Autor Wątek: Świeżość kawy  (Przeczytany 4660 razy)

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3461
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Świeżość kawy
« Odpowiedź #15 dnia: 21 Styczeń 2019, 14:15:22 »
Wydaje mi się, że wystarczy zdrowy rozsądek. Małe torebki, zawijanie tak aby zostało minimum powietrza, wypicie otwartej torebki w ciągu kilku dni.
Zobacz, że de facto wyniki badań pokazują, że kawa jest dość stabilna. Więc w przepadku niewielkich ilości, i przestrzeganiu podstawowych zasad, nie ma za bardzo czym się przejmować.

@Marx W Twoim przypadku pomogła by trzecia filiżanka dziennie ;)

Hopper to jeszcze trochę inna kwestia. W większości młynków gastronomicznych jest pewna minimalna ilość kawy w hopperze, przy której młynek ma optymalne warunki pracy (szybkość i jakość przemiału).

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Świeżość kawy
« Odpowiedź #16 dnia: 22 Styczeń 2019, 08:37:38 »
sporo palarni podaje taką informację
To jest bardzo ciekawy wątek niepozwalający zamknąć tej dyskusji w prostych zasadach. Kawa z różnych piecy, od różnych palaczy się różnie starzeje. Czasem kawa w paczce dojrzewa, a czasem się tylko starzeje.

Trzeba też rozdzielić filtry od espresso. W filtrach tracimy aromat, w espresso możliwość poprawnej ekstrakcji. Z drugiej strony, stabilność ekstrakcji też jest potrzebna w espresso.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi