forum.wszystkookawie.pl

Opinie, testy i porównania => Ekspresy kolbowe => Wątek zaczęty przez: mirnuno w 25 Styczeń 2018, 00:00:04

Tytuł: Dlaczego zmieniłem ekspres na HX-a
Wiadomość wysłana przez: mirnuno w 25 Styczeń 2018, 00:00:04
Poniżej fragment z innego wątku (bardzo burzliwego dlatego nie podam tytułu, nie chciałbym, by ta sama przepychanka i tu się rozpoczeła)

Realna przewaga przy przerobie tych 2-5 kaw dziennie

Realnie to różnicy w espresso w filiżance nie widziałem. Jedyne co widać to siłę pary, a raczej mniejszą ilość pary z termobloku. Do niedawna tylko bojler dawał możliwość zabawy z temperaturę (PID) a teraz mamy to już w termobloku (elektroniczny termostat).

Wszystko kwestią tego czego po roku czy dwóch użytkowania będzie ci brakować. Popytaj tych co z Basiców/Arców przesiedli się na HXy ;) Dowiedz się dlaczego i czy widać jakąkolwiek zmianę.



Idąc za propozycją, proszę użytkowników HX-ów, by wypowiedzieli się z jakich powodów przesiedli sie z poprzednich ekspresów na HXa?
Jeżeli ktoś zmienił z HXa na coś innego, to komentarze także mile widziane.
Właściwie to także mile widziane, były by uwagi osób, które jeszcze nie zmieniły na HXa ale chciałyby zmienić, bo coś w aktualnych modelach im przeszkadza.

Tytuł: Odp: Dlaczego zmieniłem ekspres na HX-a
Wiadomość wysłana przez: orangina w 25 Styczeń 2018, 00:48:36
Miałem jednobojlerowego La Pavoni. Kiedy goście w domu brakowało pary. Teraz mam Bezzere Magica S pid i pary pod dostatkiem.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro
Tytuł: Odp: Dlaczego zmieniłem ekspres na HX-a
Wiadomość wysłana przez: manfred w 25 Styczeń 2018, 04:43:52
Dobrze że goście nie chcą razem jechac ze mną musiałbym swoje auto zmienić na holyłudzką limuzynę ;-)
Tytuł: Odp: Dlaczego zmieniłem ekspres na HX-a
Wiadomość wysłana przez: piomic w 25 Styczeń 2018, 07:14:14
nie podam tytułu, nie chciałbym, by ta sama przepychanka i tu się rozpoczeła)



Nie musisz podawać tytułu wklejając link do źródła.
Tytuł: Odp: Dlaczego zmieniłem ekspres na HX-a
Wiadomość wysłana przez: Miklas w 25 Styczeń 2018, 08:39:28
Ja nic nie zmieniałeml, mój pierwszy ekspres to HX. Przeczytałem, że HX to sprawdzone rozwiązanie. Był do kupienia w dobrej cenie od sprawdzonej osoby to kupiłem. Nie żałuję. Dał mi dużo przyjemności z korzystania, a przy tym możliwość szlifowania umiejętności. Zacząłem bawić się w latteart, a nie wiem jak by to było ze sprzętem z mniejszą parą, czy w ogóle chciało by mi się w to bawić, ciężko powiedzieć. Pisałem tu wątek o kiermaszu świątecznym u mojej córki. Raczej z termoblokiem bym na takim kiermaszu nie stanął.

Wiem, że to rzeczy, bez których można się obyć, ale HX daje takie możliwości, są dostępne, od ciebie zależy czy skorzystasz.

Nie wiem jak to jest z małymi typowo domowymi maszynami. Brat właśnie kupił nowego ascaso Basic. Może będę miał okazję pobawić się nim trochę, to będę miał porównanie.

Marek.

Tytuł: Odp: Dlaczego zmieniłem ekspres na HX-a
Wiadomość wysłana przez: kulka w 25 Styczeń 2018, 09:05:17
W momencie kiedy przechodziłem z Ascaso (Arc) na HX powody były takie:
- wygląd, spełnienie marzenia o e61 ;)
- więcej pary
- lepsza kawa
- rotapompa (cisza)
- jeden zbiornik (dlatego nie decydowałem się na 2B)
- możliwość zaparzenia kawy w dowolnej temperaturze (bez czekania na ustabilizowanie się via PID)

Po paru latach powiedziałbym że główny powód to ergonomia (w robieniu kawy, spienianiu, czyszczeniu - szybciej te kawy się wydaje, przyjemniej). Jakość/powtarzalność espresso oczywiście też, ale wynika to głównie z różnicy klasowej między ekspresami.

Gdybym teraz chciał zmienić to też miałbym dylemat. W HX wolałbym nie zastanawiać się ile ml flush'a zrobić żeby osiągnąć daną temperaturę. W 1B PID wolałbym mieć więcej pary. A w 2B PID nurtowałaby mnie kwestia świeżości wody.
 
Tytuł: Odp: Dlaczego zmieniłem ekspres na HX-a
Wiadomość wysłana przez: WS w 25 Styczeń 2018, 09:49:52
Hx to był mój kolejny ekspres, wcześniej miałem ekspresy: z termoblokiem, z grupą E61 (bojler) i z Pidem (bojler). Do zakupu przekonał mnie smak espresso. Chciałem zmienić ekspres i byłem już zdecydowany na La Spaziale Vivaldi. Chciałem mieć model z zakrytą grupą, częściowo odizolowaną od warunków zewnętrznych. Ale przypadkowo, w górskim pensjonacie trafiłem na Musicę. Obsługa nie miała pojęcia o espresso, ale chętnie się zgodziła na samoobsługę. Espresso było bardzo ok, La Spaziale musiałbym ściągać z zagranicy, więc z niejako z wygody, do domu trafiła Musica. Chyba przez półtora roku, oprócz niej, korzystałem jeszcze z ekspresu Ascaso z Pidem. Tylko dlatego, że szybko się nagrzewał, bo espresso z NS zawsze było wyraźnie lepsze. Na razie zmiany ekspresu nie planuję. Ale jeżeli już, byłby to  ECM lub Nota Orchestrale, Hx chociaż rzadko parzę cappuccino.
Tytuł: Odp: Dlaczego zmieniłem ekspres na HX-a
Wiadomość wysłana przez: kfiatos w 25 Styczeń 2018, 10:00:13
Zmieniłem Gaggia Twin Baby na hx bo trafiła się okazja ale głównie dlatego, ze chciałem więcej pary i dlatego ze miałem dość temperature surfing z gagią...
Tytuł: Odp: Dlaczego zmieniłem ekspres na HX-a
Wiadomość wysłana przez: tom517 w 25 Styczeń 2018, 10:55:10
Powody:
1. Zacząłem czytać forum.
2. Wydedukowałem że dla wygody i ciszy potrzebuję rotapompy, podłączenia do wodociągu i uniwersalnej grupy, możliwość spieniania kiedy chcę.
3. Trafiła się atrakcyjna oferta.
Później pojawiły się powody, żeby wrócić do nie HX ale winowajcą okazał się kamień. Dodatkowo zamontowanie termometru w grupie z programowanym włącznikiem ekspresu wyeliminowało jego niedogodności w stosunku do poprzedników (czas nagrzewania, zbyt wysoka temperatura)
Tytuł: Odp: Dlaczego zmieniłem ekspres na HX-a
Wiadomość wysłana przez: Bacek w 25 Styczeń 2018, 15:01:09
Nie wiem czy powinienem się odzywać bo u mnie dual boiler (choć też z hx). Zmieniłem z Silvi bo trafił się okazyjnie. Pomijając gości to nawet dla jednej dwóch kaw parę zdecydowanie łatwiej tu opanować, krótki buch pary i podstawiać mleko. jak po jakimś czasie podszedłem tak samo do Silvi to pół blatu wodą zachlapałem. Do dobrego człowiek się szybko przyzwyczaja.
Poza tym stabilość temperatury jest większa i nie ma tych kombinacji z robieniem próbnych zrzutów wody i czekaniem ze startem na odpowiedni moment po zapaleniu/zgaśnieciu lampki. Zniknął cały fun, magia i miecz, jest szare robienie kawy.
Tytuł: Odp: Dlaczego zmieniłem ekspres na HX-a
Wiadomość wysłana przez: kfiatos w 25 Styczeń 2018, 15:10:26
Nie wiem czy powinienem się odzywać bo u mnie dual boiler (choć też z hx). Zmieniłem z Silvi bo trafił się okazyjnie. Pomijając gości to nawet dla jednej dwóch kaw parę zdecydowanie łatwiej tu opanować, krótki buch pary i podstawiać mleko. jak po jakimś czasie podszedłem tak samo do Silvi to pół blatu wodą zachlapałem. Do dobrego człowiek się szybko przyzwyczaja.
Poza tym stabilość temperatury jest większa i nie ma tych kombinacji z robieniem próbnych zrzutów wody i czekaniem ze startem na odpowiedni moment po zapaleniu/zgaśnieciu lampki. Zniknął cały fun, magia i miecz, jest szare robienie kawy.
Co to za maszyna?
Tytuł: Odp: Dlaczego zmieniłem ekspres na HX-a
Wiadomość wysłana przez: kulka w 25 Styczeń 2018, 15:14:00
Nie wiem czy powinienem się odzywać bo u mnie dual boiler (choć też z hx).
Znaczy się 2B HX? Czy 2B z grupą E-61?
Tytuł: Odp: Dlaczego zmieniłem ekspres na HX-a
Wiadomość wysłana przez: tom517 w 25 Styczeń 2018, 17:31:09
Gastroback, czyli chyba i hx i 2 bojlery 😀
Do bojlera mniejszego woda trafia po wcześniejszym przepłynięciu przez większy z parą.
Tytuł: Odp: Dlaczego zmieniłem ekspres na HX-a
Wiadomość wysłana przez: Tedi w 25 Styczeń 2018, 18:38:38
Gastroback, czyli chyba i hx i 2 bojlery 😀
Do bojlera mniejszego woda trafia po wcześniejszym przepłynięciu przez większy z parą.

Masz na myśli to coś?

https://www.google.pl/imgres?imgurl=http%3A%2F%2Fwww.culinaris.eu%2FWebRoot%2FStore17%2FShops%2F61562434%2F5531%2F0A46%2F8259%2F7557%2F24A4%2FC0A8%2F2AB9%2F1277%2F800_espresso13.jpg&imgrefurl=http%3A%2F%2Fwww.culinaris.eu%2FGastroback-Design-Espresso-Machine-Design-Coffee-Grinder&docid=qeXjDBcsupHmVM&tbnid=4Z4W1WTSl5IFCM%3A&vet=10ahUKEwiU9MX30vPYAhVLiKYKHfQDD3gQMwheKBYwFg..i&w=800&h=800&bih=1023&biw=2048&q=Gastroback%20coffee&ved=0ahUKEwiU9MX30vPYAhVLiKYKHfQDD3gQMwheKBYwFg&iact=mrc&uact=8

Jak tak, to nie jest HX. Woda jest tradycyjnie ogrzewana grzałką umieszczoną w wodzie.
Tytuł: Odp: Dlaczego zmieniłem ekspres na HX-a
Wiadomość wysłana przez: kfiatos w 25 Styczeń 2018, 19:02:27
Chodzi o Breville dual boiler? 920xl? Gastroback i breville to te same produkty. Ameryka sie BDB zachwyca...
Tytuł: Odp: Dlaczego zmieniłem ekspres na HX-a
Wiadomość wysłana przez: Tedi w 25 Styczeń 2018, 19:12:54
Chodzi o Breville dual boiler? 920xl? Gastroback i breville to te same produkty. Ameryka sie BDB zachwyca...

Bo nie pila cała Ameryka w naszym wykonaniu espresso  ;)  :lol2:
Tytuł: Odp: Dlaczego zmieniłem ekspres na HX-a
Wiadomość wysłana przez: Bacek w 25 Styczeń 2018, 19:42:21
Tak to Breville 900xl z inna metką. Szkoda ze nie 920 bo w tym odkamienianie jest prostsze. Woda do malego bijlera kawowego idzie przez hx umieszczony w bojlerze pary. Dzieki temu mozna sobie dokladnie regulowac temperature wody uzywanejado ekstrakcji pidem
Czego nie bardzo da sie zrobić automatycznie w czystym hx bo wtedy cierpi na tym para.
Tytuł: Odp: Dlaczego zmieniłem ekspres na HX-a
Wiadomość wysłana przez: mirnuno w 26 Styczeń 2018, 14:00:43
Dziękuję wszystkim za komentarze.
Cel to wykonanie 2 espresso i 2 cappucino w jak najkrótszym czasie. W tej chwili każdego ranka marnuję na to 20-30min.
Z timerem na wczesniejsze zagrzanie maszyny, hx może być odpowiednim rozwiązaniem, zwłaszcza, że cenię sobie ergonomię.

Jednak modele jakie posiadacie, są znacząco poza moim budżetem. Mógłbym pozwolić sobie na oscar ii, czy maszyna w tej cenie będzie dawała odczuwalną różnicę między 1 biojlerowcem (2 espresso i 2 cappuciono pod rząd) jak np. Rancilio silvia czy Lelit 41?
Tytuł: Odp: Dlaczego zmieniłem ekspres na HX-a
Wiadomość wysłana przez: MaciejF w 26 Styczeń 2018, 14:03:51
Posiadam podobny model do Rancilio i nie wyobrażam sobie żeby mi zeszło 20-30minut z robieniem 2 espresso i 2 cappu.
Nie licząc czasu nagrzania maszyny, 4 espresso zrobisz w takim samym czasie a podgrzanie bojlera do pary to jest kwestia 2-3 minut dłużej niż w HX.
Tytuł: Odp: Dlaczego zmieniłem ekspres na HX-a
Wiadomość wysłana przez: kfiatos w 26 Styczeń 2018, 14:05:29
Jeśli chcesz coś z typu Silivia to tylko z PiD bo inaczej trafianie w temperaturę Cię wykończy. Ja bym już do 1 bojlerowca po tym jak kupilem Oscara nie wrócił. Jeśli chcesz wydać ok 3k i nie musi być nowe to kupisz lepszą maszynę niż Oscar II (seryjnie jest bez opv)
Tytuł: Odp: Dlaczego zmieniłem ekspres na HX-a
Wiadomość wysłana przez: Bacek w 26 Styczeń 2018, 14:43:55
Pomijając nagrzanie to nie wiem co Ci zabiera tak dużo czasu. Nawet w jednobojlerowcu wyrobił bym się w 7-10 min max.
Najpierw para i mleko, lekki flush/schłodzenie, parka espreso do capucino a potem podczas mielenia/czyszczenia ekspress zdąży się zagrzać na druga parkę. No chyba że te Twoje espresso to mają być jednak nie espresso tylko dopio. Jedyne co, to że w jednobojlerowcu trzeba się pilnować i myśleć co się robi. W HX/DB zdecydowanie będzie tego mniej. A postępu w czasie to przy czterech kawach nie uzyskasz znacznego (no chyba że 4 cappu). Ok można jednocześnie robić i ekstrakcję i spienianie ale to znowu albo musisz mieć przepływomierze lub czasówkę w ekspresie (domowe ekspresy różnie z tym mają)  albo znów uważać co się robi .

Osobiście z przepływówką rzadko coś takiego robię bo najczęściej i tak używam wagi do robienia ekstrakcji i manualnego trybu.

Ok da się pewnie tyle zrobić szybciej na dwóch grupach ale szaleńców* którzy takie coś kupują do domu nie jest wielu.

* Szaleńcy proszeni są o nie obrażanie się. Chodziło mi raczej o osoby pozytywnie zakręcone.
Tytuł: Odp: Dlaczego zmieniłem ekspres na HX-a
Wiadomość wysłana przez: JanekdF w 26 Styczeń 2018, 16:05:40
Jeśli poprawnie dla danej kawy ustawisz przepływomierz, to spienianie podczas ekstrakcji na HXie to bajka :)
Tytuł: Odp: Dlaczego zmieniłem ekspres na HX-a
Wiadomość wysłana przez: Bacek w 26 Styczeń 2018, 16:15:49
Kawa się starzeje, doza lekko się zmienia. NIe wiem jak w dużych maszynach ale u mnie przepływówka nie jest idealnie dokładna gdy zaczyna działać OPV. Niby są dwa mierniki jeden na każdą stronę opv ale wynik w gramach (naparu) zawsze może się trochę różnić o jakieś 5g w jedną lub drugą stronę. przepływuwki do dokładnego działania potrzebują w miarę stabilnego przepływu a jak z opv tylko pluje to i one się mylą. Dla gości się nie przejmuję :evil: ale sobie lubię czasem poważyć.
Tytuł: Odp: Dlaczego zmieniłem ekspres na HX-a
Wiadomość wysłana przez: Miklas w 26 Styczeń 2018, 17:28:17


Dla gości się nie przejmuję :evil: ale sobie lubię czasem poważyć.

Do cappuccino?

Marek.

Tytuł: Odp: Dlaczego zmieniłem ekspres na HX-a
Wiadomość wysłana przez: Bacek w 26 Styczeń 2018, 17:54:22
Do espresso raczej ale z rozpedu i do capu mi sie zdarzalo.

Tytuł: Odp: Dlaczego zmieniłem ekspres na HX-a
Wiadomość wysłana przez: mirnuno w 26 Styczeń 2018, 18:43:51
   
Małe sprostowanie: tyle czasu zajmuje jak sie robi kawy w kawiarce, a mleko w garnku na kuchence gazowej  ;)
Jestem przed zakupem sprzętu, dlatego pytanie o czas i wygodę porównując hx z 1 bojler (wśród Hx budżet pozwoli na oscar ii, wśród 1 bojler RS czy Lelit czy coś innego różnice minimalne)
Tytuł: Odp: Dlaczego zmieniłem ekspres na HX-a
Wiadomość wysłana przez: Tedi w 26 Styczeń 2018, 19:54:48
Kawa się starzeje, doza lekko się zmienia. NIe wiem jak w dużych maszynach ale u mnie przepływówka nie jest idealnie dokładna gdy zaczyna działać OPV.

Nic na to nie poradzisz. OPV dobrze jak pełni rolę zaworu bezpieczeństwa. Przy ekstrakcji te całe OPV skutkuje pulsowaniem ciśnienia co przekłada się w odczyt przepływomierza.

Zrobiłem 3 doppio na 1 GR.

Ziarno/g         Kawa/g
15,4               53,9
15,5               55,8
15,3               54,4

Jutro zrobię na 2 GR z mniejszym i większym przepływem.

Bym zapomniał. Termoblok Graef ES 85 który użytkowałem nie miał problemów z zmienną wynikającą z przepływu. Ekspres był bez OPV.



Tytuł: Odp: Dlaczego zmieniłem ekspres na HX-a
Wiadomość wysłana przez: krystians w 26 Styczeń 2018, 19:56:48
20-30 minut w moce 6 tz i garczku? Przecież podgrzanie mleka w garczku to jest jakieś 2 minuty. Zrobienie kawy w kawiarce koło 6-7 z podgrzaniem wody w czajniku, odważeniem, nasypaniem i wyrównaniem kawy w sitku. Spienienie minuta. Przy dobrej organizacji w 10 minut spokojnie można się zmieścić z 2x moka espresso (30 g) i 2x cappucino. Oczywiście jeśli kawę zaparza się za jednym razem. Druga tura kawy przy wodzie zagrzanej w czajniku, to jakieś 4 dodatkowe minuty.

Ja codziennie rano robię kawę w kawiarce, całość z wypiciem i umyciem kawiarki nie zajmuje mi więcej jak 12 minut.
Tytuł: Odp: Dlaczego zmieniłem ekspres na HX-a
Wiadomość wysłana przez: kfiatos w 26 Styczeń 2018, 20:48:06
@Tedi co myślisz o tej maszynie na początek? https://rover.ebay.com/rover/0/0/0?mpre=https%3A%2F%2Fwww.ebay.co.uk%2Fulk%2Fitm%2F142663772207
Tytuł: Odp: Dlaczego zmieniłem ekspres na HX-a
Wiadomość wysłana przez: Tedi w 26 Styczeń 2018, 21:00:24
Jak jest sprawna to bierz ją póki jeszcze jest.  :taktak:
Tytuł: Odp: Dlaczego zmieniłem ekspres na HX-a
Wiadomość wysłana przez: kfiatos w 26 Styczeń 2018, 21:03:00
Jak jest sprawna to bierz ją póki jeszcze jest.  :taktak:
Ja mam Oskara w tej chwili. Żona by mnie zabiła jak bym kupił drugą maszynę. Pytałem czy wyśle i napisał, że bez problemu. Ta Twoja Tedi za ile poszła?
Tytuł: Odp: Dlaczego zmieniłem ekspres na HX-a
Wiadomość wysłana przez: Tedi w 26 Styczeń 2018, 21:12:06
Poszła za cenę dobrą dla kupującego jak i dla mnie. Ta Gaggia w linku to model TS ja miałem TE.
Tytuł: Odp: Dlaczego zmieniłem ekspres na HX-a
Wiadomość wysłana przez: mirnuno w 26 Styczeń 2018, 21:45:58
@krystians - nie odmierzam co do grama, robię pod smak i 1 kawiarka idzie na 2 mleczne, czasem coś zostanie czasem nic, więc o tak wstawiam drugi raz. W trakcie robię śniadanie, więc samego czasu na kawę nie liczyłem, razem schodzi 20-30min. Z resztą zabrnąłem za daleko w detale..

Te "4 kawy" to będzie (2 cappu i hmm.. 2 doppio)
Rozumiem, że na RS zrobię to wszystko, ale czy na oscarze będzie szybciej i przyjemniej, czy to tylko wydane pieniądze?

@kfiatos - sam masz oscara, jakbyś miał zmienić na używkę za 3k, to na co?
Tytuł: Odp: Dlaczego zmieniłem ekspres na HX-a
Wiadomość wysłana przez: kfiatos w 26 Styczeń 2018, 22:01:50
Wszystko zależy ile masz miejsca. Teraz kupiłbym Profitec 300 ale to ponad 5k. Używke za 3k to już lepiej Musica bo ma opv, restryktory w grupie, volumetryczne dozowanie i wylewke wody wiec łatwo boiler odkamienić  (nie to co Oscar ale nie wiem czy w Oscar 2 jest lepiej). Na maszynach z E61 się nie znam ale koledzy pomogą. Moze Francino jakieś? Znalazłem Epoca S1 z niezłym mlynkiem na ebayu za 500£ plus wysyłka ale to wymaga podłączenia do wody bo nie ma zbiornika. Ogólnie lepiej iść w maszyny z klasy prosumer bo to że nie kupujemy nowej odpłaca się jakością wykonania. Na ebay.uk idzie kupić naprawdę ładne sztuki do 3k, czasem nawet z mlynem. Może Ascaso... https://www.olx.pl/oferta/ekspres-CID628-IDqbhJf.html to nie daleko mnie i długo już stoi

L'anna https://www.olx.pl/oferta/ekspres-do-kawy-cisnieniowy-CID628-IDigCvw.html rotapompa

@Tedi https://www.olx.pl/oferta/ekspres-do-kawy-kolbowy-gastronomiczny-gaggia-td-CID628-IDnPcTg.html

PS.
Jak bym miał kasę to bym kupił La Marzocco Linea Mini, love of my life :)
Tytuł: Odp: Dlaczego zmieniłem ekspres na HX-a
Wiadomość wysłana przez: PiotrekBM w 27 Styczeń 2018, 00:09:33
Wszystko zależy ile masz miejsca. Teraz kupiłbym Profitec 300 ale to ponad 5k. Używke za 3k to już lepiej Musica bo ma opv, restryktory w grupie, volumetryczne dozowanie i wylewke wody wiec łatwo boiler odkamienić  (nie to co Oscar ale nie wiem czy w Oscar 2 jest lepiej). Na maszynach z E61 się nie znam ale koledzy pomogą. Moze Francino jakieś? Znalazłem Epoca S1 z niezłym mlynkiem na ebayu za 500£ plus wysyłka ale to wymaga podłączenia do wody bo nie ma zbiornika. Ogólnie lepiej iść w maszyny z klasy prosumer bo to że nie kupujemy nowej odpłaca się jakością wykonania. Na ebay.uk idzie kupić naprawdę ładne sztuki do 3k, czasem nawet z mlynem. Może Ascaso... https://www.olx.pl/oferta/ekspres-CID628-IDqbhJf.html to nie daleko mnie i długo już stoi

L'anna https://www.olx.pl/oferta/ekspres-do-kawy-cisnieniowy-CID628-IDigCvw.html rotapompa

@Tedi https://www.olx.pl/oferta/ekspres-do-kawy-kolbowy-gastronomiczny-gaggia-td-CID628-IDnPcTg.html

PS.
Jak bym miał kasę to bym kupił La Marzocco Linea Mini, love of my life :)


La Marzocco LM jest faktycznie love of my life too :)

Tytuł: Odp: Dlaczego zmieniłem ekspres na HX-a
Wiadomość wysłana przez: Tedi w 27 Styczeń 2018, 18:35:03
@Tedi https://www.olx.pl/oferta/ekspres-do-kawy-kolbowy-gastronomiczny-gaggia-td-CID628-IDnPcTg.html

Z tego co pamiętam ekspres jest na sprzedaż od paru miesięcy. Na początku była cena ok. 2,5 tys, później 2,9, jeszcze później 3,5 tys. Teraz za jedyne 2400 zł. ;)
Co ciekawe, z opisu sprzedawcy" Ekspres jest po generalnym przeglądzie, został odkamieniony i zostały wymienione zużyte elementy"
Co jak co, ja bym powiedział co było wymienione  :taktak: i foty bojlera po odkamienianiu dałbym do wglądu. :taktak:

Tytuł: Odp: Dlaczego zmieniłem ekspres na HX-a
Wiadomość wysłana przez: Tedi w 29 Styczeń 2018, 18:26:50
Odczyt z przepływomierza.

Ten już jest w tym temacie, 1 GR. Zamieszczam, żeby nie trzeba było szukać.

Ziarno/g         Kawa/g
15,4               53,9
15,5               55,8
15,3               54,4

Teraz nowy odczyt z 2 GR.

Ziarno/g          Kawa/g
12,5                146,8
12,2                146,4
12,7                146,9

15                   42,3
15,1                41,3
14,9                40,1

Jak widać, bazowanie na samym odczycie z przepływomierza ma sens. :)  Mając na uwadze fakt, że dokonując ważenia też trzeba umieć  :taktak: ekstrakcję w odpowiednim momencie przerwać.  :)



Tytuł: Odp: Dlaczego zmieniłem ekspres na HX-a
Wiadomość wysłana przez: Bacek w 30 Styczeń 2018, 11:15:20
Przy tych samych ziarnach i dozie, pull jeden po drugim wynik jest i u mnie ok. Rozjeżdża się po zmianie ziaren i stopnia mielenia.
Czyli bardziej miarodajny test był by. Jasne ziarno, doza pomiar, inne np. ciemne ziarno, doza ta sama (lub inna ale tak zrobiona żeby podobną ilość naparu uzyskać w zbliżonym czasie) i drugi pomiar.