Autor Wątek: Kawa świeżo po paleniu  (Przeczytany 1623 razy)

Offline ThomasTheTank Mężczyzna

  • Wiadomości: 5
  • Ekspres: V60, kawiarka, aeropress, phin, frenchpress
  • Młynek: W trakcie poszukiwan
Kawa świeżo po paleniu
« dnia: 22 Wrzesień 2023, 21:13:49 »
Witam,
Dzień dobry,

dopiero zaczynam przygodę z kawą. Kupuje kawę z różnych palarni,  niektóre są wypalone kilka dni od zamówienia a niektóre wcześniej. Ile czasu musi minąć od momentu wypalenia żeby kawa miała jak najlepszy smak? Czy nie ma to aż tak wielkiego znaczenia? Jeśli kawa z v60 wychodzi mi trochę kwaśna co może być tego powodem? Zbyt wysoka temperatura czy może za grube mielenie?

Jeszcze raz napiszesz WITAM, to dostaniesz ostrzeżenie! Poczytaj, kiedy się go używa.
Fux
« Ostatnia zmiana: 23 Wrzesień 2023, 07:51:24 wysłana przez Fux »
Your time is limited, so don't waste it living someone else's life

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Kawa świeżo po paleniu
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Wrzesień 2023, 10:34:28 »
czy nie ma to aż tak wielkiego znaczenia?
Nie ma znaczenia: warto poznawać kawę od młodości do starości ;). Kawa bywa kwaśna bo dobra jest kwaśna -- kwaśne kawy z V60 uchodzą za najlepsze na świecie.
Jaką to kawę tak kwaśno odbierasz?

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi