Autor Wątek: Selmi Roaster  (Przeczytany 8429 razy)

Offline Michał Single Mężczyzna

    • Palarnia Single Origin
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 68
    • Single Origin - Rzemieślnicza Palarnia Kawy
  • Ekspres: Faema Enova A2, Aeropress i inne
  • Młynek: Mahlkonig Guatemala, Hario, Comandante
Selmi Roaster
« dnia: 06 Lipiec 2014, 11:01:58 »
Czy ktoś jeszcze pali kawę na wypalarkach Selmi? Jeżeli tak, to jakie są wasze uwagi/komentarze/problemy?
Mamy u siebie 2 maszyny: pierwszą o wsypie 2 kg i drugą o wsypie 6 kg (na zdjęciu). Spotkaliście się kiedyś z nimi? Co o nich sądzicie?


Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Selmi Roaster
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Lipiec 2014, 13:23:12 »
Spotkaliście się. Nic nie sądzicie.

Offline malkos Mężczyzna

    • Świeżo Palona
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1312
    • ŚwieżoPalona
  • Ekspres: Aeropress, Hario v60, French Press Bodum, kawiarka GAT Konica
  • Młynek: Zassenhaus Quito, Comandante MK3
Odp: Selmi Roaster
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Lipiec 2014, 17:04:07 »
To jest ten sam full automat? Podobny w ofercie ma Primulator?
Właściciel sklepu http://swiezopalona.pl

dlawokawie5 - nowy kod - 5% zniżki na wszystko

Offline Michał Single Mężczyzna

    • Palarnia Single Origin
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 68
    • Single Origin - Rzemieślnicza Palarnia Kawy
  • Ekspres: Faema Enova A2, Aeropress i inne
  • Młynek: Mahlkonig Guatemala, Hario, Comandante
Odp: Selmi Roaster
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Lipiec 2014, 10:10:59 »
Dokładnie taką maszynę ma w ofercie Primulator. Na początku kupiliśmy mniejszą wersję (o zasypie od 0,5 kg do 2 kg) - dzięki temu możemy zaproponować dowolny stopień palenia już od 0,5 kg.

To nie jest tak do końca automat. Zadaniem palacza jest wybór temperatury, czasu palenia i stopnia nawiewu - te 3 parametry mają ogromne znaczenie dla uzyskania odpowiedniego produktu finalnego. Ogólnie rzecz biorąc - kawę wypalić jest łatwo, ale wypalić kawę dobrze to już większa sztuka :)

Offline ranGo Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 2372
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
Odp: Selmi Roaster
« Odpowiedź #4 dnia: 07 Lipiec 2014, 15:48:43 »
Ja to urządzenie wyobrażam jedynie w kuchni jakiegoś dobrego hotelu, gdzie szef Gordon Ramsey, chce mieć zawsze świeżą kawę dla gości i móc kontrolować zakup surowca, bo nie ufa za bardzo lokalnym dostawcą już upalonej kawy ze względu np na zmienną jakość, brak dokładnej deklaracji mieszanki lub umiłowania do innego typu palenia... Natomiast aby palenie w tej palarce nazwać artystyczne, to tak jak by gotowanie w mikrofali nazwać wielką sztuką kucharską. Piec jest fajny pod wieloma względami, ale brak możliwości podejmowania decyzji w ostatniej fazie palenia można zastąpić jedynie żmudną pracą i wieloma próbami tak aby otrzymać żądany profil. Opisz trochę jak się ustawia profil palenia, czy da się go konfigurować samemu czy są tylko wstępnie ustawione programy, czy w trakcie palenia możesz szybko zmieniać ustawienia i czy efekt jest szybko widoczny? Jaką moc ma urządzenie, ile trwa palenie kawy (min/max). Dla mnie brak próbnika jest wielka wadą, kawę trzeba obserwować ale i wąchać. Aromaty są bardzo ważne. Kończąc palenie parę sekund później możesz utracić te pożądane, parę sekund wcześniej-może ich jeszcze nie być. 
Ile wytrzymuję płótno które zastępuję cyklon w tym piecu i jak często trzeba go wymieniać. No i jakie są koszty wymiany ?
Jakieś realne zdjęcie by się przydało, ten czarny lepiej wygląda niż srebrny, może być nawet ozdobą lokalu.

Offline Michał Single Mężczyzna

    • Palarnia Single Origin
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 68
    • Single Origin - Rzemieślnicza Palarnia Kawy
  • Ekspres: Faema Enova A2, Aeropress i inne
  • Młynek: Mahlkonig Guatemala, Hario, Comandante
Odp: Selmi Roaster
« Odpowiedź #5 dnia: 08 Lipiec 2014, 11:11:36 »
To nie jest tak, że to jest automat do którego wrzuca się ziarno i nic innego się nie robi.

Urządzenie ma całkiem niezłe moce przerobowe (na mniejszej wersji można wyprodukować 800-1000 kg kawy miesięcznie, większa jest w stanie zrobić 2500-3000 kg), zatem jest za duża, nawet jak na potrzeby bardzo dużego hotelu.

W kwestii automatyki: można zaprogramować profil palenia, ale my w ogóle tego nie robimy - z prostej przyczyny: każde ziarna są inne. Nie mam tu na myśli tylko tak oczywistych różnic jak np. pomiędzy arabiką z Brazylii (dajmy na to popularnym Santosem), a arabiką z Etiopii (np. Yirgacheffe), ale także różnice pomiędzy tymi samymi ziarnami z różnych dostaw. Mogą się one różnić np. zawartością wody w ziarnie, a to z kolei warunkuje temperaturę i czas palenia.

W Twoim komentarzu pada stwierdzenie o braku możliwości podejmowania decyzji w ostatniej fazie palenia. Śpieszę z wyjaśnieniem, iż nie pokrywa się to z prawdą. Wypalarki Selmi mają szklane pokrywy i podświetlane wnętrze komory palenia, co umożliwia obserwowanie procesu wypalania od początku do końca. W każdej chwili można zmniejszyć lub zwiększyć temperaturę, bądź też poziom nadmuchu. Zapachy są wyczuwalne (i nie mam tu na myśli zapachów ze spalania, bo te idą w komin), ale zapachy "maślane", czy też "piekarnicze". I oczywiście dochodzą do tego odgłosy tego, co dzieje się w piecu, czyli "cracki"

Podsumowując: do każdego kilograma kawy podchodzimy indywidualnie. Robimy to od 4 lat, każda kawa ma u nas swój segregator z danymi dotyczącymi setek paleń, ich temperatur, otrzymywanych ilości wagowych itd. Na tej podstawie mamy wstępnie oszacowane parametry palenia, ale mimo to nie ustawiamy maszyny wg wskazań "historycznych", tylko patrzymy, wąchamy i słuchamy. I myślę, że wychodzi nam to całkiem nieźle :)

Offline ranGo Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 2372
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
Odp: Selmi Roaster
« Odpowiedź #6 dnia: 08 Lipiec 2014, 14:39:49 »
Nie miałem zamiaru podważać waszą pracę wręcz przeciwnie pokazać że musi być żmudna aby coś konkretnie osiągnąć. Nie wiele polskich palarni używa higrometr i jest to jeden z powodów czemu nawet na mistrzostwach roasterów eksponują ten ważny element. Jakie urządzenia korzystacie do mierzenia wilgotności ziaren, czy zaczęliście ich od razu używać np po zaleceniach producenta pieca czy dopiero później prowadziliście ten element przygotowawczy do palenia kawy. Jeden z właścicieli Selmiego, skarżył się że za dużo łuski zostaje na ziarnach po upaleniu kawy. Jak jest u Was?
Jeżeli masz ochotę, mogę Ci przesłać zieloną i tą samą, upaloną przez nas kawę, potem możesz porównać wypały.     

Offline Michał Single Mężczyzna

    • Palarnia Single Origin
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 68
    • Single Origin - Rzemieślnicza Palarnia Kawy
  • Ekspres: Faema Enova A2, Aeropress i inne
  • Młynek: Mahlkonig Guatemala, Hario, Comandante
Odp: Selmi Roaster
« Odpowiedź #7 dnia: 08 Lipiec 2014, 16:22:47 »
Prawdę powiedziawszy, to 4 lata temu byliśmy laikami. Byliśmy po krótkim szkoleniu z zakresu palenia kawy, ale prawdziwą wiedzę zyskuje się dopiero po wypaleniu setek, jeżeli nie tysięcy kilogramów. Wilgotność zaczęliśmy mierzyć dopiero po pewnym czasie, kiedy okazało się, że ta sama kawa z różnych dostaw, palona wg tych samych parametrów wychodzi nieco inaczej. Dzisiaj, po obejrzeniu i pomiarach surowych ziaren, możemy wprowadzić korekty do zakładanego czasu palenia, temperatury i nadmuchu, ale mimo wszystko nigdy nie polegamy w 100% na maszynie, tylko obserwujemy co się dzieje i w miarę możliwości reagujemy. Zawsze jest tak, że jak mamy nową dostawę to kilka kg z każdego worka poświęcamy na próby - kawa się nie zmarnuje (wszystko wypijemy  :D ), a do klientów są już wysyłane ziarna wypalone najlepiej jak potrafimy...

Nie mamy problemów z nadmiarem łuski. Przy delikatniejszych paleniach jest jej trochę na niektórych ziarnach, ale nie aż tyle, żeby stanowiło to problem.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Selmi Roaster
« Odpowiedź #8 dnia: 08 Lipiec 2014, 21:49:54 »
To prawda z tymi tysiącami... :)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Selmi Roaster
« Odpowiedź #9 dnia: 11 Lipiec 2014, 08:13:50 »
Próbowałem jakiejś Kenii palonej przez Marcina Moczydłowskiego na Selmi. Była całkiem OK.
Ciekaw jestem na czy polega ta modyfikacja procesu palenia w zależności od wilgotności? Suche ziarna palicie krócej, a mokre dłużej? ;)

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi