Autor Wątek: Smoczy oddech - palenie  (Przeczytany 14330 razy)

Offline Geralt0073 Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1024
    • wszystkookawie.pl
  • Ekspres: Fracino Cherub, Syfon Hario, Drippery Hario i Tiamo, Phin, Chemex, Tygielek, AeroPress;
  • Młynek: Fiorenzato F83 E, LaCimbali Cadet, Mahlkonig EK 1 BF, Tiamo M. S. H.
Smoczy oddech - palenie
« dnia: 12 Lipiec 2013, 17:40:36 »
Więc... pierwsze palenie wyszło... tragicznie.

Ale od początku.
Włączyłem i zostawiłem, by nagrzało się do 210 stopni.
Gdy się nagrzało, wrzuciłem 170g kawy i temperatura spadła do 170 stopni.
Ziarna po trzech minutach:

http://imageshack.us/a/img24/9586/70ln.jpg
Smoczy oddech - palenie


Ziarna po pięciu minutach:

http://imageshack.us/a/img542/6636/wa42.jpg
Smoczy oddech - palenie


Ziarna po ośmiu minutach (węgiel):

http://imageshack.us/a/img836/8346/75l6.jpg
Smoczy oddech - palenie


Przez te osiem minut temperatura doszła do około 200 stopni.

Offline Geralt0073 Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1024
    • wszystkookawie.pl
  • Ekspres: Fracino Cherub, Syfon Hario, Drippery Hario i Tiamo, Phin, Chemex, Tygielek, AeroPress;
  • Młynek: Fiorenzato F83 E, LaCimbali Cadet, Mahlkonig EK 1 BF, Tiamo M. S. H.
Odp: Smoczy oddech - palenie
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Lipiec 2013, 20:21:09 »
Drugi raz i znacznie lepiej.

Zagrzałem palarkę do 200 stopni, wrzuciłem ziarna, ustawiłem 170 stopni i oto efekty:

- po trzech minutach:

http://imageshack.us/a/img33/2471/9j1k.jpg
Smoczy oddech - palenie


- po ośmiu minutach:

http://imageshack.us/a/img838/396/v9c3.jpg
Smoczy oddech - palenie


- schłodzony efekt dziesięciominutowego palenia:

http://imageshack.us/a/img577/8320/2pso.jpg
Smoczy oddech - palenie


- a tu palarka po paleniu:

http://imageshack.us/a/img19/8821/ge8o.jpg
Smoczy oddech - palenie


Chyba będę musiał zejść do 150 stopni przy paleniu.

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Smoczy oddech - palenie
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Lipiec 2013, 20:32:28 »
Gratulacje!!!  :ok:

Teraz czekamy na wopisy walorów smakowych z każdego palenia  :evil:
LMWDP #469

Offline Geralt0073 Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1024
    • wszystkookawie.pl
  • Ekspres: Fracino Cherub, Syfon Hario, Drippery Hario i Tiamo, Phin, Chemex, Tygielek, AeroPress;
  • Młynek: Fiorenzato F83 E, LaCimbali Cadet, Mahlkonig EK 1 BF, Tiamo M. S. H.
Odp: Smoczy oddech - palenie
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Lipiec 2013, 20:33:37 »
Z pierwszego palenia takiego opisu się nie doczekasz ;)
Tata sobie zażyczył te węgielki do zalewajki.

Offline Geralt0073 Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1024
    • wszystkookawie.pl
  • Ekspres: Fracino Cherub, Syfon Hario, Drippery Hario i Tiamo, Phin, Chemex, Tygielek, AeroPress;
  • Młynek: Fiorenzato F83 E, LaCimbali Cadet, Mahlkonig EK 1 BF, Tiamo M. S. H.
Odp: Smoczy oddech - palenie
« Odpowiedź #4 dnia: 14 Lipiec 2013, 17:24:44 »
Trzecie palenie i ostatnie z tą partią Etiopii Sidamo
Palarka nagrzan do 170 stopni, wrzucone ziarna, temperaturę zmniejszyłem do 140 stopni i w tej temperaturze ziarna trzymałem 16 minut.

Ósma minuta:

http://img15.imageshack.us/img15/6789/rzuy.jpg
Smoczy oddech - palenie


Efekty:

http://imageshack.us/a/img825/724/va91.jpg
Smoczy oddech - palenie


Stopnie palenia jakie bym określił, to: cynamonowy i nowoangielski według tej skali
« Ostatnia zmiana: 21 Lipiec 2013, 15:35:53 wysłana przez Geralt0073 »

Offline Geralt0073 Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1024
    • wszystkookawie.pl
  • Ekspres: Fracino Cherub, Syfon Hario, Drippery Hario i Tiamo, Phin, Chemex, Tygielek, AeroPress;
  • Młynek: Fiorenzato F83 E, LaCimbali Cadet, Mahlkonig EK 1 BF, Tiamo M. S. H.
Odp: Smoczy oddech - palenie
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Lipiec 2013, 15:32:55 »
Czwarte i piąte palenie.
Palona kawa to: Dominicana Republic Barahona

Piec zagrzany do 180 stopni, wrzucona kawa, temperatura zmniejszona do 155 stopni i tak przez 14 minut.
Ziarna są jasne, ale nie tak jak w ostatnim paleniu. Kolor mają jednolity. Kiedy wyciągałem je było już słychać pierwsze strzały.

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4973
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Smoczy oddech - palenie
« Odpowiedź #6 dnia: 21 Lipiec 2013, 16:22:47 »
Próbowałeś już swoich wypieków?

Offline gromog Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1046
  • Ekspres: Crem One 2B R-LFPP Dual, Quick Mill Super Cappuccino, Jura F 50 II, Astoria CKE
  • Młynek: ZF64W, La Marzocco
Odp: Smoczy oddech - palenie
« Odpowiedź #7 dnia: 21 Lipiec 2013, 16:43:25 »
Jakieś takie nie równomiernie wypalone ziarno na ostatniej fotce.

Offline Geralt0073 Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1024
    • wszystkookawie.pl
  • Ekspres: Fracino Cherub, Syfon Hario, Drippery Hario i Tiamo, Phin, Chemex, Tygielek, AeroPress;
  • Młynek: Fiorenzato F83 E, LaCimbali Cadet, Mahlkonig EK 1 BF, Tiamo M. S. H.
Odp: Smoczy oddech - palenie
« Odpowiedź #8 dnia: 21 Lipiec 2013, 16:57:47 »
Cytuj (zaznaczone)
Jakieś takie nierównomiernie wypalone ziarno na ostatniej fotce.

Wyszło wręcz bardzo nierównomierne.

Cytuj (zaznaczone)
Próbowałeś już swoich wypieków?

Nie wszystkich. Pierwszego nie próbowałem ;)
Drugi próbowałem w Chemexie i Syfonie - zbyt przypalony do nich, dużo goryczy, pójdzie pod ciśnienie.
Trzeci również był w Chemexie i Syfonie - niedopalony, smak płaski, jednakże kawa nie była zbyt kwaskowata, czego się spodziewałem po takim paleniu.
Czwarty i piąty też w Chemexie i Syfonie - jestem zadowolony, lekki kwasek, nuty owocowe, ale do tej Dominicany raczej wracać nie będę, smak nie jest zbyt bogaty.

Offline Fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2992
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: Smoczy oddech - palenie
« Odpowiedź #9 dnia: 21 Lipiec 2013, 17:51:48 »
Jestem pod wrażeniem!
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4973
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Smoczy oddech - palenie
« Odpowiedź #10 dnia: 21 Lipiec 2013, 18:04:29 »
Najważniejsze, że robisz postępy i idziesz w dobrą stronę. Z czasem opanujesz profile palenia i znajdziesz ciekawe ziarenka. Palarka też musi się przyzwyczaić do nowej roli.

Offline Geralt0073 Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1024
    • wszystkookawie.pl
  • Ekspres: Fracino Cherub, Syfon Hario, Drippery Hario i Tiamo, Phin, Chemex, Tygielek, AeroPress;
  • Młynek: Fiorenzato F83 E, LaCimbali Cadet, Mahlkonig EK 1 BF, Tiamo M. S. H.
Odp: Smoczy oddech - palenie
« Odpowiedź #11 dnia: 21 Lipiec 2013, 18:47:15 »
Dzięki :)

Muszę właśnie ustalić temperaturę i czas dla konkretnych profili, więc pozostaje metoda prób i błędów, co zajmie sporo czasu, ale uczę się już nasłuchiwać wystrzałów ziaren i oczywiście wdycham piękny dym palonych ziarenek ;)


A tutaj, na forum będę prowadził bazę swoich wypałów, może się komuś przyda, a poza tym rozszerzy zasób polskojęzycznych materiałów na temat palenia, których jest mało.
« Ostatnia zmiana: 21 Lipiec 2013, 18:49:13 wysłana przez Geralt0073 »

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4830
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: Smoczy oddech - palenie
« Odpowiedź #12 dnia: 22 Lipiec 2013, 09:24:17 »
Pomysł bardzo fajny - jak sobie wyobrażasz taką bazę, aby oprócz archiwizacji wypałów była również użyteczna?

Offline Metiu

  • Wiadomości: 518
    • M Coffee Accessories
  • Ekspres: Isomac Tea II, La Pavoni Prof.
  • Młynek: Mazzer Mini A Digital, Wilfa, Feldgrind, Comandate Mk3
Odp: Smoczy oddech - palenie
« Odpowiedź #13 dnia: 22 Lipiec 2013, 09:55:44 »
Geralt, gratuluję zakończenia budowy i pierwszych wypaleń ! :D
Jestem coraz bardziej przekonany do palenia kawy w domu. Ale najpierw przez jakiś czas będę śledził Twoje poczynania.  :mrgreen:
Czy potrzebujesz tampera ? - > clik !

Offline Geralt0073 Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1024
    • wszystkookawie.pl
  • Ekspres: Fracino Cherub, Syfon Hario, Drippery Hario i Tiamo, Phin, Chemex, Tygielek, AeroPress;
  • Młynek: Fiorenzato F83 E, LaCimbali Cadet, Mahlkonig EK 1 BF, Tiamo M. S. H.
Odp: Smoczy oddech - palenie
« Odpowiedź #14 dnia: 22 Lipiec 2013, 11:58:01 »
Cytuj (zaznaczone)
Pomysł bardzo fajny - jak sobie wyobrażasz taką bazę, aby oprócz archiwizacji wypałów była również użyteczna?

Moja temperatura + x = temperatura dla każdego

Jeśli ktoś ustali już sobie ten x, to myślę, że z powodzeniem będzie mógł korzystać z tej bazy przy palarce podobnej budowy, tj. grzałka pod bębnem, w zamkniętej obudowie.
Oczywiście ta baza to i tak będzie tylko wskazówka, ale zawsze to jakaś pomoc na start.


Metiu, to palenie to sam przyjemność :D
Najbardziej podoba mi się zapach dymu, który na początku wydostaje się z palarki.
« Ostatnia zmiana: 22 Lipiec 2013, 11:59:38 wysłana przez Geralt0073 »

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi