Autor Wątek: Przyszłość speciality coffee  (Przeczytany 84693 razy)

Offline grex

  • Wiadomości: 1031
  • Ekspres: Aeropress+FlaVin sRGB, Phin, Moka 2tz inox, Slowpresso
  • Młynek: Eureka+mikro hopper
Odp: Przyszłość speciality coffee
« Odpowiedź #90 dnia: 16 Maj 2017, 18:34:31 »
Kolejna palarnia wprowadza kapsułki jakości speciality: https://www.aprilcoffeeroasters.com/collections/capsule
Ciekawe w jakim kierunku to się rozwinie, bo póki co właściciel palarni przyznaje, że to dopiero początek eksperymentów z wypalaniem pod kapsułki.
z ceną na poziomie 4,50zł/1 kawa to piękny interes dla producenta. Surowiec za 50gr/porcja, zapakuje w plastikowe kubeczki i sprzeda 9x drożej :)
« Ostatnia zmiana: 16 Maj 2017, 19:03:03 wysłana przez grex »

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4973
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Przyszłość speciality coffee
« Odpowiedź #91 dnia: 16 Maj 2017, 18:59:15 »
April Coffee to palarnia przecież.

Offline untoldex Mężczyzna

  • Wiadomości: 729
  • Ekspres: Moccamaster, V60
  • Młynek: Fellow Ode
Odp: Przyszłość speciality coffee
« Odpowiedź #92 dnia: 16 Maj 2017, 19:37:52 »
Miałem właśnie pisać o mistrzostwach baristów na przykładzie niedawnych mistrzostw Polski Brewers i opowiedzieć o brutalnym zderzeniu z różnymi kawami, tamże zwycięskimi. Pewnie znowu zostałbym oznaczony jako hejter, więc dałem spokój... 

Antonio, masz na myśli że te zwycięskie kawy były tak mega dobre? Czy raczej rozczarowanie w drugą stronę?

Szkoda że te ziarna są niedostępne dla zwykłego domowego baristy jak ja. Na coffeedesku tylko jedne ziarna z rundy compulsory :(

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Przyszłość speciality coffee
« Odpowiedź #93 dnia: 16 Maj 2017, 20:43:25 »
Nie wiem czy chciałbyś zobaczyć cenę za taką kawę. ;)

A to, że kawa z compulsory, w dodatku z przepisem, jest dostępna i tak jest super.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Przyszłość speciality coffee
« Odpowiedź #94 dnia: 16 Maj 2017, 21:12:17 »
Nie wiem czy chciałbyś zobaczyć cenę za taką kawę. ;)

Chyba mało kto u nas zdaje sobie sprawę z cen tych topowych kaw... (dyskusje o cenach mocno nas poruszają...) Ale o tym traktują też wspomniane przeze mnie artykuły Pete'a i Jamesa.
« Ostatnia zmiana: 16 Maj 2017, 21:15:36 wysłana przez Antonio »

Offline untoldex Mężczyzna

  • Wiadomości: 729
  • Ekspres: Moccamaster, V60
  • Młynek: Fellow Ode
Odp: Przyszłość speciality coffee
« Odpowiedź #95 dnia: 16 Maj 2017, 22:06:13 »
Chyba mało kto u nas zdaje sobie sprawę z cen tych topowych kaw... (dyskusje o cenach mocno nas poruszają...) Ale o tym traktują też wspomniane przeze mnie artykuły Pete'a i Jamesa.

Zdaję sobie sprawę z cen tych topowych kaw, bardziej mi chodziło o dostępność.

@Antonio, bardziej byłem ciekaw Twojej osobistej opinii na temat tych ziaren, bo napisałeś że je próbowałeś.
Nie rozumiem czemu nie można napisać tego na forum gdzie właśnie takie opinie są najbardziej wiarygodne, szczególnie że chodzi tylko o ziarna, nie o palarnie...

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Przyszłość speciality coffee
« Odpowiedź #96 dnia: 16 Maj 2017, 22:17:04 »
Zdaje się dostępność jest takaż sama jak dla zawodników.

Offline Drinker

    • coffeedrinkers.pl
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 376
    • coffeedrinkers.pl
  • Ekspres: V60, Clever, Chemex, Aeropress, Brewista smart, moka, Gabi, Severin
  • Młynek: Severin 3873, c40
Odp: Przyszłość speciality coffee
« Odpowiedź #97 dnia: 17 Maj 2017, 15:25:13 »
Jeśli chodzi o dostępność, to chyba nie jest tak źle.

