Witam,
Wiem, że tematów w podobnym stylu było już tu na forum dziesiątki i większość z nich czytałem, ale ...... jakoś do końca nie znalazłem odpowiedzi i nie jestem przekonany. Ogólnie temat wydaje się prosty bo mam ok 7 tyś na sam ekspres, więc wydawało by się nic prostrzego, a jednak jak zaczynam wchodzić w szczegóły to zaczynam mieć coraz więcej pytań i wątpliwości
Obecnie od 9 lat mam ekspres automatyczny Jura Z5 i zrobiłem na nim ok. 4500 różnych kaw. Sam ekspres sprawuje się super, nie ma z nim problemów, wszyscy są zadowoleni z smaku, robi szybko wszelkie rodzaje kaw, więc w sumie po co mi nowy ekspres?
A to chyba dlatego, że prowadzę małą restaurację i w niej zacząłem używać ekspresu marki Astoria, a konkretnie model Astoria Gloria SAE1
No i jak zacząłem używać tego ekspresu to .... kawa również zaczęła mi inaczej smakować i od tego czasu ciągle zastanawiam się nad sprzedażą mojej Jury Z5 i zakupem podobnego ekspresu jak ta Astoria. Niestety cena Asorii jest astronomiczna bo ok. 17 tyś zł i gabarytami jest zbyt duża więc do domu odpada.
Aby, może trochę ułatwić odpowiedż, poniżej jakie warunki musi spełnić nowy ekspres:
1. Często mam tak, że przez kilka dni nie włączam ekspresu lub robię pojedynjczą kawę dla siebie, ale później jak jest jakaś impreza w domu to muszę jak najszybciej przygotować np. 15 kaw mlecznych (cappuccino i latte), dlatego ekspres musi mieć dwa bojlery i ten do pary dość duży, aby dał radę szybko spienić taką ilość mleka
2. Nie chcę aby był zbyt głośny, więc z tego co wyczytałem tu na forum to chyba tylko z pompą rotacyjną
3. Najlepiej aby miał również podłączenie do wody
4. Może się czepiam, ale zamiast pokręteł do wody i pary, bardziej ergonomiczne wydają mi się "dzwigienki" więc najlepiej ekspres, który je ma (w Astorii od pewnego czasu też zrezygnowali z pokręteł na dzwigienki i to jest super rozwiązanie)
5. Nie wiem czy dla mnie lepiej HX czy PID, ale może Wy mi podpowiecie
6. Najlepiej, aby sam ekspres nagrzał się dosyć szybko, bo z tego co wiem one nagrzewają się nawet 12-15 minut
7. Nie chcialbym, aby cała dysza do pary się nagrzewała, aby mi się dzieci nie sparzyły (nie ma tu na mysli końcówki dyszy, bo wiadomo, że ona zawsze jest gorąca)
8. Wymiary w miarę rozsądne, aby się zmieścił w kuchni
9. Najlepiej w miarę bezawaryjny, bo mieszkam w Bielsku-Białej i raczej ciężko go będzie na miejscu naprawić
Wiem, że mam sporą listę życzeń, ale po prostu nie chciałbym się rozczarować i stwierdzić, że sprzedaż Jury to był duży błąd
Na koniec jeszcze jeden istotny szczegół.
Przed zakupem chętnie bym zobaczył taką maszynę na żywo i zobaczył jak robi kawę, a w mojej okolicy tj. Bielsko-Biała nie znalazłem nikogo, kto by sprzedawał takie ekspresy.
Czy ktoś wie gdzie w mojej okolicy ktoś ma takie ekspresy na stanie, aby zobaczyć jak pracują?
P.S.
Sam znalazłem poniższe, które mi się podobają, ale nie jestem pewien czy to dobry wybór i czy dadzą radę jesli będę chciał szybko przygotować 15
mlecznych kaw. Czy ktoś może mi pokrótce przedstawić różnice w tych ekspresach, bo ceny są podobne i ja widzę tylko róznice w pojemności bojlera
bezzera-mitica-top - niestety ten ma tylko 1 bojler, ale raczej duży, reszta wydaje się ok.
Bazzera B2013 DE electronic 1GR - inna Bezzera w sklepie gastronomicznym
Carat Mini 1 GR - budżet większy, ale też ładny ekspres. A czym się różni taki gastronomiczny ekspres od takiej Bezzery lub Rocket'a oczywiście poza wielkością bojlera?
MCE Forma SAE 1 DSP - jeszcze jeden gastronomiczny
(chciałem wkleić linki, ale system mi nie pozwolił
)
Z góry dziękuję za pomoc w tym temacie !!!