forum.wszystkookawie.pl
Poradniki - czyli jak mam to zrobić? => Przygotowanie kawy => Wątek zaczęty przez: pawleex w 02 Listopad 2017, 08:34:59
-
Witam!
Problem mam poważny z kwaśnymi przelewami i nie potrafię sobie z tym poradzić.
1) Kawa do mnie przychodzi zmielona - już niedługo ale na razie tak jest.
2) Mówiąc o "kwaśnym" mam na myśli, że jest kwas- nie ma smaku owoców. W porównaniu od kawy z kawiarni to nie ma niczego. (inaczej nie potrafię tego określić)
3) Parzę w V60-2, białe filtry
Sprawa rozchodzi się głównie o "kenię". Próbowałem parzyć Audun Coffee - Kenia Kainamui, Nordbeans Kenia Kiumu Estate i jeszcze walczyłem z Coffee Proficiency - Guatemala El Morito. Problem więc pewnie jest u mnie a nie w kawie ;).
Mierzę temp wody, próbowałem i z górnej i z dolnej granicy ("owocówki" lepiej z niskiej z tego co wyczytałem a "czekoladki" z wyższej, tak?). Nie mam wpływu na grubość mielenia więc czas parzenia chciałem sterować ilością parzonej kawy. Probówałem przelewać na 2,5 min, próbowałem na 4min. Różnice były, ale kawa do tej z kawiarni nie miała żadnego podbicia. Dozowałem w różnych próbach 6-7g/100ml. Raz z "nordbeans" udało mi się zaparzyć coś, gdzie nieśmiało pojawiały się owoce w tle - to było pierwsze parzenie tej kawy po otrzymaniu przesyłki, a później... nic - tylko kwas ...
Parzę na kranówie. Wg mpgk: 190-230 mg/CaCO3. Raz kupiłem butlę 5l z najniższą sumą składników na poziomie 240mg chyba - bez poprawy dla kawy.
Szkoda mi pieniędzy na przelewanie tego samego w kółko bez zadowalających efektów więc piszę w końcu tutaj. Pomocy! :D
-
Zrób cupping :-). Jest powtarzalny i najłatwiej go nie zepsuć. Zobaczysz czy kawa Ci nie pasuje, czy coś nie tak przelewasz.
No i to nie jest tak do końca z temperaturą. Ja bym nie generalizował tylko podchodził do każdej kawy indywidualnie. Jak za kwaśno, to następnym razem wyższa temperatura jak za gorzko to niższa.
Marek.
-
1. Kup młynek
2. Zrób tak: https://www.scottrao.com/blog/2017/9/14/v60-video (https://www.scottrao.com/blog/2017/9/14/v60-video)
3. Jak nie wychodzi sprzedaj V60 i kup AeroPress.
-
Dzięki za szybkie i konkretne odpowiedzi!
Młynek jest na horyzoncie więc podniosę wtedy raz jeszcze rękawicę...
Punkt 3 to chyba słaba metoda :)
-
Też polecam cupping tak jak Miklas. Ja robię 8,3 g kawy na 150 g wody, temp. 94 st. C. Dynamiczne zalanie z czajnika, po czterech minutach przełamanie kożucha, zamieszanie, zdjęcie tego co pozostaje na wierzchu i gotowe.
Kenie potrafią być dość kwaskowe, jednak nie zawsze muszą, zależy to od wielu czynników. Spróbuj w cuppingu to będziesz wiedział czy to bardziej kwestia Twoich upodobań czy metody parzenia. Nie ma obowiązku przecież lubienia, dość mocnych, specyficznych doznań jakie dają ziarna z Kenii. Możesz też zrobić z dozą 6/100 i po 3 minutach, przelać przez v60 z przepłukanym filtrem i pozbyć się w ten sposób fusów.
-
Kup Żywiecki Kryształ, może coś pomóc. No i młynek...
-
miękka woda na kwaśność, to tylko w kwestii niedoparzenia może pomóc. Swoją drogą @siewcu gdzie ty kupujesz ten kryształ w żadnym sklepie nie spotkałem się jeszcze, choć szukałem nie raz.
-
Niedaleko ;) Na hali targowej patrz, hala strzegomska - tam wiem, że jest. Ja mam inne źródło ;)
-
miękka woda na kwaśność, to tylko w kwestii niedoparzenia może pomóc. Swoją drogą @siewcu gdzie ty kupujesz ten kryształ w żadnym sklepie nie spotkałem się jeszcze, choć szukałem nie raz.
@krystians W Carrefourze masz.
-
Ja też kupowałem w Carrefourze. W mniejszym chyba nie było, ale w dużym znalazłem.
pawleex,
Tak jak inni radzili, zrób cupping. Sprawdzisz jak smakują kawy i czego możesz oczekiwać. Przemiał będziesz mieć ok. Żeby wyciągnąć to później w v60 już nie jest takie proste na początku drogi. Zrobić to tak smacznie jak w dobrej kawiarni może być ciężko. Z tymi kwasami to raczej kwestia zaparzania niż upodobań bo przecież w kawiarni Ci smakuje. Dobrze sprawdziłby się jeszcze zaparzacz Gabi -ciężko w nim zepsuć kawę.
-
@cinello - właśnie tak. wiem jak powinna smakować i mi smakuje dobrze zaparzona. Tylko mi nie wychodzi :)