Autor Wątek: Patelnia żeliwna za stówę. Czy warto?  (Przeczytany 15058 razy)

Offline gacekthebat

  • Wiadomości: 147
  • Ekspres: Kazak Rota, Bialetti Venus 2tz, AP, V60, FP
  • Młynek: Ceado E37s, Kazak Tura Alt.
Odp: Patelnia żeliwna za stówę. Czy warto?
« Odpowiedź #30 dnia: 06 Maj 2020, 18:57:40 »
Dostałem klasyczną patelnię Lodge. Smażenie (np. steków) i w ogóle gotowanie na niej, to czysta przyjemność. Fabrycznie sezonowana, ale zdarzyło mi się to już naprawiać (proces odtworzenia powłoki polega na solidnym wyszorowaniu patelni, a następnie natarciu jej olejem o wysokiej temperaturze dymienia i wygrzaniu jej w piecu, proces ten należy kilkakrotnie powtórzyć). Zgodnie z wcześniejszymi postami, jak się o nią dba to nic nie przywiera, ale nie każdemu taka patelnia przypadnie do gustu.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi