Autor Wątek: Brazylia Guaxupe #7– palarnia kawy El Gato  (Przeczytany 1288 razy)

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4973
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Brazylia Guaxupe #7– palarnia kawy El Gato
« dnia: 30 Listopad 2021, 19:05:44 »
Brazylia Guaxupe #7– palarnia kawy El Gato

Brazylijska arabika z rejonu Minas Gerais. Średnio palona, z przeznaczeniem do ekspresów ciśnieniowych i kawiarek. Ziarenka są różnej wielkości, średniej urody, sposób obróbki – natural, mają aromat mlecznej czekolady. W aromacie przemiału jest podobnie, dominuje czekolada z nutami migdałów i orzechów. Cena 29 zł za 250 g.

Sposób przygotowania: ekspres Nuova Simonelli Musica i młynek Mahlkönig K30. Espresso było robione jako jedno z dwóch z podwójnego sitka, doza 17 g, czas ekstrakcji 25 sekund, razem z preinfuzją. Crema jest ładna, obfita i wyraźnie cętkowana. W aromacie espresso jest słodka czekolada. Po spróbowaniu podobnie: słodkawa czekolada, słodkie nuty, spore body, praktycznie bez kwasków, ale też bez goryczki, Posmak podobny, przyjemny i trwały. Espresso jest nieskomplikowane w smaku, ale dobre. Może trochę jednostronne, ale przy tym intensywne i wyraziste. Americano zostało ocenione jako dobre, a cappuccino zbierało komplementy gości za czekoladowe nuty.

Sposób przygotowania: aeropress, filtr metalowy, młynek Mahlkönig Vario Home. Metoda odwrócona, doza 7 g kawy na 100 g wody, temperatura wody 90°C, bez preinfuzji, czas parzenia  – 90 sekund, przemiał nieco drobniejszy od dripowego. Wrażenia podobne jak przy espresso. Dominuje mleczna czekolada, są winne akcenty, nuty migdałów i delikatniejsze orzechów, no i odpowiednia dawka słodyczy. Napar ok, taka miła duża kawa, bez kwasków i goryczy, czekoladowa, dosyć słodka. Posmak podobny, długi i trwały, z czasem przechodzący w czekoladowy.

Brazylijska arabika z naturalnej obróbki, taka jak Guaxupe z El Gato, to taki bezpieczny pewniak, jeśli chodzi o espresso i napar z aeropressu. Smakuje prawie wszystkim, zwłaszcza zwolennikom klasycznych, nie kwaskowatych kaw. Jest także łatwa w parzeniu i dosyć odporna na niezbyt dobrane parametry parzenia.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi