Autor Wątek: Palenie w domowym piecyku  (Przeczytany 10038 razy)

Offline Geralt0073 Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1024
    • wszystkookawie.pl
  • Ekspres: Fracino Cherub, Syfon Hario, Drippery Hario i Tiamo, Phin, Chemex, Tygielek, AeroPress;
  • Młynek: Fiorenzato F83 E, LaCimbali Cadet, Mahlkonig EK 1 BF, Tiamo M. S. H.
Palenie w domowym piecyku
« dnia: 03 Lipiec 2013, 12:52:43 »
Tak mnie jakoś dzisiaj naszło i spróbowałem.
Ustawiłem piecyk na około 225 stopni, poczekałem, aż się nagrzeje, włożyłem 20g ziaren (Etiopia Sidamo) i poczekałem 17 minut.
Pierwsi delikwenci zaczęli strzelać około 11. minuty, ostatni około 16.
Ziarna wyszły matowe, bez olejków na zewnątrz, według tej skali wyróżniam dwa główne stopnie upalenia ziaren na: amerykańskie i miejskie palenie.

Ogólnie ziarna nie są zbyt jednolicie upalone, ale też nie ma za bardzo czego oceniać, bo ziaren jest mało (zostało 17g).

Teraz Etiopia leżakuje w słoiku i już zaczyna pięknie pachnieć. Poczekam ze cztery dni i zrobię drip.


Zdjęcia przekłamują kolory, ziarna w rzeczywistości są jaśniejsze.

http://img833.imageshack.us/img833/1558/mi03.jpg
Palenie w domowym piecyku



http://imageshack.us/a/img29/6278/xvl1.jpg
Palenie w domowym piecyku
« Ostatnia zmiana: 03 Lipiec 2013, 12:56:20 wysłana przez Geralt0073 »

Offline Mario Barista Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 577
  • Ekspres: Ascaso Basic| Aero| Dripper| Chemex| FP|
  • Młynek: Ascaso I-2 mini| Elektra MXC|
Odp: Palenie w domowym piecyku
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Lipiec 2013, 13:02:11 »
Gratulacje i udanych wypieków życzę  :ok:




Offline Geralt0073 Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1024
    • wszystkookawie.pl
  • Ekspres: Fracino Cherub, Syfon Hario, Drippery Hario i Tiamo, Phin, Chemex, Tygielek, AeroPress;
  • Młynek: Fiorenzato F83 E, LaCimbali Cadet, Mahlkonig EK 1 BF, Tiamo M. S. H.
Odp: Palenie w domowym piecyku
« Odpowiedź #2 dnia: 03 Lipiec 2013, 13:07:30 »
Dzięki, ale to był tylko eksperyment i zachęta dla innych, by też spróbowali ;)
Zbyt mi żal ziaren, by ich więcej palić w piekarniku, bo już niedługo wszystkie zielone trafią do... Już nie zapeszam ::)
« Ostatnia zmiana: 03 Lipiec 2013, 13:09:07 wysłana przez Geralt0073 »

Offline ranGo Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 2372
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
Odp: Palenie w domowym piecyku
« Odpowiedź #3 dnia: 03 Lipiec 2013, 13:21:03 »
Uważaj tylko na trzeci crack ... To ten moment jak mama zacznie strzelać do Ciebie, jak wcześniej wróci z pracy ;)

Online Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4830
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: Palenie w domowym piecyku
« Odpowiedź #4 dnia: 03 Lipiec 2013, 13:21:57 »
Gratulacje z okazji pierwszego wypieku!
Dobrze że Smoczy Oddech trafi od razu na doświadczonego palacza :)

Goran - dobre :smiech:

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Palenie w domowym piecyku
« Odpowiedź #5 dnia: 03 Lipiec 2013, 13:35:33 »
Geralcie drogi - a gdyby tak w piekarniku z termoobiegiem dać coś ala kosz na frytki na osi między miedzy górą a spodem piekarnika, i liczyć na to że termoobieg będzie miał wystarczającą siłę aby tym kręcić   ;D
LMWDP #469

Offline M

  • Administrator
  • Wiadomości: 1665
  • Ekspres: CKE, Junior, Rota, alternatywa
  • Młynek: Aergrind, C40
Odp: Palenie w domowym piecyku
« Odpowiedź #6 dnia: 03 Lipiec 2013, 13:37:53 »
Wiecie, że są piekarniki z obrotowym rożnem ;>

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Palenie w domowym piecyku
« Odpowiedź #7 dnia: 03 Lipiec 2013, 13:43:53 »
No to się będzie działo - kiedyś taki z rożnem miałem, ale nie korzystałem. Teraz mam z termoobiegiem.

Ale gdyby kupić takie cuś


350 PLN nówka sztuka
LMWDP #469

Online Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4830
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: Palenie w domowym piecyku
« Odpowiedź #8 dnia: 03 Lipiec 2013, 13:44:21 »
Są, np. Amica takie coś robi. Należy pamiętać jednak o łusce, która może latać po całym piekarniku a wygląda na łatwopalną  :)

Offline M

  • Administrator
  • Wiadomości: 1665
  • Ekspres: CKE, Junior, Rota, alternatywa
  • Młynek: Aergrind, C40
Odp: Palenie w domowym piecyku
« Odpowiedź #9 dnia: 03 Lipiec 2013, 14:01:16 »
No risk no fun ;)

Offline Geralt0073 Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1024
    • wszystkookawie.pl
  • Ekspres: Fracino Cherub, Syfon Hario, Drippery Hario i Tiamo, Phin, Chemex, Tygielek, AeroPress;
  • Młynek: Fiorenzato F83 E, LaCimbali Cadet, Mahlkonig EK 1 BF, Tiamo M. S. H.
Odp: Palenie w domowym piecyku
« Odpowiedź #10 dnia: 03 Lipiec 2013, 14:55:51 »
Goran - będę uważał ;)


Myślałem kiedyś o takim piecyku z obrotowym rożnem, ale w nim też przydałoby się wprowadzić sporo modyfikacji.
Ja już w każdym bądź razie z takimi piecykami kombinować nie będę :mrgreen:

A te łuski, to rzeczywiście leciutkie.


Rok temu jak zaczynałem myśleć o palarce, to chciałem wykorzystać pralkę z zamykanym od góry bębnem ;)
Od dołu miały być palniki gazowe, a całość miałaby spore możliwości, bo kilka kilogramów by weszło do środka :lol2:


Cytuj (zaznaczone)
Dobrze że Smoczy Oddech trafi od razu na doświadczonego palacza
Bez przesady, wypaliłem 20g kawy ::)



Doktorze, czekam na Twoją palarkę :)
« Ostatnia zmiana: 03 Lipiec 2013, 14:57:36 wysłana przez Geralt0073 »

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Palenie w domowym piecyku
« Odpowiedź #11 dnia: 03 Lipiec 2013, 14:58:58 »
Moja palarka to chyba będzie związana z opalarką - ostatnio opalarką właśnie rozpalam grilla :)

Tylko przy tych 650C na wylocie to musiałbym uważać aby pierwszy crack nie nastąpił po pierwszej minucie, a trzeci zaraz potem - od żony :D
LMWDP #469

Offline Geralt0073 Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1024
    • wszystkookawie.pl
  • Ekspres: Fracino Cherub, Syfon Hario, Drippery Hario i Tiamo, Phin, Chemex, Tygielek, AeroPress;
  • Młynek: Fiorenzato F83 E, LaCimbali Cadet, Mahlkonig EK 1 BF, Tiamo M. S. H.
Odp: Palenie w domowym piecyku
« Odpowiedź #12 dnia: 03 Lipiec 2013, 15:01:39 »
Może zaczerpniesz jakiś pomysł stąd: http://www.sweetmarias.com/homemade-homeroasters.php

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Palenie w domowym piecyku
« Odpowiedź #13 dnia: 03 Lipiec 2013, 15:21:05 »
hmm - no taką w sumie już mam

Trochę się pies na mnie dziwnie patrzył jak mu miskę zabierałem ;)

Na poważniejsze zabawy  brak czasu - w kanciapie mam plany RWD-5 do zrobienia i zabawy w latanie. Jeszcze mnóstwo innych spraw ;)
LMWDP #469

Offline Geralt0073 Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1024
    • wszystkookawie.pl
  • Ekspres: Fracino Cherub, Syfon Hario, Drippery Hario i Tiamo, Phin, Chemex, Tygielek, AeroPress;
  • Młynek: Fiorenzato F83 E, LaCimbali Cadet, Mahlkonig EK 1 BF, Tiamo M. S. H.
Odp: Palenie w domowym piecyku
« Odpowiedź #14 dnia: 03 Lipiec 2013, 15:26:12 »
No, ale oddaj pieskowi miskę ;)


Masz zamiar pobić rekord przelotu nad Atlantykiem? :mrgreen:

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi