlecznych - Jura robi bardzo dobrą piankę, (wiem że to ekspres do KAWY a nie mleka, ale czasami trudno w domu to wytłumaczyć)
QM robi lepsze espresso niż Jura, a wynika to z tego, że możemy sobie ręcznie ustawić dozę kawy zmielonej, młynek ma większe możliwości ustawienia stopnia zmielenia.
Mam również Jura. W niej dozę kawy ustawiamy poprzez wybór mocy kawy, młynek nawet przy największym skręceniu mieli zbyt grubo.
Może i QM wygląda paskudnie, ale za to nie wkurza i nie krzyczy odkamień, gdy nie używam orginalnego filtra za 40zł. To prawda, że brudzi się moduł zaparzania, ale tu możemy po otwarciu drzwiczek czyścić sobie nawet codziennie, a Jura należy co 2 lata wysłać do serwisu na przegląd , bo tam nie wyczyścimy bez rozebrania ekspresu.
Espresso w QM wychodzi znacznie lepsze niż w Jura, chociaż do kolbowego jeszcze daleko, QM będzie najbardziej zbliżone.
Jura lepiej spienia mleko, a kawa, jak kawa, od automatu nie ma co wymagać. Zaletą automatów jest to, że kawę przyrządza się szybko, co dla mnie jest ważne przy porannej kawie, i przy gościach. W pracy też lepiej sprawdza mi się automat, bo włączony jest cały dzień i zrobienie kawy zajmuje 30 sekund. QM ma już na liczniku 17700 kaw.