Widzisz, czyli bez wagi po prostu się nie da, chociażby do ustawienia wagi suchej kawy i przepływu, czyli to co ja napisałem. Jeśli chodzi o smak to różnica wynika jedynie pośrednio z dozy. Bezpośrednio wynika z tego, że zrobił się kanał. Woda sika, ekstrakcja trwa 10 sekund, mega kanał, bez NPF widać. Gdyby udało się przy tych 0,5g mniej zrobić odpowiednią dystrybucję i mocniejszy tamping i uzyskać espresso w pożądanym czasie to pewnie w smaku zmieniło by się niewiele, albo nic. Łatwiej mi jest jednak zważyć kawę i zrobić wszystko w sprawdzony sposób, powtarzalnie niż kombinować za każdym razem.
Podkreślam, dotyczy to jedynie jasno palonych, bardzo twardzych singli pod przelewy typu Etiopia, Kenia, przy nieco tylko ciemniejszych blendach te 0,5g już nie ma większego znaczenia, może dwie sekundy w tą czy we w tą.
Marek.