forum.wszystkookawie.pl

Opinie, testy i porównania => Kawa => Wątek zaczęty przez: audiofil w 16 Listopad 2017, 21:01:02

Tytuł: Mokito Bianco-twarde ziarna?
Wiadomość wysłana przez: audiofil w 16 Listopad 2017, 21:01:02
Dziś zabrałem się za kawę Mokito Bianco i po wrzuceniu do hoppera rozpocząłem mielenie w moim M m2m.I co-z wylotu młynka wylatywała kawa we wszystkich możliwych kierunkach-takiego śmiecenia nie miałem przy żadnej z dotychczas używanych kaw.Czy to twardość ziaren daje taki objaw? Jak wyglądają ziarna? Niezbyt duże, dość ciemno palone,błyszczące.Smak dość intensywny,gorzka czekolada i mało kwasków.Musiałem ciut drobniej mielić by uzysk z 17 g był na poziomie 35 g,jednak w 38 sek.Może ciut przeciągnąłem ekstrakcję?Jutro dalsze eksperymenty.
Tytuł: Odp: Mokito Bianco-twarde ziarna?
Wiadomość wysłana przez: Jeżyk w 16 Listopad 2017, 21:04:42
Suche ziarno. Tak wygląda jak się naelektryzuje. Spróbuj zmoczyć łyżeczkę wodą i zamieszaj nią w ziarnach. Jak ręką odjął.
Tytuł: Odp: Mokito Bianco-twarde ziarna?
Wiadomość wysłana przez: Krakus w 17 Listopad 2017, 08:17:25
Jeżyk ma rację. Zwilż ziarna.
Tytuł: Odp: Mokito Bianco-twarde ziarna?
Wiadomość wysłana przez: audiofil w 17 Listopad 2017, 14:47:13
Mokito od kolegów z Tarnowskich Gór z datą palenia 7.09.2017-wyschło chyba po wyjęciu z pieca  :lol2:
Tytuł: Odp: Mokito Bianco-twarde ziarna?
Wiadomość wysłana przez: donkiszot w 17 Listopad 2017, 15:04:20
Mogło wyschnąć jeszcze w piecu, albo przed piecem.
Tytuł: Odp: Mokito Bianco-twarde ziarna?
Wiadomość wysłana przez: Antonio w 17 Listopad 2017, 15:59:47
A mogło się zdarzyć jeszcze wcześniej i niekoniecznie ma to związek z wilgotnością. Gdy 15 lat temu zaparzaliśmy u siebie w kawiarni Salwador Finca San Luis palony przez Arcaffe, szokowało mnie to "elektryzowanie się" i rozrzut pyłu wokół sitka -- tak jakby kawa za nic nie chciała zostać zaparzona i zwyczajnie uciekała przed perspektywą dostania się do kolby. Ta kawa była taka wyjątkowa. Teraz uwaga. Ziarna z tejże plantacji, palone przez nas zachowują się podobnie.
Tytuł: Odp: Mokito Bianco-twarde ziarna?
Wiadomość wysłana przez: Krakus w 17 Listopad 2017, 17:57:35
zachowują się podobnie.
A zwilżanie coś pomaga?
Tytuł: Odp: Mokito Bianco-twarde ziarna?
Wiadomość wysłana przez: Antonio w 17 Listopad 2017, 18:16:54
Nigdy nie mam czasu na zwilżanie ;).
Tytuł: Odp: Mokito Bianco-twarde ziarna?
Wiadomość wysłana przez: Elka w 17 Listopad 2017, 21:06:10
Nigdy nie mam czasu na zwilżanie ;).


To błąd  :ups:
Tytuł: Odp: Mokito Bianco-twarde ziarna?
Wiadomość wysłana przez: Elka w 17 Listopad 2017, 21:07:38
A tak całkiem serio: Finca San Luis przychodzi w prostych workach jutowych, nie w grain pro. Nic dziwnego, że tak wysycha..
Suchą kawę trudno "rozgrzać" i trudno też przyhamować, gdy się już rozgrzeje. Może za dużo ciepła w pierwszym/drugim cracku? :-)

Kawy użyte do produkcji włoskich mieszanek nie przyjeżdżają w grain pro a bardzo często są to zeszłoroczne zbiory lub..jeszcze wcześniejsze  :ups:
Tytuł: Odp: Mokito Bianco-twarde ziarna?
Wiadomość wysłana przez: Szczympek w 17 Listopad 2017, 21:08:53
Bardzo czesto zwilżam ziarna, jak James Hoffman przykazał, i nigdy nie miałem problemow z elektryzowaniem ziaren. Nie ma to żadnego wpływu na ziarna, zajmuje jakieś 5 sekund dłużej, No i młynek jest bardzo czysty.
Tytuł: Odp: Mokito Bianco-twarde ziarna?
Wiadomość wysłana przez: Elka w 17 Listopad 2017, 21:18:53
@Szczympku, nigdy nie zwilżam ziaren i oprócz Finca San Luis  i Arcaffe Mokacremy nigdy nie miałam problemów z elektryzowaniem ziaren.
Mokacrema zawiera wyjątkowo dużo Finca San Luis. Wiem, bo sami byliśmy kiedyś importerami palarni z Livorno, zanim rozpoczęliśmy własną pasjonującą przygodę z paleniem.

Mogę poprosić o link do "przykazań" Hoffmana?
Tytuł: Odp: Mokito Bianco-twarde ziarna?
Wiadomość wysłana przez: M w 18 Listopad 2017, 00:09:34
Pewnie chodzi o to:

! No longer available (http://www.youtube.com/watch?v=T0Dh1W40ILY&ab_channel=JamesHoffmann#)
Tytuł: Odp: Mokito Bianco-twarde ziarna?
Wiadomość wysłana przez: Miklas w 18 Listopad 2017, 09:48:27
Ja dzisiaj spróbowałem. Podszedłem do próby sceptycznie. Zmoczyłem łyżeczkę i zamieszałem ziarenka, po czym zmieliłem. Efekt mnie bardzo pozytywnie zaskoczył. Zawsze przy zmianie kawy czyszczę żarna, a teraz nie zostało nic do czyszczenia. Kawa do portafiltra przesypała się na raz, bez stukania pojemnikiem. Już szukam sobie takiego ładnego atomizera na perfumy.

Marek.

Tytuł: Odp: Mokito Bianco-twarde ziarna?
Wiadomość wysłana przez: trez w 18 Listopad 2017, 11:00:31
No metoda z wodą działa świetnie, sam jej używam coprawda tylko do niektórych kaw, a zaczolem z chyba robustą indyjską jedną, pierona była taka że chyba z 1/3 wisiała obklejona na spodzie młynka :) tylko uważaj z pipetką bo jedna mała kropla pomaga ale dwie już szkodzą, ciapa się zrobi. Jak próbowałem z łyżeczki kroplę zrobić, to słaby pomysł był :) pomieszanie zmoczonym trzonkiem sprawdza mi się zwłaszcza przy wąskim młynku recznym
Tytuł: Odp: Mokito Bianco-twarde ziarna?
Wiadomość wysłana przez: Kekacz w 18 Listopad 2017, 11:21:47
Czy aby sam fakt obecności homeopatycznych ilości wody ma wpływ na elektryzowanie? Czy może kontakt łyżeczki z wodą powoduje zmianę ładunku w metalu - ciecz elektryzuje metal bodaj dodatnio - a późniejsze zamieszanie nią w ziarnach wpływa na obniżenie ich ładunku elektrycznego? Pytam, bo nie mam takich problematycznych ziaren a można by trochę poeksperymentować by ostatecznie wykluczyć moczenie kawy?
Tytuł: Odp: Mokito Bianco-twarde ziarna?
Wiadomość wysłana przez: donkiszot w 18 Listopad 2017, 12:41:37
Jednakowoż chodzi o minimalną ilość wody. Są filmy z pipetami, nie łyżeczką. Zasypanie ziarenek do nie wytartej do sucha miseczki cuppingowej też działa.
Tytuł: Odp: Mokito Bianco-twarde ziarna?
Wiadomość wysłana przez: pj.w w 18 Listopad 2017, 15:14:06
Ja używam atomizera pod single dosing. Dla mnie wygodniej niż pipeta. Jedno pryśnięcie na ziarenka umieszczone w kubku barmańskim ze stali nierdzewnej. Potem potrząsamy i retencja dąży ku zeru, elektryzowanie też.
Tytuł: Odp: Mokito Bianco-twarde ziarna?
Wiadomość wysłana przez: donkiszot w 18 Listopad 2017, 15:25:42
Z pipetą chyba też najłatwiej przesadzić.