Autor Wątek: Patelnia żeliwna za stówę. Czy warto?  (Przeczytany 15059 razy)

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6232
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Patelnia żeliwna za stówę. Czy warto?
« Odpowiedź #15 dnia: 04 Maj 2020, 00:27:03 »
Nie jestem specjalistą od garnków, ale pierwszy raz słyszę o takich rzeczach jak poniżej.  Może mi ktoś wytłumaczyć o co chodzi? Głupi jestem.

patelni ze stali węglowej
A jaka jest stal niewęglowa?

kwestia jakości szkliwienia
Szkliwo na metalowych garnkach?

Offline Mr. Sour

  • Wiadomości: 224
Odp: Patelnia żeliwna za stówę. Czy warto?
« Odpowiedź #16 dnia: 04 Maj 2020, 01:07:49 »
Zapewne nie zaspokoję Twej ciekawości, ale przytaczam przykładowe cytaty z określeniami którymi się posługuję:

„Najlepszymi na świecie producentami garnków żeliwnych są trzy firmy: francuska Staub i szwedzka Skeppshult oraz francuska Le Creuset. Staub na swoje naczynia daje dożywotnią gwarancję, Skeppeshut 25 lat. Staub wręcz obsesyjnie dba o idealne wykończenie powłok naczyń, które nakładane są nawet 4 krotnie, przy użyciu znanej już w średniowieczu techniki majolika. Producent dba o to aby powierzchnia szkliwa była błyszcząca, powłoki gładkie, a kolory intensywne i nie blaknące nawet po wielu latach.”

„Gastronomiczne patelnie ze stali węglowej przeznaczone do wszelkiego rodzaju lokali. W ofercie patelnie znanych i sprawdzonych marek m.in. de Buyer...„

Offline Damian

  • Wiadomości: 876
  • Ekspres: Lelit Pl41e, V60, kawiarka GAT 3tz, Aeropress
  • Młynek: Fiorenzato F4 Eco, ascaso i2 mini, Hario skerton, xeoleo
Odp: Patelnia żeliwna za stówę. Czy warto?
« Odpowiedź #17 dnia: 04 Maj 2020, 07:02:07 »
Te patelnie ze stali weglowej to potraktowałem trochę jako coś gorszego.. Nie wiem czy słusznie, bo się nie znam. Oglądałem też zeliwne emaliowane, tylko czy emalia w taniej  patelni nie spęka? Chyba sobie tylko niepotrzebnie ubzdurałem to żeliwo do patelni :ups:

Offline piomic

  • Wiadomości: 2588
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Patelnia żeliwna za stówę. Czy warto?
« Odpowiedź #18 dnia: 04 Maj 2020, 07:12:13 »


patelni ze stali węglowej
A jaka jest stal niewęglowa?

Nierdzewna na przykład. Chodzi o zawartość węgla, nie jego całkowity brak.

Offline trez Mężczyzna

  • Wiadomości: 1184
  • Ekspres: V60, Orea, Aeropress, Tygielek, Melitta, Chemex, Phiny
  • Młynek: C40, FeldGrind, VSSL
Odp: Patelnia żeliwna za stówę. Czy warto?
« Odpowiedź #19 dnia: 04 Maj 2020, 07:46:39 »
tak i nie :) jasne że w stali nierdzewnej też jest węgiel, ale to nazwa popularna dla patelni z stali takiej nie nierdzewnej, też czasami pojawia się nazwa stal błękitna. Nie jestem ci w stanie powiedzieć dokładnie co to za stopy, ale kluczem jest sposób używania, nierdzewną utrzymujesz w czystości a tzw węglową w postaci utlenionej? nie wiem jak to ładnie nazwać.

Nową czysta patelnię rozgrzewasz i nacierasz olejem, powodując pokrycie się jej czarnawą warstewką i to wbrew pozorom nie chodzi o przypalenie jej ;) dobrze wytworzona i na swój sposób konserwowana naturalna powłoka odwdzięcza ci się lepiej od teflonów ale też jest mniej trwała, ale tez można ją zregenerować, idealna dla hobbystów :)

Tak naprawdę to są te stare patelnie, jak to babcie używały, odkryte na nowo, za solidne pieniądze producenci pięknie je wykonują i jak zadbasz będziesz ją używał pół życia, chodź mi tam dalej prościej używać takich "gotowych" powłok, ale ja to w kuchni jestem co najwyżej pasjonatem efektu, nie procesu ;)

Offline Henry Mężczyzna

  • Wiadomości: 650
  • Ekspres: Sage Dual Boiler BES920, Gaggia Classic "Automat" (mod), Cafe phin
  • Młynek: Baratza Sette 270, Kazak Tura, MYM54
Odp: Patelnia żeliwna za stówę. Czy warto?
« Odpowiedź #20 dnia: 04 Maj 2020, 07:48:47 »
Stal to wiadomo że węglowa, ale mówi się tak żeby odróżnić od chromowych nierdzewek.

Żeliwnej nie kupuj, ale kup stalową. Mam od lat De Buyera. Żona z początku marudziła i chciała innych. Teraz teflon leży w szafce nie używany i wyciągamy go tylko do smażenia warzyw - czyli raz na rok ;-)

Offline Mr. Sour

  • Wiadomości: 224
Odp: Patelnia żeliwna za stówę. Czy warto?
« Odpowiedź #21 dnia: 04 Maj 2020, 07:59:42 »
Te patelnie ze stali weglowej to potraktowałem trochę jako coś gorszego.. Nie wiem czy słusznie, bo się nie znam.
To może inaczej, jakie zastosowania widzisz dla takiej patelni? Wg mnie stalowa jest mniej kłopotliwa w użyciu niż żeliwna, nawet z powłoką.

Cytuj (zaznaczone)
Oglądałem też zeliwne emaliowane, tylko czy emalia w taniej  patelni nie spęka? Chyba sobie tylko niepotrzebnie ubzdurałem to żeliwo do patelni.
Trudno mi powiedzieć, patelnia IKEA o której wspominałem jest droższa od Twojego budżetu ale nie jest jakimś ultra garem i sprawdza się. Grunt to właściwe użytkowanie, podstawą jest delikatne podgrzewanie przez chwilę po postawieniu na źródle ciepła. Patelnię stalową możesz postawić na dowolnie rozgrzanym palniku.
Jeśli chcesz mieć pewność, że naczynie będzie bez zarzutu może upoluj coś powystawowego lub np. z jakąś skazą w barwieniu, czy inną niedoróbką bez znaczenia, ale sprawdzonego producenta?
« Ostatnia zmiana: 04 Maj 2020, 08:03:48 wysłana przez Mr. Sour »

Offline Damian

  • Wiadomości: 876
  • Ekspres: Lelit Pl41e, V60, kawiarka GAT 3tz, Aeropress
  • Młynek: Fiorenzato F4 Eco, ascaso i2 mini, Hario skerton, xeoleo
Odp: Patelnia żeliwna za stówę. Czy warto?
« Odpowiedź #22 dnia: 04 Maj 2020, 08:07:14 »
Stalowa, taka jak poniżej? Co ja na niej będę gotował? Kotleta, może gulasz czy czasem prawie steka z Lidla.. W zasadzie Kucharz to żaden ze mnie. Gotuję, bo coś trzeba jeść.

Z budżetem to nie jest tak, że nie mogę wydać więcej. Po prostu nie chce. Ewentualnie dołożę tę kilka dych. Ale zaczęlo się w sumie od patelni zeliwnej za stówę..

https://allegro.pl/oferta/patelnia-stalowa-de-buyer-carbone-plus-sr-28-cm-8894148439?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_DIO_pla_dom_wyposazenie&ev_adgr=Akcesoria+łazienkowe,+przybory+kuchenne+oraz+zastawa+stołowa&gclid=EAIaIQobChMImYL4qcOZ6QIVF5SyCh2R1AcXEAQYBiABEgInQ_D_BwE

Offline Mr. Sour

  • Wiadomości: 224
Odp: Patelnia żeliwna za stówę. Czy warto?
« Odpowiedź #23 dnia: 04 Maj 2020, 08:19:37 »
Konkretne dania to i sprzęt powinieneś mieć konkretny :)
Tak jak podpowiedziano Ci wcześniej De Buer będzie świetny do takich zastosowań, zwróć tylko uwagę, że mają kilka linii patelni - wg mnie powinieneś wybrać coś z MINERAL B lub CARBONE PLUS (https://www.debuyer.com/en/products/iron-cookware). Polecam także patelnie Turk, ale może co za dużo to niezdrowo - De Buer to doskonała firma. Jeśli się zdecydujesz na zakup to prestiż, namiastka luksusu i przyjemność z gotowania zagości w Twojej kuchni ;)

P.S. Patelnia z A. jest w porządku, a sprzedawcę znam osobiście i z czystym sumieniem polecam.
« Ostatnia zmiana: 04 Maj 2020, 08:24:30 wysłana przez Mr. Sour »

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6232
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Patelnia żeliwna za stówę. Czy warto?
« Odpowiedź #24 dnia: 04 Maj 2020, 08:51:59 »
Dzięki za wyjaśnienie, a jak jest z realną nieprzywieralnością takiej patelni wysezonowanej? Czy jak robię jajko sadzone na maśle, to nie przywiera do patelni? Jak z doczyszczeniem patelni po smażeniu na małej ilości tłuszczu? 

Offline mlopus Mężczyzna

  • Wiadomości: 2397
  • Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
Odp: Patelnia żeliwna za stówę. Czy warto?
« Odpowiedź #25 dnia: 04 Maj 2020, 09:04:32 »
Te patelnie tzw węglowe wymagają sporo zachodu, najpierw wygrzewanie, smarowanie olejem, mnie to chyba słabo wyszło, dalej z racji szybkiego pojawiania się korozji trzeba to wycierać zaraz po umyciu i najlepiej oliwić. Mnie jakoś nie powaliło na kolana nawet smażenie ryby, być może nie uzyskałem tej właściwej powłoki która swoją drogą nie wygląda też estetycznie.

Offline Mr. Sour

  • Wiadomości: 224
Odp: Patelnia żeliwna za stówę. Czy warto?
« Odpowiedź #26 dnia: 04 Maj 2020, 09:10:23 »
Jajko nie przywiera ::)
Doczyszczać nie trzeba - albo przecierasz szmatką/ręcznikiem papierowym po użyciu (wtedy zostaje odrobina tłuszczu która konserwuje powłokę, ale może w przypadku masła zjełczeć), albo płuczesz pod bieżącą wodą z odrobiną detergentu i smarujesz powierzchnię czymś trwalszym niż masło. Najchętniej używam do tego celu oleju ryżowego bo jest odporny na wysoką temperaturę, wydaje mi się, że nie jełczeje i nie czuję jego smaku w potrawach.

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4973
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Patelnia żeliwna za stówę. Czy warto?
« Odpowiedź #27 dnia: 04 Maj 2020, 09:17:32 »
Może nie patelni, ale do wielu lat korzystam z żeliwnego woka z Duki. Regularnie, 2 - 3 razy w tygodniu. Po użyciu wystarczy go wymyć i wysuszyć. Nie trzeba go niczym smarować, bo nie rdzewieje.

Offline lucasd

  • Wiadomości: 1251
  • Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
Odp: Patelnia żeliwna za stówę. Czy warto?
« Odpowiedź #28 dnia: 04 Maj 2020, 12:54:46 »
Te patelnie ze stali weglowej to potraktowałem trochę jako coś gorszego.. Nie wiem czy słusznie, bo się nie znam. Oglądałem też zeliwne emaliowane, tylko czy emalia w taniej  patelni nie spęka? Chyba sobie tylko niepotrzebnie ubzdurałem to żeliwo do patelni :ups:
Nic nie pęka przynajmniej od roku (typ Le Creuset), a teflon już byłby z dziurami...
Jako lepsze wciąż dla mnie są czyste żeliwne, ale więcej zachodu niż z emalią.

Stal wysoko węglowa też rdzewieje, ale zazwyczaj są lżejsze.

Stal nierdzewna jest niezbyt OK, bo na indukcji nie działa, więc wstawiane są (też w alu) wsady zdaje się z miedzi, co czyni patelnie mniej odporną na uszkodzenia itp.

Podobno świetne są miedziane, ale nie używałem...

Offline Perzua Mężczyzna

  • Wiadomości: 500
  • Ekspres: Bezzera Matrix, Kalita, V60
  • Młynek: Ceado E37SD, Kinu M47
Odp: Patelnia żeliwna za stówę. Czy warto?
« Odpowiedź #29 dnia: 04 Maj 2020, 16:02:23 »
Ja przerobiłem wszystkie te marki i mam garnki patelnie od Le Creuset, Skeppshult, Staub, Mauviel i De Buyer. Wszystkie na swój sposób są świetne ale osobiście patelnie najbardziej mi pasują Skeppshult. Garnki Le Creuset. Jak ktoś ma mniej kasy to De Buyer to świetny wybór i z żeliwa Lodge. Kupiłem na Amazon kiedyś grillową i jest na prawdę super. Była nawet na ognisku i nic jej nie rusza.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi