Autor Wątek: Guatemala Huehuetenango – palarnia kawy Coffeelab  (Przeczytany 1375 razy)

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4972
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Guatemala Huehuetenango – palarnia kawy Coffeelab
« dnia: 09 Listopad 2018, 12:20:01 »
Guatemala Huehuetenango – palarnia kawy Coffeelab

Gwatemalska mieszanka odmian Bourbon, Typica i Caturra z okolic miasta Huehuetenango. Sposób obróbki - myta, a p,alenie średnie z przeznaczeniem na espresso. Ziarenka ładne, równo palone, całe i bez defektów. Mają miły owocowo – słodki aromat (mleczna czekolada, słodki migdał i akcenty malinowe), a w przemiale dominują maliny i czekolada.
Sposób przygotowania: ekspres Nuova Simonelli Musica i młynek Mahlkönig K30. Espresso było robione z podwójnego sitka, jako jedno z dwóch, doza 17 g, czas ekstrakcji razem z preinfuzją 30 sekund. Crema ładna, wzorzysta i delikatnie cętkowana. W aromacie espresso są słodkie maliny i mleczna czekolada. Po spróbowaniu jest podobnie, z tym, że maliny są lekko kwaskowate, czekolada deserowa i dochodzi dodatkowy migdałowy akcent. Efekt w filiżance jest zdecydowanie sympatyczny. Smaczne malinowo – czekoladowe espresso, dosyć intensywne, z delikatną kwaskowatością i dozą słodyczy. Posmak miły i bardzo trwały, jak na dobre espresso przystało, z czasem przechodzący w migdałowo – czekoladowy. Americano z tych ziarenek również zbierało komplementy, a cappuccino nikt nie próbował. Miałem ochotę spróbować parzenia w aeropressie, ale ziarenka niestety się skończyły. Ale chętnie do nich jeszcze wrócę. Cena była atrakcyjna, w Coffeedrinkers 250 g opakowanie kosztuje 20 zł. Niewiele, jak za tak miłe wrażenia.
.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi