Autor Wątek: Artykuły, ciekawostki nt. kawy  (Przeczytany 443240 razy)

Offline kulka Mężczyzna

  • Wiadomości: 1476
  • Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #750 dnia: 05 Listopad 2017, 19:15:21 »
Jesienna oferta, dzieję się :) (jeśli ma to znamiona reklamy, to zamażę nazwę)


Offline Kekacz Mężczyzna

  • Wiadomości: 857
  • Ekspres: Lelit MaraX V2, (było: RS V4 PID, Gaggia Baby Twin)
  • Młynek: Eureka Single Dose, Timemore Slim Titanium, (było: F4 Nano V2, Gaggia MDF Stepless)
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #751 dnia: 05 Listopad 2017, 20:36:42 »
W młynku: Prima Intenso
"Im więcej wiem o kawie, tym mniej wiem o kawie"

Offline qla Mężczyzna

  • Wiadomości: 136
  • Ekspres: Nuova Simonelli Oskar II
  • Młynek: Baratza Sette 270
Tomek

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3244
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #753 dnia: 07 Listopad 2017, 11:15:08 »
Cytuj (zaznaczone)
AKADEMIA KAWY I HERBATY KONESER CAFE
Temat nr 1 - dlaczego kawa jest kwaśna ?

Miło nam poinformować, że dzisiejszym wpisem uruchamiamy zapowiadany blog o kawie i herbacie. Opowiadanie legendy o odkryciu kawy przez etiopskiego pasterza kóz  zostawiamy na inny czas i ruszamy od razu "z grubej rury" czyli:

DLACZEGO KAWA JEST KWAŚNA  ?

To pytanie pojawia się chyba najczęściej zarówno w naszym sklepie stacjonarnym na targowisku KONFIN jak i w kawiarence na dworcu PKP w Zielonej Górze.

Najprostsza odpowiedź to oczywiście to, że jesteśmy "zalani" kawą starą i zwietrzałą o niewiadomym pochodzeniu oraz nieznanym  terminie palenia. Taka na pewno kawa nie przeniesie nas na łono rozkoszy podniebienia ... ale ma tą zaletę, że jest tania jak szynka za 12 zł za kg, gdzie samo mięso do tej szynki jest w cenie 18 zł za kg. To się nazywa gospodarność producenta

Ale zakładając, że trzymamy się od takich gospodarczych kaw z daleka, kupujemy kawy tylko znanych marek na których doszukamy się terminu palenia dostajemy niezłego zonka bo oto po zrobieniu kawa jest kwaśna

Wyjaśnienie znajdujemy łącząc ze sobą  proces wypalania kawy z chemią na poziomie szkoły podstawowej.

Istnieją dwa sposoby wypalania kawy. Pierwszy to rzemieślniczy w którym cykl wypalania trwa około 18 minut a pozbawiona wilgosci kawa po wypaleniu stygnie w sposób naturalny. Zupełnie inaczej wygląda wypalanie przemysłowe dla którego celem nadrzędnym jest wyprodukowanie w ciągu doby setek ton kawy, którą trzeba dostarczyć do marketów na całym świecie. Im bardziej znana marka tym wiecej do wyprodukowania... ? To było pytanie retoryczne.

Cykl palenia w takiej metodzie to 5 minut czyli kawa jest przypalana a nie wypalana. Ale jeszcze gorsze jest stygnięcie. Aby nie tracić cennego czasu produkcyjnego gorąca kawa schładzana jest błyskawicznie zmrożoną parą wodną.

No i tu kłania nam się znienawidzona zazwyczaj  Pani od chemii, która tonem nie znoszacym sprzeciwu zadaje pytanie : Kowalski a co się stanie jak dwutlenek węgla CO2 (będący produktem ubocznym procesu wypalania kawy) połączymy z H2O czyli wodą ? Oczywistą oczywistością w ustach każdego ucznia jest odpowiedź : H2CO3 czyli co ? KWAS WĘGLOWY. A jak kwas to musi być kwaśne jak woda z ogórów. Chociaż ta jest  czasem dobra na kaca, a kwaśna kawa tak nie bardzo. Dodając do tego właściwości higroskopijne kawy, która chłonie wszystko jak gąbka (czyli kwas węglowy również się jej nie oprze) oto mamy przepis na kwaśną kawę - jak kto gustuje oczywiście: wypalić kawę na suchy wiór a później ją schłodzić wodą. Takich kaw niestety na półkach sklepowych jest wiele.

Przy czym oczywiście nie na półkach KONESER CAFE.

Dziękujemy za uwagę i do następnego odcinka 
Zachęcamy do podzielenia się naszą ciekawostką kawową ze wszystkimi znajomymi.

Pozdrawiamy

Zespół KONESER CAFE

Taki wpis z FB. Co o tym myślicie? Ma to jakiś wpływ? Dla mnie bardzo naciągane. Zresztą kawa rzemieślnicza jak ją nazywają też jest kwaskowa.

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6160
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #754 dnia: 07 Listopad 2017, 11:34:56 »
przeszywa mnie błyskawica zmrożonej pary wodnej jak to czytam :D
« Ostatnia zmiana: 07 Listopad 2017, 11:37:37 wysłana przez krystians »

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 5082
  • Ekspres: LaPa EP
  • Młynek: Aergrind
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #755 dnia: 07 Listopad 2017, 11:59:48 »
Ale kwaśna i kwaskowata to dwie różne rzeczy ;) Choć tutaj te określenia bywają zamienne, ja też tak robię ale póki co wiadomo o co chodzi...

Offline SMaN

  • Wiadomości: 485
  • Ekspres: Kazak Rota, V60-02, Kalita, Aeropress (Prismo), Chemex
  • Młynek: C40Mk3 IH, Niche Zero
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #756 dnia: 07 Listopad 2017, 12:09:16 »
zmrożona para ? co to za bzdury ...

Offline Pawcio Mężczyzna

  • Wiadomości: 1217
  • Ekspres: AP, FP, CD, V60-02, phin, ekspres przelewowy, kawiarka
  • Młynek: Timemore Chestnut, 1Zpresso JX-PRO
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #757 dnia: 07 Listopad 2017, 12:16:33 »
zmrożona para ? co to za bzdury ...

Może o śnieg im chodziło? Hehe... :lol2:

Offline KAKR Mężczyzna

  • Wiadomości: 311
  • Ekspres: La Pavoni Professional,Faema Faemina,Baby Faema,Rocket Giotto Evo 2, Aeropress,Arrarex ,Kalita
  • Młynek: Macap,Rancilio Kryo,Lido E,Mahlkonig Kenia
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #758 dnia: 07 Listopad 2017, 16:49:43 »
Kwas węglowy  :sciana:   :doh: co za logika  :picardpalm:  :poklon:

Offline KAKR Mężczyzna

  • Wiadomości: 311
  • Ekspres: La Pavoni Professional,Faema Faemina,Baby Faema,Rocket Giotto Evo 2, Aeropress,Arrarex ,Kalita
  • Młynek: Macap,Rancilio Kryo,Lido E,Mahlkonig Kenia
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #759 dnia: 07 Listopad 2017, 16:51:46 »
A co do mleka kobiecego ciekawe czy mamuśki są z wolnego wybiegu... :hihihi: i wolne od GMO  :uklony:

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3458
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #760 dnia: 07 Listopad 2017, 18:27:28 »
Dla palarni:

Attention roasters!
A spot has just opened up in the Superlatives program for March 2018. Would you like to fill it? Shoot us an email at [email protected] and we'll get you sorted out with all the necessary information. Join the ranks of past roasters who've sent thousands of kilos of coffee to thirsty peeps all over the world!

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2202
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #761 dnia: 09 Listopad 2017, 19:21:35 »
Paulina Miczka reprezentująca Anglię została mistrzynią świata aeropress :)
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #762 dnia: 09 Listopad 2017, 19:25:50 »
Znakomicie :brawa:

Offline mr_blend Mężczyzna

    • Palarnia Blend
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1089
    • Palarnia Blend
  • Ekspres: Conti Ace
  • Młynek: San Remo SR50 EVO
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #763 dnia: 09 Listopad 2017, 23:40:24 »
Natalia Piotrowska 8/30 po pierwszej rundzie, jutro kolejna 30

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2202
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #764 dnia: 10 Listopad 2017, 11:35:02 »
No i Natalia skończyła na 19 miejscu :)
WITAM I POZDRAWIAM :)

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi