Autor Wątek: Nurri Distribution  (Przeczytany 4739 razy)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10556
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Nurri Distribution
« dnia: 03 Styczeń 2019, 22:31:56 »
Dziś na FB widziałem to genialne urządzenie. Kiedyś na forum o tym pisaliśmy, że można by PF ustawić na jakimś stoliku wibracyjnym by zmielona kawę równomiernie w sitku rozłożyć. Nie pamiętam już kto, ale ktoś zrobił eksperyment z jakimś małym wibracyjnym urządzeniem ale nic sensownego nie wyszło...

Antonio Nurri to zdaje się ciekawy wynalazca, twórca fajnych maszyn do espresso (m.in. Vostok, Vesuvius). W każdym razie jego distribution tool czyni cuda -- kawowe drobinki zaczynają się obracać jak na karuzeli w rytmie wibracji i rzeczywiście równomiernie się rozkładają. Efekt: zero kanałów.

Więcej info i filmy są tutaj: https://m.facebook.com/Ambientspresso/
« Ostatnia zmiana: 03 Styczeń 2019, 22:37:59 wysłana przez Antonio »

Offline rubin Mężczyzna

  • Wiadomości: 1646
  • Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
Odp: Nurri Distribution
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Styczeń 2019, 23:37:45 »


Ciekawe. Spodziewam się, że pewnie bardziej przydatne w kawiarni. Wygląda na urządzenie do dużego ruchu w interesie.

Antonio, czyżbyś szukał dla siebie narzędzia do dystrybucji, zwykle patrzysz na takie z przymrużeniem oka ;)?

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6200
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Nurri Distribution
« Odpowiedź #2 dnia: 03 Styczeń 2019, 23:41:36 »
Patrząc na to nagranie, czy nie wydaje Wam się że najdrobniejsza frakcja przemiału ląduje na brzegu ciastka?

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10556
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Nurri Distribution
« Odpowiedź #3 dnia: 03 Styczeń 2019, 23:50:32 »
Może tak być, że pojawią się jakieś regularne, okrężne pasma podobnych drobin... Ale z punktu widzenia wody, taka struktura będzie chyba jednorodna, przynajmniej w przekroju poziomym?

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3168
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Nurri Distribution
« Odpowiedź #4 dnia: 04 Styczeń 2019, 00:27:32 »
nie wydaje Wam się że najdrobniejsza frakcja przemiału ląduje na brzegu ciastka?
To by było odwrotnością dokładnego bełtania kawy w kubeczku - przed wsypaniem do portafiltra.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10556
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Nurri Distribution
« Odpowiedź #5 dnia: 04 Styczeń 2019, 03:09:20 »
I to byłoby chyba na plus dla tej wibracyjnej metody. Ciekawi mnie tylko jak to działa technicznie? Czyżby PF drgał w różnych kierunkach? Ale jak?

Offline tom517

  • Wiadomości: 1794
  • Ekspres: Izzo Alex II, Europiccola, Rota było: Caravel <-Gaggia Classic <-Ascaso Basic
  • Młynek: Niche Zero, Arco2, Kazak Tura, Myy47 GS1 było: Eureka 65E <- F4E nano < i2-mini <- Porlex Tall
Odp: Nurri Distribution
« Odpowiedź #6 dnia: 04 Styczeń 2019, 07:45:56 »
Kiedyś na początku przygody z kawą testowałem dentystyczny wybrator i może wina słabego młynka bo raz było lepiej raz bez poprawy:

Lepszy młynek załatwił problem, już go nie mam ale przy lepszym przemiale i posiadaniu NPF teraz mógłbym lepiej ocenić czy coś daje czy nie.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10556
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Nurri Distribution
« Odpowiedź #7 dnia: 04 Styczeń 2019, 09:01:58 »
No właśnie. Widać z Twojego eksperymentu, że drobinki drgają tylko w kierunku wertykalnym. W urządzeniu Włocha musi być to zupełnie inaczej zrealizowane, bo kawa w sitku u niego "płynie".

Offline kulka Mężczyzna

  • Wiadomości: 1484
  • Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
Odp: Nurri Distribution
« Odpowiedź #8 dnia: 04 Styczeń 2019, 09:22:13 »
Może to patent tego typu ;)




Co do 'końca kanałowania' to poczekajmy na testy w praktyce.

Offline piomic

  • Wiadomości: 2588
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Nurri Distribution
« Odpowiedź #9 dnia: 04 Styczeń 2019, 09:47:36 »
Tam musi być wibracja okrężna, w podstawie wirujący mimośród, jak niewyważona wirówka. Powinno się dać łatwo zrobić coś takiego z kawałka silnika i kilku śrubek.

Offline Mader Mężczyzna

  • Wiadomości: 683
  • Ekspres: Aeropress, Drip V60-02, Kalita, Clever Drip, Gabi Master A
  • Młynek: Comandante C40 MK3 Iron Heart
Odp: Nurri Distribution
« Odpowiedź #10 dnia: 04 Styczeń 2019, 10:28:10 »
Tylko czy to nie powoduje, że przemiał, który nigdy nie jest równy się rozwarstwia. Teoretycznie pod espresso jest drobny przemiał ale na tym filmiku widać jak się rozwarstwia.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10556
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Nurri Distribution
« Odpowiedź #11 dnia: 04 Styczeń 2019, 11:00:38 »
Zależy jeszcze jak się rozwarstwia. @Krakus słusznie zauważył, że mieszanie igłami w kawowym ciastku przemieszcza pył na dno. Tutaj może być odwrotnie, a wtedy byłoby to bardzo pozytywne.
@donkiszot, "magia" z pieprzem i solą -- super, lekcja fizyki dla mojego dziecka ;).

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Nurri Distribution
« Odpowiedź #12 dnia: 04 Styczeń 2019, 11:19:13 »
Ja tu jeszcze nic nie powiedziałem :)

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3168
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Nurri Distribution
« Odpowiedź #13 dnia: 04 Styczeń 2019, 11:55:19 »
@Krakus słusznie zauważył, że mieszanie igłami w kawowym ciastku przemieszcza pył na dno.
A ja chciałem powiedzieć coś wręcz przeciwnego - że bełtanie widelczykiem do ciasta w kubeczku wyrównuje rozkład w objętości. A co do WDT - masz rację - pył opada na dno.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10556
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Nurri Distribution
« Odpowiedź #14 dnia: 04 Styczeń 2019, 12:10:39 »
Ja tu jeszcze nic nie powiedziałem :)
Słusznie, dzięki za uwagę ;). @kulka, przepraszam :). Chyba mnie wasze czarno-białe awatary zmyliły.

@Krakus, jak czynisz to "bełtanie" widelczykiem? Moim zdaniem zawsze pył opada na dno przy jakimkolwiek mieszaniu...

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi