Kenya Mithinguini-ni Pb - palarnia kawy North Star
Ziarenka typu Peaberry, co oznacza, że w kawowej wisience było tylko jedno ziarenko, a zwykle są w niej dwa. Niezbyt duże, dosyć jasno palone z przeznaczeniem do alternatywnych metod parzenia kawy. Mają słodki i przyjemny zapach. W aromacie przemiału dominują żółte owoce, można znaleźć także delikatne nuty słodkich malin.
Sposób przygotowania: dripper Tiamo V60 - 01, białe filtry Hario i młynek Fiorenzato F6 Drogheria. Doza standardowa - 6 g kawy na 100 ml wody, temperatura wody około 94°C, czas parzenia nieco poniżej trzech minut, preinfuzja 30 sekund, mieszanie po pierwszym zalaniu przez kołysanie dripperem. W aromacie dripa są słodkie akcenty (karmel) i owoce (brzoskwinie). W smaku jest delikatny grapefruit (różowy), w tle brzoskwinie, sporo słodyczy i akcenty hibiskusa. W gorącym naparze górował grapefruit, a w miarę picia, wraz z chłodnięciem naparu, było więcej brzoskwiń. Drip był zdecydowanie smaczny. Czysty w smaku, równy, bez goryczki, bez nadmiernej kwaskowatości, taki w sam raz. Posmak podobny, trwały i przyjemny, z czasem także z nutami lukrecji.
Kenya Mithinguini-ni z angielskiej palarni kawy North Star mi smakowała, to smaczne ziarenka, godne polecenia. Taka klasyczna, dobra Kenia. Na przelewy w sam raz.