Mexico Chiapas Geisha - palarnia kawy Euro Cafe
Odmiana arabiki Geisha kojarzy mi się z Panamą, z Haciendą La Esmeralda i wysoką ceną za te ziarenka, niestety. Ale można kupić także tańszą Geishę. W sklepie Gorana pojawiła się meksykańska Chiapas w atrakcyjnej cenie - 45 zł za 0,5 kg. Grzech było jej nie spróbować.
Sposób obróbki ziarenek mokry, palenie jasno - średnio, torebka w czarnym kolorze oznaczającym profil palenia na espresso. Ziarenka Geishy Chiapas mają wyjątkowo miły aromat, owocowo - kwiatowo - słodki, a przy tym bogaty i złożony.
Sposób przygotowania: ekspres Nuova Simonelli Musica i młynek Mahlkönig K30. Espresso było robione z podwójnego sitka, jako jedno z dwóch. Doza 17 g, czas ekstrakcji około 30 sekund. Crema odpowiednia, dosyć jasnego koloru, ale przy takim paleniu jest to normalne. W aromacie espresso jest dużo słodyczy, w tej roli toffi. W smaku są delikatne cytrusy i dużo słodyczy, takie kandyzowane owoce cytrusowe i nuty czekolady. Posmak podobny, trwały i przyjemny, z nutami cytrusowej goryczki. Espresso jest smaczne, delikatne i zrównoważone, owocowo-słodkie, nie kwaśne i nie gorzkie. Meksykańska Geisha była dosyć wymagająca, jeśli chodzi o przygotowanie espresso. Ekspres musiał być dobrze rozgrzany, inaczej było trochę kwaskowato i nie powinno to być pierwsze espresso parzone w ciągu dnia. Dlatego, żeby Geisha smakowała jak powinna, wcześniej puszczałem coś na przetarcie.
Sposób przygotowania: aeropress, stalowy filtr„fine” i młynek Mahlkönig Vario Home. Metoda odwrócona, doza 8 g na 100 ml wody, temperatura parzenia 93°C, preinfuzja 30 sekund, łączny czas parzenia z preinfuzją 105 sekund, przemiał dosyć drobny. W aromacie naparu jest głównie słodycz (toffi), a w smaku cytrusy i dużo słodyczy. Posmak podobny, miły, z czasem przechodzący w czekoladowy. Efektem w filiżance jest dobry, słodko - cytrusowy napar.
Ziarenka mi smakowały, więc szybko się skończyły. Pozostał po nich niedosyt. Mam świadomość, sądząc po ich świetnym aromacie, że nie wszystko co zawierała meksykańska Geisha, potrafiłem przenieść do filiżanki.