Autor Wątek: Jak zrobić ristretto i lungo?  (Przeczytany 2661 razy)

Offline aczyzyk

  • Wiadomości: 8
  • Ekspres: Rancilio Silvia
  • Młynek: Kinu Simplicity
Jak zrobić ristretto i lungo?
« dnia: 31 Październik 2020, 13:10:48 »
Dziś pierwszy raz robię kawę ekspresem kolbowym.
Na razie starałem się zrobić podwójne espresso (14g, 25s = 28g). Zmieniałem tylko ustawienia młynka i po kilku próbach w miarę stabilnie już mi to wychodzi:
14g kawy
- 2.5 25s 10g
- 2.8 25s 56g
- 2.6 25s 24g
- 2.7 25s 34g
- 2.6.3 25s 28g
- 2.6.3 25s 31g

Jaki parametr powinienem teraz zmieniać, żeby zrobić podwójne ristretto i podwójne lungo?
Mam na myśli: ristretto 1:1, lungo 1:3.
Zostawić ustawienia młynka na 2.6.3 i tylko czas ekstrakcji skrócić albo wydłużyć?

Offline minero

  • Wiadomości: 311
    • Coffee after pizza blog
  • Ekspres: Gaggia Classic 2018/19, AeroPress, Bialetti Venus 2TZ, Bodum FrenchPress, Hario V60.
  • Młynek: Eureka Mignon SD, Macap M5D, Hario Skerton.
Odp: Jak zrobić ristretto i lungo?
« Odpowiedź #1 dnia: 31 Październik 2020, 15:02:36 »
lungo to wydłużenie tylko czasu ekstrakcji do max 60sek a przy tym uzysku do 110ml. Nie przesadzal bym do granic bo sporo goryczy bedzie. Co do parametrów trzymał bym sie tych najlepszych i poprawnych smakowo, teoria teorią ale tu smak ma nas prowadzić.
« Ostatnia zmiana: 31 Październik 2020, 15:04:40 wysłana przez minero »

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3461
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Jak zrobić ristretto i lungo?
« Odpowiedź #2 dnia: 31 Październik 2020, 15:31:53 »
Ja przy ristretto i lungo zmieniam przemiał.

Przy ristretto drobniej (u Ciebie będzie pomiędzy 2,5-2,6), przy lungo grubiej (2,7-,2,8).

W Twoim przypadku, możesz iść z dozą do około 15, celuj w uzysk 15-20. Czas powinien być dalej w okolicach 25-30 sekund.

W Lungo, idziesz z przemiałem w drugą stronę, grubiej. Doza 14, uzysk 45+, czas 30-35 sekund. 

Offline aczyzyk

  • Wiadomości: 8
  • Ekspres: Rancilio Silvia
  • Młynek: Kinu Simplicity
Odp: Jak zrobić ristretto i lungo?
« Odpowiedź #3 dnia: 03 Listopad 2020, 20:17:44 »
Dzięki. Na razie próbuję zmieniać czas cośtam wychodzi.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi