Z tego co widzę to są kawy mielone, ziarniste i smakowe.
Z tego co wiem to kaw mielonych kupować nie warto - kawa traci dużo ze swoich wartości po mieleniu.
Kawy ziarniste - pytanie kiedy były wypalane?
Kawy smakowe - z tego co czytałem i słyszałem to lepiej nie stosować w młynku i ekspresie ciśnieniowym, ale może ktoś to skoryguje z użytkowników z większym doświadczeniem.
Opis pierwszej kawy z brzegu:
Kawa Massaia jest mieszanką ręcznie palonych, aromatycznych i słodkich Arabik z Brazylii i Centralnej Ameryki (Kolumbia, Gwatemala i Kostaryka)
z dodatkiem selekcjonowanych, mytych Robust głównie z Tanzanii. Dodatek Robusty zapewnia obfitą i trwałą cremę.
/// Nie ma informacji o odmianach kaw, zbiorze, uprawie itd. ///
Ziarna są świeżo, średnio palone, są duże, błyszczące i równe.
/// Świeżo - czyli kiedy? Duże - czyli jaki grade? ///
Mieszanka zachwyca intensywnym i przyjemnym czekoladowym aromatem.
Ze względu na pełny i kremowy smak i aromat doskonale komponuje się z mlekiem, nie tracąc na intensywności.
Mieszanka bardzo dobrze parzy się zarówno w ekspresach ręcznych jak i automatycznych.
/// Nie mam dużego doświadczenia, ale z tego co wiem są ekspresy kolbowe, dźwigniowe, automatyczne, przelewowe i kapsułkowe plus metody alternatywne, ale tu mój brak znajomosci po prostu może być, że nie znam pojęcia ekspresu ręcznego. ///
Może sie czepiam, ale według mnie jest dużo dobrych palarni w Polsce, a zwłaszcza na forum.
Napisz może do @Antonio, on będzie się znał lepiej niż ja to może powie czy warto zakupić.
Edit - przy niektórych kawach w opisie jest napisane:
Kawa jest świeżo palona i dostarczona bezpośrednio z prywatnej palarni kawy.
Może napisać do nich pytanie o datę palenia?
Mimo wszystko dowiedziałbym sie jak wygląda używanie kaw smakowych w młynku i ekspresie.