Autor Wątek: Słaba i mało gęsta pianka na espresso.  (Przeczytany 9095 razy)

Offline pilor6

  • Wiadomości: 5
Słaba i mało gęsta pianka na espresso.
« dnia: 25 Listopad 2017, 12:10:20 »
Cześć. Jestem posiadaczem ekspresu automatycznego Siemens EQ.3 s500 TI3052Kawa z niego jest bardzo smaczna, jednak pianka pojawiająca się na espresso jest słaba- mało gęsta i bardzo cienka, nieważne jakiej kawy używam. Macie może jakieś triki aby zrobić gęstą piankę na espresso taką jak na filmach o latte art?

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3244
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Słaba i mało gęsta pianka na espresso.
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Listopad 2017, 13:58:56 »
Poszukaj na forum haseł "system super crema" "stabilność temperaturowa" "podwójne sitko"

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline Fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2992
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: Słaba i mało gęsta pianka na espresso.
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Listopad 2017, 16:14:42 »
Cudów bym nie wypatrywał.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline M

  • Administrator
  • Wiadomości: 1665
  • Ekspres: CKE, Junior, Rota, alternatywa
  • Młynek: Aergrind, C40
Odp: Słaba i mało gęsta pianka na espresso.
« Odpowiedź #3 dnia: 25 Listopad 2017, 16:26:03 »
Spróbuj kawy typu Indie moonsoon malabar, a jak nie zadowolą Cię efekty to... Witamy w gronie uzależnionych i czas na zmianę sprzętu :evil:

Offline piomic

  • Wiadomości: 2588
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Słaba i mało gęsta pianka na espresso.
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Listopad 2017, 16:30:41 »
Macie może jakieś triki aby zrobić gęstą piankę na espresso taką jak na filmach o latte art?

Tak. Po prostu zrobić espresso, Twój siemens tego nie potrafi.

Offline mr_blend Mężczyzna

    • Palarnia Blend
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1096
    • Palarnia Blend
  • Ekspres: Conti Ace
  • Młynek: San Remo SR50 EVO
Odp: Słaba i mało gęsta pianka na espresso.
« Odpowiedź #5 dnia: 26 Listopad 2017, 00:24:33 »
Macie może jakieś triki aby zrobić gęstą piankę na espresso taką jak na filmach o latte art?

Tak. Po prostu zrobić espresso, Twój siemens tego nie potrafi.
Nie brzmieć jak snob, użytkownik piomic tego nie potrafi.
Maciek powyżej napisał komentarz niemal identyczny w swoim sensie (zachęcił do zmiany sprzętu), a jednak była w nim merytoryka i kultura...

Offline piomic

  • Wiadomości: 2588
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Słaba i mało gęsta pianka na espresso.
« Odpowiedź #6 dnia: 26 Listopad 2017, 06:51:28 »
Co to jest merytotyka?
Merytoryczny pochodzi od meritum, Pan Mieszanka tego nie wie...
« Ostatnia zmiana: 26 Listopad 2017, 06:58:52 wysłana przez piomic »

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 5087
  • Ekspres: LaPa EP
  • Młynek: Aergrind
Odp: Słaba i mało gęsta pianka na espresso.
« Odpowiedź #7 dnia: 26 Listopad 2017, 23:01:16 »
A ja bym to nazwał zwyczajnie stwierdzeniem faktu.

Offline mr_blend Mężczyzna

    • Palarnia Blend
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1096
    • Palarnia Blend
  • Ekspres: Conti Ace
  • Młynek: San Remo SR50 EVO
Odp: Słaba i mało gęsta pianka na espresso.
« Odpowiedź #8 dnia: 26 Listopad 2017, 23:51:29 »
Co to jest merytotyka?
Merytoryczny pochodzi od meritum, Pan Mieszanka tego nie wie...
Widzę, że będziemy się merytorycznie rozwodzić nad merytoryką. OK :)

Idąc za Wielkim słownikiem języka polskiego - merytorycznie pochodzi z łac. śred. meritorius 'zasługujący na coś, godny czegoś'. Choć trzeba uczciwie przyznać, że źródła są niejednoznaczne. Starsze wskazują na meritum, a nowsze na inne pochodzenie (patrz wyżej).

http://www.wsjp.pl/do_druku.php?id_hasla=37055&id_znaczenia=4054540

Merytoryczny, czyli "dotyczący treści, a nie formy lub uwarunkowań zewnętrznych". To też zostało podkreślone, że użytkownik Maciek zadbał o merytoryczną poradę zaserwowaną w kulturalny sposób. Niczym śniadanie z Instagrama. W powyższej wypowiedzi również nie widzę bezpośredniego odniesienia o braku poziomu merytorycznego użytkownika piomic. Pierwsze zdanie jednak wskazuje, że to nie ogólny sens, a forma jest (dla mnie) dyskusyjna. Wpisałem również "Pan Mieszanka" w użytkowników tego forum i nic nie znalazłem. Rozumiem, że chodzi o mnie - jednakże słowo blend w tłumaczeniu swym jest wieloznaczne.

Dziękuję i pozdrawiam serdecznie :) 

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 5087
  • Ekspres: LaPa EP
  • Młynek: Aergrind
Odp: Słaba i mało gęsta pianka na espresso.
« Odpowiedź #9 dnia: 27 Listopad 2017, 00:04:03 »
A nie możesz po prostu olać tego tematu? piomic dosadnie napisał to, co jest oczywiste i prawdziwe i celnie stwierdził fakt - ten ekspres nie potrafi zrobić espresso. Koniec kropka. Po co roztrząsać się nad niuansami językowymi i zgłębianiem definicji SJP?

PS. https://sjp.pwn.pl/sjp/snob;2575698.html czy osoba, która się na czymś zna - albo po prostu wie co pisze i nie wymyśla jakichś dziwnych teorii - jest snobem?

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Słaba i mało gęsta pianka na espresso.
« Odpowiedź #10 dnia: 27 Listopad 2017, 00:31:24 »
Często zastanawia mnie przyczyna tego i wielu podobnych zapalnych stanów w dyskusjach. Jak to się dzieje, że banalny zwrot potraktowany zostaje niczym snob? Myślę, że to musi mieć związek z naszym ojczystym językiem i narodową historią. To samo zdanie, napisane po angielsku nie ma przecież "tego snobizmu".

Yes, we know the solution. Simply, make the espresso. Your coffee machine can't do it.

Czy "między wierszami" odczytamy teraz to, co odczytał @mr_blend? Zresztą ja też odczytałem, ale coś innego ;).
« Ostatnia zmiana: 27 Listopad 2017, 00:47:11 wysłana przez Antonio »

Offline mr_blend Mężczyzna

    • Palarnia Blend
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1096
    • Palarnia Blend
  • Ekspres: Conti Ace
  • Młynek: San Remo SR50 EVO
Odp: Słaba i mało gęsta pianka na espresso.
« Odpowiedź #11 dnia: 27 Listopad 2017, 01:33:53 »
OK, koniec kółka polonistycznego :P

Niestety zacząłem niepotrzebną dyskusję, ale zwyczajnie nie przepadam jak ktoś zadaje pytanie i chce się czegoś dowiedzieć a dostaje w zamian "Po prostu zrobić espresso, Twój siemens tego nie potrafi." . Co jak najbardziej może być prawdą, ale... Zdarza się to raz na jakiś czas, że pojawia się niepotrzebnie uszczypliwy komentarz (wg mnie). Może pilor6 obecnie nie ma takiego bzika na punkcie kawy i nie chce wydawać pieniędzy na nowy sprzęt. Może myśli, że jego sprzęt jest dobry i szuka czynników pobocznych, które pozwolą mu oszczędzić pieniądze. Może chce się napić cafe latte z rana jako część porannej rutyny i widział gdzieś cremę i że całkiem fajna. Może zapytam więc na forum o kawie czemu jej u mnie nie ma...

Jak zaczniemy rozkładać espresso na czynniki pierwsze, to nie będzie takie "po prostu zrobić". Widzę codziennie na treningu przyszłych "baristów" i po 5 godzinach dalej młynka nie potrafią ustawić. Ten Siemens ma niestety wbudowany młynek co dosyć utrudnia sprawę... Crema to nic innego jak gazy wydalane przez kawę podczas ekstrakcji. Sama w sobie mówi nam w zasadzie dużo więcej o samej świeżości ziaren i kolorze palenia. Może jej nie być nawet przez zbyt niska temperaturę, "nieważne jakiej kawy używam" - ale czy jest ona świeża (powiedzmy tydzień od palenia do miesiąca). Jeśli Ci kawa smakuje z tego ekspresu, to najważniejsze... Crema sama w sobie będzie dodatkiem. Latte art można i na kawie z makinetki robić :P


Offline Fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2992
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: Słaba i mało gęsta pianka na espresso.
« Odpowiedź #12 dnia: 27 Listopad 2017, 06:59:32 »
To sarkazmu ktoś zakazał?
Nie pamiętam...
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Słaba i mało gęsta pianka na espresso.
« Odpowiedź #13 dnia: 27 Listopad 2017, 07:36:20 »
Crema to nic innego jak gazy wydalane przez kawę podczas ekstrakcji

Wydaje się, że to coś znacznie więcej.

Offline piomic

  • Wiadomości: 2588
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Słaba i mało gęsta pianka na espresso.
« Odpowiedź #14 dnia: 28 Listopad 2017, 21:01:38 »
Może nie ma (...) Może myśli (...) Może chce (...) Może zapytam

Może, może, może... wróć do tego co na pewno. Chce cremę - sam napisał, nie musisz zgadywać. Crema to espresso, espresso to kolba. Kropka.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi