I jakie masz typowe ustawienia dla espresso?
Tak, jak Ci pisałem - między szóstym a dziesiątym klikiem (ze wskazaniem na ósmy klik). Jeśli pracujesz na trzecim kliku, to zmiana z trzeciego na czwarty daje zwiększenie szczeliny między żarnami 33% - przecież to kosmicznie dużo!
Na swoje potrzeby wprowadziłem następujące oznaczenia pozycji młynka 3,00A - 3,00B - 3,25A - 3,25B - 3,50A - 3,50B - 3,75A - 3,75B - 4,00A. Między dwoma kolejnymi pozycjami jest jeden klik, żarna stykają mi się na 2,75A (przy 2,50B młynek się właściwie blokuje). Najdrobniej Espresso mieliłem przy 3,50A (szósty klik), zwykle obracam się gdzieś między 3,75A (ósmy klik) a 4,25A (dwunasty klik).
Fakt, też zauważyłem sporą zależność nastaw młynka od wilgotności powietrza / kawy, zauważyłem też, że po zmianie kawy (młynek opróżniony do zera, pierwsze 7 gramów przemiału wyrzucone) młynek zaczyna być stabilny dopiero po drugiej - trzeciej kawie.
Jeśli kawa wychodzi Ci lurowata, to sprawdź, czy przypadkiem nie robi Ci się kanał w trakcie ekstrakcji.
Do opanowania młynka i ekspresu kup sobie w Makro kilogram najtańszej kawy ziarnistej (chyba poniżej 40zł / kg) i poćwicz przemiał i ekstrakcję notując wyniki.