Costa Rica Finca San Luis, palarnia kawy Kelleran.
Próbka z Coffepassion.pl. Myta arabica, suszona na patio. Ziarenka średnie i drobne, palone jasno i równo. Kawa świeża, pita w miesiąc po wypaleniu.
Metoda przygotowania: przelewanie grawitacyjne w dripperze Tiamo V60-01, filtry Hario, wybielane. Doza 6 g na 100 ml. Temperatura wody 85°C, próbowałem też 90°C, ale było troszkę gorzej. Niżej z temperaturą nie schodziłem, bo przy 85°C kwaskowatość była wystarczająca. Ekstrakcja raczej dłuższa, około 2,5 minuty, razem z 30 sekundową preinfuzją. Napar jest wtedy mniej kwaskowaty, bardziej zbalansowany.
Zapach po zmieleniu przyjemny, delikatnie ziołowy, z nutami słodkiej czekolady i niewielkimi kwaskami. W smaku na początku przeważa kwaskowatość jasnych cytrusów, później dołączają ziołowe akcenty, a na końcu sporo słodyczy z jasnych cytrusów. Napar pozbawiony goryczki. Posmak bardzo długi, przyjemny, dosyć pikantny z czekoladowo-orzechowymi akcentami.
Kawa mi smakowała, na dripy jest to bardzo dobry wybór. W innych metodach nie próbowałem.