Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 1070567 razy)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2835 dnia: 19 Listopad 2018, 12:20:55 »
Mam pytanie,co znaczą te bąbelki na kawie czego one dowodzą.

Jeśli strużkę wypływającą z wylewki skierujemy tak, by spływała po całej długości ścianki filiżanki, to nie będzie takich bąbelków. Powstają one tak samo, jak piana na powierzchni wciąż wzburzanej wody...

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2836 dnia: 19 Listopad 2018, 12:26:58 »
dynamometryczny
Też takiego nie używam

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3461
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2837 dnia: 19 Listopad 2018, 12:35:37 »
pj.w - tamper mam 58mm,dlaczego miał bym zamówić inny. A jeżeli,to jaki miałby mieć wymiar do mojego sitka.

Na zdjęciu numer 4, ubicie, wygląda, jakby sam brzeg ciastka nie był dociśnięty (lewa strona). Może to tylko złudzenie, przyjrzyj się temu.
IMS robi wiele sitek, ale modele precyzyjne zazwyczaj pozawalają używać tampera 58.35-40. Musiałbyś zmierzyć suwmiarką średnicę czy Twój też na to pozwala.

Jeżeli tak to tamper 58.35-40 będzie lepszy. Może być klasyk, Siewcu np sprzedaje do Metiu, może być tak jak Manfred poleca samopoziomujący. Chyba Kazak takie robi.

http://kazak.com.pl/en/product/temper-ss-58-4-mm-ves-768-g/


A jeżeli uważasz, że to zbytek, to tampuj lżej za to miel odrobinę drobniej.

Ta kawa wygląda ok, smakuje OK. Natomiast powinno to być powtarzalne, nie ma powodu, dla którego masz cokolwiek wylewać do zlewu. Więc skup się na tym, żeby każdy shot był podobny, czas, uzysk, ekstrakcja. Jak to osiągniesz to masz bazę do dalszych eksperymentów.
« Ostatnia zmiana: 19 Listopad 2018, 12:37:54 wysłana przez pj.w »

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 5087
  • Ekspres: LaPa EP
  • Młynek: Aergrind
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2838 dnia: 19 Listopad 2018, 12:38:22 »
Moim zdaniem, żeby dojść do poziomu eksperymentów trzeba być w stanie zrobić dobrego shota będąc wyrwanym w środku nocy ze snu ;)

Offline ZELAND Mężczyzna

  • Wiadomości: 124
  • Ekspres: Rocket Giotto Evoluzione2
  • Młynek: Mazzer SJ
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2839 dnia: 19 Listopad 2018, 21:02:08 »
Panowie ,dzięki za pomoc i sugestie.
Wiem ,że dopiero startuje i wiele jeszcze zmarnowanych kaw jest  przede mną. Cały czas eksperymentuje wyłącznie na kawach od MA ,a nie jakieś markety. W tej chwili chcę się jeszcze przez krótki czas skupić na kawie Ariadna,/ jeżeli będzie jeszcze dostępna  u MA/ :) . Chciałbym na niej opanować  chociażby małą bazę umiejętności  i na niej dalej  się opierać. Miałem kilka innych kaw od Mastro Antonio i nie bardzo mogłam dostosować do nich swojego Mazzera
Słuszna sugestia  :) W grę może również wchodzić kupienie większego tampera - sprawa warta rozważenia :) Natomiast tamper dynamometryczny czy in. gadżety w moim przekonaniu to są zabawki i nie chciałbym się nimi bawić.
Na zdjęciu nr 4 rzeczywiście z lewej strony można uznać za odbicie tampera,ale jak na tamper jest to zbyt duża odległość od brzegu sitka ;) pył kawowy często opada z bocznych ścianek przy ruchu tampera.
Właśnie mam pytanie - dlaczego kawa tak pyli po ubicie,czy to tylko u mnie. Jak nie zapomnę, to  odwracam kolbę i lekko wysypuję ten pył.
Jeszcze raz dzięki Wam Panowie za pomoc - pozdrawiam .



Offline Metiu

  • Wiadomości: 518
    • M Coffee Accessories
  • Ekspres: Isomac Tea II, La Pavoni Prof.
  • Młynek: Mazzer Mini A Digital, Wilfa, Feldgrind, Comandate Mk3
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2840 dnia: 19 Listopad 2018, 21:57:11 »
Tak powinna wyglądać powierzchnia kawy po ubiciu tamperem dobranym do średnicy sitka. Parę drobnych drobin może pozostać nieubita, ale z pewnością nie może być to "pasek"



Fizyki nie oszukamy.  :) Dobrze dobrany tamper sprawia, że kawa ubita jest równo na możliwie maksymalniej powierzchni. Tym samym przepływ wody przez kawę podczas ekstrakcji jest równy, a to bezpośrednio wpływ na jakość w filiżance.
Czy potrzebujesz tampera ? - > clik !

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3244
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2841 dnia: 19 Listopad 2018, 22:26:32 »
Trochę da się jednak oszukać nutacją, robię tak od dawna.

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline Metiu

  • Wiadomości: 518
    • M Coffee Accessories
  • Ekspres: Isomac Tea II, La Pavoni Prof.
  • Młynek: Mazzer Mini A Digital, Wilfa, Feldgrind, Comandate Mk3
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2842 dnia: 19 Listopad 2018, 23:00:55 »
oszukać

Właśnie...  ;)

Nautaja to jedno, prawidłowe działanie tampera (którym można dodatkowo zrobić nautacje) to drugie i nie łączmy tych dwóch rzeczy. Nie wprowadzajmy zamętu do dyskusji.
Natomiast jeśli chodzi o samą nautację - ma zalety ale też dwie główne wady: nie jest powtarzalna lub ciężko o powtarzalność przy zastosowaniu tej metody ubicia i ogranicza ekstrakcję.
Czy potrzebujesz tampera ? - > clik !

Offline tom517

  • Wiadomości: 1795
  • Ekspres: Izzo Alex II, Europiccola, Rota było: Caravel <-Gaggia Classic <-Ascaso Basic
  • Młynek: Niche Zero, Arco2, Kazak Tura, Myy47 GS1 było: Eureka 65E <- F4E nano < i2-mini <- Porlex Tall
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2843 dnia: 20 Listopad 2018, 08:00:16 »
Ja ostatnio przed ostatecznym dociśnięciem tamperem przykładam go do zmielonej lekkiej górki kawy pod kątem _/_ i obracam wokół kolby z delikatnym dociskiem, coś jakby śmigiełkiem i mam wrażenie że jest równiejsza ekstrakcja.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2844 dnia: 20 Listopad 2018, 08:17:55 »
To chyba rzeczona "nutacja"...

Offline Damian

  • Wiadomości: 876
  • Ekspres: Lelit Pl41e, V60, kawiarka GAT 3tz, Aeropress
  • Młynek: Fiorenzato F4 Eco, ascaso i2 mini, Hario skerton, xeoleo
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2845 dnia: 20 Listopad 2018, 15:50:14 »
Yyy... Łat is nutacja? Bo chyba nie o muzyce mowa.. :doh:

Offline szym-h Mężczyzna

  • Wiadomości: 432
  • Ekspres: phin, pl41tem
  • Młynek: Cunill Tron, mym54
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2846 dnia: 20 Listopad 2018, 15:59:09 »
Wiki prawdę Ci powie ;)
Chodzi o spłaszczenie kawowej górki w pf przez jej "ukręcenie", z nutami raczej nie ma to nic wspólnego :]

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4973
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2847 dnia: 20 Listopad 2018, 16:01:49 »
Łat is nutacja?

Ubijanie po okręgu czyli precesja.

Offline Kekacz Mężczyzna

  • Wiadomości: 861
  • Ekspres: Lelit MaraX V2, (było: RS V4 PID, Gaggia Baby Twin)
  • Młynek: Eureka Single Dose, Timemore Slim Titanium, (było: F4 Nano V2, Gaggia MDF Stepless)
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2848 dnia: 20 Listopad 2018, 16:31:12 »
W młynku: Prima Intenso
"Im więcej wiem o kawie, tym mniej wiem o kawie"

Offline Damian

  • Wiadomości: 876
  • Ekspres: Lelit Pl41e, V60, kawiarka GAT 3tz, Aeropress
  • Młynek: Fiorenzato F4 Eco, ascaso i2 mini, Hario skerton, xeoleo
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2849 dnia: 20 Listopad 2018, 20:47:28 »
Ah.. ruch precesyjny, to my znamy (choćby naszej planety). Ale w przypadku kawy nie spotkałem się z tym. Dzięki z info  [emoji106]

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi