Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 1054949 razy)

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4424
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #15 dnia: 25 Czerwiec 2014, 22:13:03 »
Na festiwalu muszę napić się poprawnie zrobionego espresso aby mieć odniesienie potem w domu.

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4826
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #16 dnia: 26 Czerwiec 2014, 06:42:01 »
Manfred, dokładnie tak jak napisał Nester - regulujesz grubością przemiału i siłą ubicia. Poza tym pojedyncze sitko ma jednak nieco inny kształt i ilość otworów. Na czas "nauki" zdecyduj się na jeden rodzaj (łatwiej jest zwykle  z podwójnym) i pod nie reguluj młynek. Będzie dobrze :)

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4424
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #17 dnia: 26 Czerwiec 2014, 08:48:59 »
30 sekund podwójne sito i 40 ml specyfiku (poszło w latte macchiato).Mocniej ugnieść ( już chyba wiem i powtarzam z tą samą siłą ugniatanie) czy drobniej mielić.
« Ostatnia zmiana: 26 Czerwiec 2014, 08:54:24 wysłana przez manfred »

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4826
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #18 dnia: 26 Czerwiec 2014, 08:51:56 »
Jeśli podwójne sitko to masz zbyt mało ekstraktu - powinno być ok 50 ml. Czyli grubsze mielenie lub lżejsze ubicie. Proponuję utrzymać tą sama siłę ubijania zawsze (traktować ją jako stałą) a kombinować jedynie grubością.

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4424
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #19 dnia: 26 Czerwiec 2014, 08:54:07 »
No to zapisane 25/50 czyli zwiększyć grubość mielenia o 5 obrotów. A tak swoją drogą jeśli z takiej marnej i jakościowo i cenowo woseby wychodzi takie niesamowite latte to co dopiero jak na ruszt wezmę coś porządnego. Przypominam jestem mleczny żniwiarz ups kawiarz :-)
« Ostatnia zmiana: 26 Czerwiec 2014, 08:56:21 wysłana przez manfred »

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4826
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #20 dnia: 26 Czerwiec 2014, 09:11:29 »
Reasumując:
- pojedyncze sitko - 7g (chyba że producent sitka podaje inaczej) kawy, 25 s, 25 ml ekstraktu
- podwójne sitko - 14g (chyba że producent sitka podaje inaczej) kawy, 25 s, 50 ml ekstraktu
Takie sa wytyczne i tego proponuję się na początek trzymać. Przy zmianie kawy z pewnością Twoje ustawienia okażą się nieaktualne i będziesz musiał zmienić ustawienia młynka  :)
Staraj się "ustalić zmienne" np. poprzez:
- kupno wagi i zawsze odważanie tej samej ilości kawy (można kierować się objętością przemiału, ja jednak wolę wagę z uwagi na różną gęstość ziaren)
- kupno shotglass i zawsze uzyskiwanie tej samej ilości ekstraktu (albo zaznaczenie 25 i 50 ml w kieliszku, filiżance itp.)
- zawsze ta sama siła nacisku tamperem (może być tamper dynamometryczny, click-mata lub po prostu naciskanie zawsze mniej-więcej tak samo)

Przede wszystkim - zmień kawę!  :)

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4424
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #21 dnia: 26 Czerwiec 2014, 09:15:24 »
Twoje wytyczne wydrukowałem i powiesiłem nad ekspresem póki o 24.00 nie wyrecytuje ich z pamięci. Zakup dokonam na festiwalu coś tam sobie wynajdę.

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4826
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #22 dnia: 26 Czerwiec 2014, 09:18:00 »
 :smiech:
A jak już zacznie Ci wychodzić, to zerwij je i łam zasady!  ;)

Offline KrzychK

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1371
  • Ekspres: Vibiemme Junior BD
  • Młynek: Macap MC4
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #23 dnia: 26 Czerwiec 2014, 09:43:21 »
 :wow2:
Spinka i zacznie się - podwójne sitko i "300 ml naparu" bo trza się napić.
 :smiech:

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4826
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #24 dnia: 26 Czerwiec 2014, 09:45:20 »
Hmmm... o takim ekstremum nie pomyślałem...  :evil:

Offline mmorka

  • Wiadomości: 602
  • Ekspres: Bezzera Bz10, V60 1 i 2, AP, FP
  • Młynek: Eureka Mignon i parę ręcznych
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #25 dnia: 26 Czerwiec 2014, 15:01:50 »
Wszak było już o dripach z e61 ;)

Wysłane z mojego GT-I9000 przy użyciu Tapatalka


Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4424
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #26 dnia: 06 Lipiec 2014, 08:58:02 »
Podwójne sitko 14 gr plus jak mi się wydaje powtarzalne ubicie. 25/50 ale ciastko jest jakby to powiedzieć lekko wodniste. Rozumiem że za drobno mielone i wzmocnić ubicie?

Offline D4rK89 Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 506
  • Ekspres: V60, Kalita, Aeropress, Acaia
  • Młynek: Comandante MK3
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #27 dnia: 06 Lipiec 2014, 09:22:15 »
Dokładnie tak. Zwiększ siłę ubicia, miel grubiej. Ewentualnie zwiększ dozę.

Offline mr_j

  • Wiadomości: 597
  • Ekspres: Arrarex Caravel, Giotto, Chemex, Hario V60-02, Aeropress, Phin, Kawiarka
  • Młynek: Ascaso i-mini, K6 Compak, Hario Slim, C40, Kuma 83mm
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #28 dnia: 06 Lipiec 2014, 10:41:22 »
Reasumując:
- pojedyncze sitko - 7g (chyba że producent sitka podaje inaczej) kawy, 25 s, 25 ml ekstraktu
- podwójne sitko - 14g (chyba że producent sitka podaje inaczej) kawy, 25 s, 50 ml ekstraktu
Takie sa wytyczne i tego proponuję się na początek trzymać. Przy zmianie kawy z pewnością Twoje ustawienia okażą się nieaktualne i będziesz musiał zmienić ustawienia młynka  :)
Staraj się "ustalić zmienne" np. poprzez:
- kupno wagi i zawsze odważanie tej samej ilości kawy (można kierować się objętością przemiału, ja jednak wolę wagę z uwagi na różną gęstość ziaren)
- kupno shotglass i zawsze uzyskiwanie tej samej ilości ekstraktu (albo zaznaczenie 25 i 50 ml w kieliszku, filiżance itp.)
- zawsze ta sama siła nacisku tamperem (może być tamper dynamometryczny, click-mata lub po prostu naciskanie zawsze mniej-więcej tak samo)

Przede wszystkim - zmień kawę!  :)

Jeśli chodzi o podwójne sitko faemy. Na podwójnym mam połowę skali w K-6, jeśli zejdę do 18 gram.
Przy drobnym mieleniu. Mam na myśli zaraz po tym jak pod palcami wyczuwam drobiny (pod palcem) pojawia się puch jak w mące.
Poruszam się pomiędzy 19 a 21 gram. Nie wyobrażam sobie 14 gram, chyba bym musiał mielić jak pod dripa ...
Jeszcze co do mini, może i małe ma skoki, co się nie zgadza z moim doświadczeniem.
Chyba, że są to inne żarna, ale 1 obrót to około 5s przy robieniu espresso ... sam Janusz mi podawał takie wartości.


Offline superpiki Mężczyzna

  • Wiadomości: 4
  • Ekspres: Steel Uno PID, French press
  • Młynek: Macap M4, Hario slim
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #29 dnia: 06 Lipiec 2014, 15:05:51 »
Od paru dni zmagam się z uzyskaniem dobrego espresso w domu.
Na razie mam firmowy tamper od Ascaso Steela, sitko popularne "FAEMA - Podwójne sitko (14gr)". Tamper ma troche luzu (imo za duzo, prawie 1mm z kazdej strony).

Zazwyczaj kawa wyplywa pozno (9-11s) i czesto wyraznie przyspiesza ok 16s. W 20-25s uzyskuje 55-65ml espresso z ~17g zmielonej kawy.
Podejrzewam, ze mam problem z Side Channeling'iem (jak to sie nazywa po polsku?).

Tak wyglada typowe ciastko jakie mi wychodzi ma male blotko. W przekroju jest jednorodne.


Czasem na sciankach sitka po odbiciu zostaja resztki, o czym to swiadczy?


Tutaj zbyt duza doza, prawda?


Dzieki za rady i komentarze!
« Ostatnia zmiana: 06 Lipiec 2014, 15:12:13 wysłana przez superpiki »

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi