Autor Wątek: Flat white Costa Coffee  (Przeczytany 6301 razy)

Offline kfiatos

  • Wiadomości: 305
  • Ekspres: Linea Micra
  • Młynek: Eureka Mignon XL
Flat white Costa Coffee
« dnia: 28 Styczeń 2018, 22:45:24 »
Byłem dzis w Costa Coffee i zamówiłem Flat white. Dowiedziałem się, że szot robiony jest z 21g kawy i uzyskują 22ml naparu w 15 sekund. Jak nazwać taki shot? Podają to w filiżance na 200ml czyli dodane jest ok 170ml mleka. Smakowało mi to

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3244
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Flat white Costa Coffee
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Styczeń 2018, 22:47:49 »
Ristretto, tylko trochę krótka ekstrakcja, ale mleko i tak wszystkie ułomności przykryje.

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10514
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Flat white Costa Coffee
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Styczeń 2018, 22:48:34 »
Ludzie dzielą się na miłośników kawy i miłośników mleka...
A ten shot? Chyba coś w rodzaju ristretto?

Offline kfiatos

  • Wiadomości: 305
  • Ekspres: Linea Micra
  • Młynek: Eureka Mignon XL
Odp: Flat white Costa Coffee
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Styczeń 2018, 22:51:07 »
No właśnie nie wiem jak to nazwać. Goryczy nie było a jeśli nawet to mleko ją przykryło. W weekend zobaczę czy dam radę powtórzyć to w domu. Na ristretto to chyba ratio 1:1 w 25 sek? Pijam też espresso ale to raczej wieczorami a rano lubię mleczko ;)

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Flat white Costa Coffee
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Styczeń 2018, 22:57:22 »
Zgodnie ze standardami Costy czas ekstrakcji jest liczony od pierwszej kropli na wylewce, więc spokojnie możesz do tego dodać 7s. Na pewno to był Flat White? Ich Flat ma 300ml. Może dostałeś Corto?

Offline maciekz

  • Wiadomości: 69
  • Ekspres: Rancilio Silvia
  • Młynek: Mazzer Super Jolly
Odp: Flat white Costa Coffee
« Odpowiedź #5 dnia: 28 Styczeń 2018, 23:01:53 »
@kfiatos, teoretycznie czas powinien być taki jak piszesz, ale jak z tego samego młynka ma być i normalne espresso i ristretto to czasami trzeba zaakceptować pewne kompromisy ;-). Dobry smak pozwala zapomnieć o kacu moralnym.

Offline kfiatos

  • Wiadomości: 305
  • Ekspres: Linea Micra
  • Młynek: Eureka Mignon XL
Odp: Flat white Costa Coffee
« Odpowiedź #6 dnia: 28 Styczeń 2018, 23:29:20 »
Zgodnie ze standardami Costy czas ekstrakcji jest liczony od pierwszej kropli na wylewce, więc spokojnie możesz do tego dodać 7s. Na pewno to był Flat White? Ich Flat ma 300ml. Może dostałeś Corto?
Dziewczyna która to robiła powiedziała że to 200ml i filiżanka nie była duża (na oko nie rozróżnię 200ml od 300ml). Mogło być i więcej.  Podobna moc wychodzi mi w domu z 1/2 doppio (18g) i 170ml mleka

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4424
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Flat white Costa Coffee
« Odpowiedź #7 dnia: 29 Styczeń 2018, 09:38:08 »
Smakowało mi to


Smakowało Ci mleko ale to hyba normalna rzecz:-)

Offline kfiatos

  • Wiadomości: 305
  • Ekspres: Linea Micra
  • Młynek: Eureka Mignon XL
Odp: Flat white Costa Coffee
« Odpowiedź #8 dnia: 29 Styczeń 2018, 09:39:42 »
Smakowało mi to


Smakowało Ci mleko ale to hyba normalna rzecz:-)
Mleko to robię żonie jak ma 17g espresso na 260ml mleka ;)

Offline mr_blend Mężczyzna

    • Palarnia Blend
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1089
    • Palarnia Blend
  • Ekspres: Conti Ace
  • Młynek: San Remo SR50 EVO
Odp: Flat white Costa Coffee
« Odpowiedź #9 dnia: 29 Styczeń 2018, 20:21:33 »
21g kawy
15sek ekstrakcja
30ml
kubek 200ml lub 250ml (różne opinie)

Proszę bardzo Panowie... Standard z Costy :) Zauważyłem, że sieciówki mają strasznie dziwne przepisy parzenia espresso. Starbucks tak samo...

Offline kfiatos

  • Wiadomości: 305
  • Ekspres: Linea Micra
  • Młynek: Eureka Mignon XL
Odp: Flat white Costa Coffee
« Odpowiedź #10 dnia: 29 Styczeń 2018, 20:37:28 »
21g kawy
15sek ekstrakcja
30ml
kubek 200ml lub 250ml (różne opinie)

Proszę bardzo Panowie... Standard z Costy :) Zauważyłem, że sieciówki mają strasznie dziwne przepisy parzenia espresso. Starbucks tak samo...
Starbucks?

Offline Kaoru Kobieta

  • Wiadomości: 71
  • Ekspres: Aeropress, French Press, Moka, V60-02, Gabi Master A, Prismo, Kalita
  • Młynek: Comandante
Odp: Flat white Costa Coffee
« Odpowiedź #11 dnia: 29 Styczeń 2018, 20:53:16 »
Starbucks miał czas robienia espresso do max 30 sekund, o ile dobrze pamiętam.
Jeśli się mylę to mnie poprawcie. ;)
"Find what you love and let it kill u"

Offline mr_blend Mężczyzna

    • Palarnia Blend
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1089
    • Palarnia Blend
  • Ekspres: Conti Ace
  • Młynek: San Remo SR50 EVO
Odp: Flat white Costa Coffee
« Odpowiedź #12 dnia: 29 Styczeń 2018, 21:04:25 »
Starbucks miał czas robienia espresso do max 30 sekund, o ile dobrze pamiętam.
Jeśli się mylę to mnie poprawcie. ;)


Starbucks 20g kawy
czas 18-23
60 ml (tutaj nie jestem pewien, ale coś koło tego)
mleko - im więcej, tym bardziej pijalne  :mrgreen:

Nie dość, że kawa spalona na popiół, to jeszcze młyn wbudowany i zmielona kawa jest stale podgrzewana przez wszystko co jest w środku. Co więcej części ubijającej nigdy się nie czyści i tak długo ubija, póki serwis nie będzie musiał przyjechać.
« Ostatnia zmiana: 29 Styczeń 2018, 21:08:40 wysłana przez mr_blend »

Offline Kaoru Kobieta

  • Wiadomości: 71
  • Ekspres: Aeropress, French Press, Moka, V60-02, Gabi Master A, Prismo, Kalita
  • Młynek: Comandante
Odp: Flat white Costa Coffee
« Odpowiedź #13 dnia: 29 Styczeń 2018, 21:09:01 »
No to się machnęłam...  :ups:
Costa jest dla mnie bardziej pijalna niż Starbucks. Swoją drogą Costa ma u siebie zawsze termometr w dzbanku, a kilkukrotnie dostałam wrzące sojowe mleko..  :picardpalm:
"Find what you love and let it kill u"

Offline mr_blend Mężczyzna

    • Palarnia Blend
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1089
    • Palarnia Blend
  • Ekspres: Conti Ace
  • Młynek: San Remo SR50 EVO
Odp: Flat white Costa Coffee
« Odpowiedź #14 dnia: 29 Styczeń 2018, 21:11:32 »
No to się machnęłam...  :ups:
Costa jest dla mnie bardziej pijalna niż Starbucks. Swoją drogą Costa ma u siebie zawsze termometr w dzbanku, a kilkukrotnie dostałam wrzące sojowe mleko..  :picardpalm:
Co Ci po termometrze jak może nie być skalibrowany w lodzie :D Costa ma brązowe ziarna, Starbucks świecące węgle. Ot, cała tajemnica...

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi