Autor Wątek: Gaggia Cubika  (Przeczytany 2591 razy)

Offline Yeya

  • Wiadomości: 36
  • Ekspres: Drip hario, french press
  • Młynek: Rhinowares
Gaggia Cubika
« dnia: 20 Październik 2020, 00:59:25 »
Witam
Kupiłem Gaggie Cubika za £10, mój pierwszy ekspres w życiu, wczesniej tylko metody alternatywne. Nie leciała woda, rozkręciłem  boiler i w środku pełno kamienia. Wymoczyłem go razem z sitkiem w roztworze octu, kwasku cytrynowego i sody plus wrząca woda. Teraz czytam jak delikatnie trzeba sie obchodzić z np. kawiarką, żeby nie używać żadnych kwasów bo uszkodzi się warstwę ochronną i kawa będzie niesmaczna. Czy dałem ciała i boiler do wywalenia?

Offline minero

  • Wiadomości: 311
    • Coffee after pizza blog
  • Ekspres: Gaggia Classic 2018/19, AeroPress, Bialetti Venus 2TZ, Bodum FrenchPress, Hario V60.
  • Młynek: Eureka Mignon SD, Macap M5D, Hario Skerton.
Odp: Gaggia Cubika
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Październik 2020, 08:45:51 »
To troche jak wrocenie z fusow. Mozna uzyc kwasku ale zeby mial krotko kontakt, nie wiadomo ile to trzymales a tez od razu uzyles wszystkiego. Moze tak byc, ze warstwy ochronnej, tora byla, moze juz nie byc. Wrzuc zdjecia to ocenimy
Tak czy tak narazie bym się tym jakos nie przejmowal.
« Ostatnia zmiana: 20 Październik 2020, 08:51:56 wysłana przez minero »

Offline Psyche Mężczyzna

  • Wiadomości: 650
  • Ekspres: kawiarka, V60, aeropress, Lelit Bianka v3
  • Młynek: Niche Zero, 1zpresso K-plus
Odp: Gaggia Cubika
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Październik 2020, 08:53:15 »
Ja dawno temu wyszorowałem swoją kawiarkę w zmywarce i jak wyciągnąłem to minę miałem bezcenną jak zobaczyłem jaki kolor (czarny) nabrała moja ulubiona kawiarka. Oczywiście poszła do śmietnika bo niczym tego nie dało się wyczyścić :picardpalm:

Offline Yeya

  • Wiadomości: 36
  • Ekspres: Drip hario, french press
  • Młynek: Rhinowares
Odp: Gaggia Cubika
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Październik 2020, 11:05:55 »
Trzymałem to może 3h. Do końca nie zeszło ale chyba już tak zostawię. Przy okazji urwałem termostat :picardpalm:IMG_20201020_094549_compress2.jpg. Czy jest jakaś szansa żeby go zlutować, przykleić czy tylko wymiana?

Offline minero

  • Wiadomości: 311
    • Coffee after pizza blog
  • Ekspres: Gaggia Classic 2018/19, AeroPress, Bialetti Venus 2TZ, Bodum FrenchPress, Hario V60.
  • Młynek: Eureka Mignon SD, Macap M5D, Hario Skerton.
Odp: Gaggia Cubika
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Październik 2020, 11:38:33 »
to ja bym sie bardziej przejal termostatem niz boilerem bo on nie wyglada tak zle :D klej odporny na temp termoprzewodzacy da rade jesli to ma tylko dzialac ale ja bym wymienil boiler wraz z termostatem jesli chcesz byc spokojny. Tyle ze wyjdzie Cie pewnie ok 35 funtow czyli ponad 3x wartosc sprzetu.

BTW. nie widzę modelu termostatu ale jeśli to jest to, to nie jest tak drogo. Moja rada - wymień.
https://www.theespressoshop.co.uk/en/Gaggia-Classic-Boiler-Water-Thermostat-107C-M4---DM1168/m-2573.aspx
« Ostatnia zmiana: 20 Październik 2020, 12:25:57 wysłana przez minero »

Offline Yeya

  • Wiadomości: 36
  • Ekspres: Drip hario, french press
  • Młynek: Rhinowares
Odp: Gaggia Cubika
« Odpowiedź #5 dnia: 20 Październik 2020, 13:23:14 »
Tak to ten. Ale po co wymieniać boiler?

Offline minero

  • Wiadomości: 311
    • Coffee after pizza blog
  • Ekspres: Gaggia Classic 2018/19, AeroPress, Bialetti Venus 2TZ, Bodum FrenchPress, Hario V60.
  • Młynek: Eureka Mignon SD, Macap M5D, Hario Skerton.
Odp: Gaggia Cubika
« Odpowiedź #6 dnia: 20 Październik 2020, 13:57:22 »
nie wiem czy dobrze rozumiem, ale termostat jest wkrecany w boiler, jest zlamany i zostal w srodku? jesli sie myle to nie ma potrzeby.

Offline Yeya

  • Wiadomości: 36
  • Ekspres: Drip hario, french press
  • Młynek: Rhinowares
Odp: Gaggia Cubika
« Odpowiedź #7 dnia: 20 Październik 2020, 23:08:27 »
Tak ale juz go wykrecilem, wymienilem oba przy okazji na nowe. Wszystko ok podłączyłem. Wywala korki. Masakra. Wlacznik sprawny.Macie jakieś pomysły?

Offline minero

  • Wiadomości: 311
    • Coffee after pizza blog
  • Ekspres: Gaggia Classic 2018/19, AeroPress, Bialetti Venus 2TZ, Bodum FrenchPress, Hario V60.
  • Młynek: Eureka Mignon SD, Macap M5D, Hario Skerton.
Odp: Gaggia Cubika
« Odpowiedź #8 dnia: 20 Październik 2020, 23:22:47 »
Podejrzewal bym grzalke, sprawdz polaczenia. Pewnie od kamienia... wiec moze byc uszkodzona

Offline Yeya

  • Wiadomości: 36
  • Ekspres: Drip hario, french press
  • Młynek: Rhinowares
Odp: Gaggia Cubika
« Odpowiedź #9 dnia: 21 Październik 2020, 12:36:59 »
Tak. Grzałka.

Offline Yeya

  • Wiadomości: 36
  • Ekspres: Drip hario, french press
  • Młynek: Rhinowares
Odp: Gaggia Cubika
« Odpowiedź #10 dnia: 03 Listopad 2020, 17:13:06 »
Grzałka przyszła ale była tak zapakowana że złamał sie ten element. Czy to problem? IMG_20201103_155738_compress92.jpgIMG_20201103_155957_compress11.jpgScreenshot_20201103_160014_com.android.gallery3d.png

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi