Etiopia Abyssinian Highland - palarnia kawy Etno Cafe
Mieszanka dwóch rodzajów etiopskich arabik odmiany Heirloom, pochodzących z regionów Djimmah i Kefa. Obróbka naturalna, palenie średnie z przeznaczeniem do ekspresów i kawiarek. Aromat ziarenek jest delikatny, słodko - czekoladowy, na początku z owocową nutą. Cena 25 zł za 250 g opakowanie.
Sposób przygotowania: ekspres Nuova Simonelli Musica i młynek Mahlkönig K30. Espresso było robione jako jedno z dwóch z podwójnego sitka, doza 18 g, czas ekstrakcji 28 - 30 sekund. Crema duża i ładna, wizualnie lepsza niż się spodziewałem. W aromacie espresso są nuty owoców cytrusowych i czekolada, a w smaku dominują cytrusy i czekolada, jest odpowiednia doza słodyczy. Posmak cytrusowej goryczki, miły i trwały. Lubię takie klimaty, więc espresso mi smakowało. Żonie odpowiadało americano, a na cappuccino jakoś nie było chętnych. Espresso parzyłem trochę dłużej, żeby trochę zmniejszyć kwaskowatość i zrównoważyć ją czekoladą. Efekt w filiżance był zdecydowanie fajny, miły do wypicia.
Sposób przygotowania: aeropress i młynek Mahlkönig Vario Home. W aromacie naparu na początku są owocowe nuty, później słodkie akcenty i czekolada,
W smaku głównie cytrusy, z akcentem cytrusowej goryczki, sporo słodyczy i nuty czekolady. Napar był zrównoważony i odpowiednio słodki. Sympatyczny posmak, z nutami cytrusowej goryczki i czekolady.
Etiopski blend z palarni Etno Cafe mi smakował, zarówno jako espresso, jak i napar z aeropressu. Chętnie spróbuję także innych ziarenek z tej palarni.