Kolumba Sudan Rume była dostępna (chyba na początku roku) w palarni la cabra w opakowaniach 150g, już nie pamiętam w jakiej cenie, ale nie była jakaś strasznie zabójcza.
U nas właśnie pojawiła się kawa z Burundi na której startowała baristka Doubleshot'a w Czech Brewers Cup.
Właściciel sklepu www.coffeedrinkers.pl

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Przyszłość speciality coffee
« Odpowiedź #98 dnia: 17 Maj 2017, 18:41:46 »
No to załatw mi paczkę 250g Hacienda Esmeralda za 60 zł.... ;)

Offline JanekdF Mężczyzna

  • Wiadomości: 711
  • Ekspres: Expobar Office Control, Cafelat Robot, alternatywy
  • Młynek: Aergrind, Hiku, projekt własny, stare stożki
Odp: Przyszłość speciality coffee
« Odpowiedź #99 dnia: 17 Maj 2017, 19:29:27 »
W tym pierwszym artykule ciekawie zaproponowana jest compulsory round. Bez gadania, wszyscy pracują na takiej samej kawie, która nie jest oznaczona. Mają sobie z nią poradzić i zrobić smaczne espresso. To wyrównuje warunki rozgrywki. Zawodów WBC nie oglądałem, ale mistrzostwa w przelewkach mi się zdarzyło. Uderzyło mnie wtedy, że nie chodzi o przyrządzanie najsmaczniejszej kawy z przygotowanych ziaren, tylko każdy przyjeżdżał ze swoimi.
Who ever would call a machine in Italy "Cappuccino Amore"? - F.C.

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6232
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Przyszłość speciality coffee
« Odpowiedź #100 dnia: 17 Maj 2017, 19:38:19 »
akurat w brewers runda compulsory liczy się dwa razy. Wszyscy uczestnicy przygotowują kawę w tej rundzie w takim samym czasie z nieznanych sobie ziaren.
« Ostatnia zmiana: 17 Maj 2017, 20:00:32 wysłana przez krystians »

Offline Drinker

    • coffeedrinkers.pl
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 376
    • coffeedrinkers.pl
  • Ekspres: V60, Clever, Chemex, Aeropress, Brewista smart, moka, Gabi, Severin
  • Młynek: Severin 3873, c40
Odp: Przyszłość speciality coffee
« Odpowiedź #101 dnia: 17 Maj 2017, 21:57:53 »
No to załatw mi paczkę 250g Hacienda Esmeralda za 60 zł.... ;)

Takich mocy jeszcze nie mam ;)
ale wracając do kaw z tegorocznych zawodów brewers, to Kolumbię el Tresoro można zamówić na stronie koppi w cenie 13,5euro/250g. Błażej z tą kawą zajął 3. miejsce na tegorocznych zawodach. Jak na kawę z zawodów to chyba dobra cena.
Właściciel sklepu www.coffeedrinkers.pl

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Przyszłość speciality coffee
« Odpowiedź #102 dnia: 17 Maj 2017, 22:27:33 »
Chyba nie przeczytałeś tekstów, jakie przytoczyłem ;). Błażej był chyba pierwszy na starcie do finału? W finale wszystko się "przetasowało". Błażej był chyba jedynym zawodnikiem, który sam swoją kawę wypalił i miał najwięcej doświadczeń z kawą... Naszym zdaniem zasługiwał na pierwsze miejsce jak nikt inny.

Co do ceny, ta Kolumbia to jednak nie Geisha... :( W naszym sklepie jest zawsze wiele równie dobrych kaw :). Kolumbia Błażeja to ziarna odmiany Tabi, bardzo fajne, owocowe, słodkie, bardzo dobrze wypalone...
« Ostatnia zmiana: 17 Maj 2017, 22:59:12 wysłana przez Antonio »

Offline untoldex Mężczyzna

  • Wiadomości: 729
  • Ekspres: Moccamaster, V60
  • Młynek: Fellow Ode
Odp: Przyszłość speciality coffee
« Odpowiedź #103 dnia: 18 Maj 2017, 09:09:56 »
U nas właśnie pojawiła się kawa z Burundi na której startowała baristka Doubleshot'a w Czech Brewers Cup.

@Drinker - dzięki za cynk, zamówienie złożone :)
Ps. fajnie że macie też filtry kality, no i jeszcze gratisowa przesyłka z nimi! :)

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Przyszłość speciality coffee
« Odpowiedź #104 dnia: 22 Maj 2017, 08:32:53 »
Bardzo ciekawa lektura, i faktycznie dająca domyślenia.  [emoji106] Pytanie czy forma się kiedyś zmieni czy napotka to na opór?

Co do samej kawy - faktycznie Geisha jest zawsze na topie, ale może wynika to z tego (zastrzegam - nie wiem, nie znam się, za mało próbowałem), że Geishę ciężko jest mieć złej jakości i podać źle, a żeby wystąpić z inna kawą - będącą "mniej" speciality - trzeba by się namęczyć i naszukać. Ponadto chyba startując z Geishą ma się wrażenie że jest od razu kilka więcej punktów za "prestiż" kawy.
LMWDP #469

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi