forum.wszystkookawie.pl
Poradniki - czyli jak mam to zrobić? => Dyskusje wokół kawy => Wątek zaczęty przez: mlopus w 28 Wrzesień 2017, 13:56:41
-
Tekst jest dość mocno sponsorowany ale dla mnie jest w nim kilka istotnych kwestii.
Zostaliśmy wyznawcami nowej religii :picardpalm:
Musimy mieć teraz ekspresy smart ale i tak jesteśmy, albo będziemy modni :mrgreen:
Jest nawet miód na serce Janusza czyli dwa termobloki w jednej maszynie :blue:
No i kilka bzdur ale jak by nie patrzeć łączność bezprzewodowa pojawia się już w naprawdę dobrych ekspresach i młynkach które podobno potrafią wymienić się informacjami dotyczącymi przebiegu ekstrakcji oraz jakości przemiału kawy, inaczej mówiąc sam ekspres podobno ustawia młynek zależnie od czasu ekstrakcji itd
http://www.focus.pl/artykul/kawa-przyszlosci-5-naprawde-istotnych-funkcji-ekspresu-do-kawy (http://www.focus.pl/artykul/kawa-przyszlosci-5-naprawde-istotnych-funkcji-ekspresu-do-kawy)
-
A ja tam uwielbiam wszystko co sterowane smartfonem. Co prawda nie mam tego dużo bo tylko włączam ekspres, bojler elektryczny, prąd pod laptop oraz otwieram i zamykam rolety ale bardzo to pomocne i wygodne w moim lichym życiu.
-
Nie mam nic do smartfonów i widziałem nawet zawieszenie gdzie amortyzatory można było usztywniać smartfonem ale po co ? Po co na dzień dzisiejszy mi wifi w lodówce gdzie mogę zdalnie odczytać temperaturę? Zawieszenie usztywniam z poziomu komputera w samochodzie, lodówkę kontroluje Żona ;-) Ja owszem używam płatności w telefonie, nawigacji lokalizacji oraz sterowania gniazdkiem do ekspresu i telewizorem oraz audio ;-)
-
Generalnie fajne są bajery które ktoś obecnie próbuje stworzyć/rozwinąć. Natomiast jestem trochę ich przeciwnikiem na aktualnym stadium rozwoju. Większość z nich jest stosunkowo nowa i nie jest do końca bezpieczna :)
Wyobraź sobie że sąsiad dla żartu przejmuje kontrolę nad twoim ekspresem, wgrywa złośliwy soft i tak go przegrzewa, że ten staje w płomieniach. Rozmraża ci lodówkę gdzie dzień wcześniej kupiłeś doskonałą wołowinę na steki, otwiera balkon w środku zimowej zawieruchy bo przejął kontrolę nad zdalnym zamkiem. Dosyć łatwo jest stworzyć urządzenia pracujące ze smartfonami itp dużo trudniej je odpowiednio zabezpieczyć.
-
No właśnie te amortyzatory mnie zastanawiały na drodze i bezpieczeństwo gdyby ktoś się tym zaczął bawić.
-
:picardpalm: co to jest long coffee? :picardpalm:
Nie no, takie bzdury, że głowa mała, aż się niedobrze robi... Sterowanie mocą, ilością i temperaturą kawy w filiżance przez BT :picardpalm: gdzie ten świat zmierza
-
Wyobraź sobie że sąsiad dla żartu przejmuje kontrolę nad twoim ekspresem, wgrywa złośliwy soft i tak go przegrzewa, że ten staje w płomieniach
Dobrze że nikt nie przejął kontroli nad moim komputerem bo by zobaczył że w niedzielę lubię pierwsze espresso zrobić na golasa
-
:picardpalm: co to jest long coffee? :picardpalm:
No taki przelew... zrobiony w ekspresie ciśnieniowym... ale na obniżonym ciśnieniu i wydłużonym czasie. O, to jest takie AP, tylko zalewasz i potem od razu przeciskasz, ale powoli.
-
Wyobraź sobie że sąsiad dla żartu przejmuje kontrolę nad twoim ekspresem, wgrywa złośliwy soft i tak go przegrzewa, że ten staje w płomieniach
Dobrze że nikt nie przejął kontroli nad moim komputerem bo by zobaczył że w niedzielę lubię pierwsze espresso zrobić na golasa
A jesteś pewien że nikt nie przejął? :)
-
Nie ma się czego wstydzić ::)
-
Nie ma się czego wstydzić
Jeśli tylko dzięki temu lepiej smakuje to nie ma się czego wstydzić ;-)
-
:picardpalm: co to jest long coffee? :picardpalm:
No taki przelew... zrobiony w ekspresie ciśnieniowym... ale na obniżonym ciśnieniu i wydłużonym czasie. O, to jest takie AP, tylko zalewasz i potem od razu przeciskasz, ale powoli.
Tyle że doza na 50 ml a wychodzi 250...
-
Yyy, a niby czemu?
-
Tyle że doza na 50 ml a wychodzi 250
15 gram może być zarówno na poprawne 50ml espresso i 250ml przelew..
-
Ta, tyle że 15 g na 250 ml z ekspresu ciśnieniowego to coś innego niż taka sama proporcja z alternatyw...
-
Ta, tyle że mówimy o przelewie bez ciśnienia. Jeśli dobrze pamiętam, Antonio robił kiedyś taki eksperyment na E61. Zresztą, czym się to będzie różniło od aero?
-
Nie próbowałem, ale na logikę jest to wykonalne:
Matt Perger 101 (http://www.mahlkoenig.com/file/download/default/id/6981&usg=AFQjCNG27KbnvpK0hlcR1T2rENnzAfwUVA)
-
Jak
Zresztą, czym się to będzie różniło od aero?
Jak pisałem, takie automatyczne aero ;)
-
:taktak:
-
Co do tekstu z początku wątku, to dobrze, że producenci zaczynają poważnie traktować konsumentów i wprowadzają usprawnienia w swoich maszynach. Tak jak patrzę na te kroki w przygotowaniu własnego przepisu, to wydają mi się dość rozsądne i intuicyjne. Obsługa przez urządzenie zewnętrzne może być o tyle lepsza, że nie trzeba skomplikowanego urządzenia wbudowywać w każdy ekspres.
Może i producenci domowych ekspresów przelewowych się obudzą. bo już w latach siedemdziesiątych robiono urządzenia, które potrafiły chociażby robić preinfuzję. Teraz czy ekspres za 100 czy 2000 zł to praktycznie zero inwencji i rozwoju produktu od przynajmniej kilku dekad.