forum.wszystkookawie.pl
Opinie, testy i porównania => Ekspresy dźwigniowe => Wątek zaczęty przez: tom517 w 02 Listopad 2020, 09:56:12
-
Nie widzę opcji sprzedaży do Europy: https://londiniumespresso.com/store/l1-compressa
Ktoś wie gdzie można kupić ten ekspres ?
-
Wysyłają do Polski.
Kupujesz zawsze bezpośrednio od producenta.
W przypadku wysyłki do Polski nie wybierasz pre-pay duty and taxes, bo nie obowiązują on dla EU.
Do ceny dojdzie zwykły brytyjski VAT (19%)
Wybierasz wtyczkę EU, do koszyka i gratuluję świetnego zakupu :)
-
Uuuu... 12682 zł. Maszyna chyba z czerwca tego roku, na używki jeszcze nie czas :(.
Chociaż jakość do ceny nie prezentuje się już tak źle :)
-
Moim zdaniem Compressa jest za droga. Jak już Londinium to r24, albo L1.
-
Ale to najtańsza wersja (Compressa), chyba że czegoś nie doczytałem.
-
Mam nadzieję że wiesz że compress wymaga podłączenia do wody.
I w takim przypadku można nie dopłacać do LR24 (tu kit do wody trzeba dokupić).
W każdym innym przypadku bierz LR24 lub coś innego
-
Dla zachęty: :)
https://www.instagram.com/p/CHJN9rjBpaI/?utm_source=ig_web_button_share_sheet
-
Na razie szukam jakiegoś używanego, ale nikt się nie chce pozbyć :)
-
L1 i LR pojawiają się na brytyjskim forum. Możesz tam próbować.
-
Przy okazji w dwóch słowach - co jest bezpośrednim konkurentem dla tej maszyny? Profitec PRO 800? Jak do tego ma się Bezzera Strega i QM Achille?
-
Myślę, że Profitek Pro 800, ale cena na tyle zbliżona, że jednak warto Londinium.
-
800, Strega, QM, Conti cc100 lever, Bosco Sorrento.
Ciekawie zapowiada się nowy ACS - Vostok, 1gr.
Każda maszyna trochę inna, każda fajna.
-
Jeszcze takie cudeńka znalazłem: https://www.espressosuperstore.com/spring-lever-machines/
-
Dopytywałem o ACS - Vostok 1 gr, i otrzymałem informację źe jednogrupowy nie istnieje. Pomimo że w sieci są zdjęcia.
Jest jeszcze Pull espresso piękna maszyna
-
Jest jeszcze Pull espresso piękna maszyna
Made in the USA?
-
Jest jeszcze Pull espresso piękna maszyna
Made in the USA?
Tak, z wysyłką do polski 12500 USD
-
Jest jeszcze Izzo, grupa La San Marco 54mm, też fajne.
-
Dorzuciłbym też Creminę SL, przynajmniej w sensie segmentu cenowego. Wiadomo, że Cremina to trochę osobna, jednoekspresowa kategoria, ale jednak na tyle ważna, że grupie docelowej Londinium na pewno odbiera jakichś klientów.
-
Na razie szukam jakiegoś używanego, ale nikt się nie chce pozbyć
L1 i LR pojawiają się na brytyjskim forum. Możesz tam próbować.
W podtekście było czy Ty czasem nie chcesz sprzedać ? ;)
-
Swoją droga porównując cenę Londinium do np. VA EO Prima to uważam ze stosunek jakość / cena jest naprawdę korzystny.
-
cena na tyle zbliżona, że jednak warto Londinium
W sumie dlaczego? Bo drewniane rączki? :)
Ale tak na poważnie. Wytłumaczy mi ktoś jak właściwie działają te maszyny? Londinium i PRO 800 chyba wykorzystują podobne rozwiązanie tzn. pompa uzupełnia jedynie poziom wody w bojlerze (oczywiście kiedy maszyna nie jest wpięta w sieć wodociągową) oraz jest to jeden bojler bez wymiennika. Natomiast w Strega pompa napełnia też grupę, jest to HX i grupa jest dodatkowo nagrzewana. Czy w związku z tym w Strega trzeba robić flushe jak w klasycznym HX?
Jak regulować temperaturę ekstrakcji i spieniania mleka? Tzn jak z jednego bojlera (L i 800) uzyskujemy temperaturę zarówno do ekstrakcji jak i do spieniania?
https://www.youtube.com/watch?v=4F97yWKRTTM
"Otwarty HX" w Achille to ten sam patent co w L i 800? Po co w QM pompa rotacyjna skoro nawet L jej nie wykorzystuje? Czytałem wątek Maćka o QM - generalnie walka z temperaturą ekstrakcji... Jak jest w innych dźwigniach?
-
Jak regulować temperaturę ekstrakcji i spieniania mleka? Tzn jak z jednego bojlera (L i 800) uzyskujemy temperaturę zarówno do ekstrakcji jak i do spieniania?
Nie wiem jak w tych ekspresach - ale w La Pavoni działa to na zasadach fizyki
Temperatura pary przy zadanym ciśnieniu w bojlerze (chyba przy 0,8 - ale nie mam pewności) to 115C (im wyższe ciśnienie w bojlerze - tym wyższa temperatura)
para wypycha wodę z bojlera przy podniesieniu dźwigni (tutaj - dodatkowo naciągnięciu sprężyny) na grupę - i woda schładza się wpadając do grupy - po czym następuje ekstrakcja przy opuszczeniu dźwigni (zwolnieniu sprężyny)
-
Ok, to rozumiem, poza tym miałem Pavoni. Z tym, że odpowiednie ciśnienie na parę jest za wysokie dla właściwej temperatury dla ekstrakcji. W Pavoni jest mała masa grupy, w tych maszynach znacznie większa. I teraz - skąd wiadomo jaka jest temperatura grupy i na ile woda zostanie schłodzona przepływając przez nią? Im dłużej ekspres jest włączony tym temperatura grupy jest większa (czy nie?) - więc jak w praktyce uchwycić ten właściwy moment ekstrakcji?
-
Londinium R to HX z termosyfonem. Do tego wyposażona w pompę rotacyjną aby sterować ciśnieniem pre-infuzji.
Bardzo powtarzalna konstrukcja, nie wymaga flush.
Po godzinie od włączenia układ uzyskuje stabilność.
Duża część dźwigni to konstrukcja typu dipper. Także są spore różnice w konstrukcji Pro 800 i LR.
-
Compressa nie ma pompy i w sumie dobrze, ciśnieniem sieci wodociągowej i reduktorem można ustawić ciśnienie preinfuzji. Bojler i dźwignia, proste i niezawodne :)
-
Londinium R to HX z termosyfonem.
To tak jak Bezzera Strega? Grupa ma na tyle dużą masę, że przegrzana woda z HX schładza się w niej do odpowiedniej temperatury? I teraz - do jakiej temperatury? - jak zarządzać temperaturą ekstrakcji? Czy można przyjąć, że grupa zawsze schładza płynącą wodę o tyle samo stopni?
-
Londinium R to HX z termosyfonem. Do tego wyposażona w pompę rotacyjną aby sterować ciśnieniem pre-infuzji.
Bardzo powtarzalna konstrukcja, nie wymaga flush.
Po godzinie od włączenia układ uzyskuje stabilność.
Duża część dźwigni to konstrukcja typu dipper. Także są spore różnice w konstrukcji Pro 800 i LR.
A gdzie ustawisz Elektre? bo ma sprężynę, dużo większą grupę - ale zasada działania chyba jak starszych dźwigni?
Bliżej jej do LR czy LP?
Czy większa grupa niweluje wachania temperatury i problemy z przegrzewaniem? czy tylko "wydłuża" czas do przegrzania?
-
https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=5005.msg204827#msg204827
Tak, woda się schładza do odpowiedniej temperatury.
Ale jak już znajdzie się w komorze parzenia to z każdą sekundą się schładza. Dlatego nie masz płaskiej krzywej temperatury w dźwigni.
W LR24 sterujesz jedną zmienną ciśnieniem pre-infuzji, która wpływa na temperaturę parzenia oraz objętość shota.
Generalnie, wyjątkowo prosta w obsłudze maszyna.
Zerknij też tu:
https://londiniumespresso.com/blog/news/3389/why-choose-a-londinium
- using a thermosiphon and heat exchanger design with variable pre-infusion pressure means that you are able to drastically shift the brew temperature profile without changing the amount of heat in the system: this ensures you do not push the system out of equilibrium (i.e. you preserve the thermal stability of the system; no flushing or thermometers on the group to manually force the system to a non equlibrium temperature)
- with the londinium system you can pull a 'hot shot' immediately followed by a 'cool shot' and then back to a 'hot shot', or vice-versa, as we are not changing the temperature of the group in order to deliver a different brew profile. This is a significant point of difference
- we control the pressure in the pre-infusion circuit rather than the temperature because it is more accurate. for example, wherever you measure pressure in a boiler you will obtain the same value whether you measure high, low, left, or right in the boiler
- if you measure temperature in a boiler, regardless of how precise a PID you use, you will obtain a different temperature reading in every different location you place the temperature measuring device in the boiler. for example, the temperature at the bottom of a boiler might be 85C; at the top of the same boiler it might be close to 130C
- in addition to the stratification of temperature in the boiler, you have thermal turbulence in the boiler and throughout the system, so you will observe constantly changing temperatures at any given point that you place the PID due to the turbulent nature of water when it is heated
- you can observe this thermal turbulence at work in your electric jug/kettle by placing a single droplet of food colouring in and watching how it is carried by the thermal currents in the jug/kettle: the same thing occurs in an espresso machine. for this reason we measure pressure, not temperature, as it produces significantly more accurate regulation of the system
- higher pre-infusion pressure gives vastly more body and mouth feel to the shot
- variable pre-infusion pressure results in variable shot volume. this works in harmony as lighter roasts are less soluble so we increase the pre-infusion pressure which elevates body, lifts the brew temperature and pushes more water through the puck to improve the extraction. shot volumes of 60g or greater are achieved at the higher pre-infusion pressures
- a londinium espresso machine it is designed to be optimised to run any coffee from traditional dark oily italian roasts right through to ultra light nordic roasts that have barely been breathed on by the roaster
- filter roasts can also be turned into pleasing espresso at high pre-infusion pressures: this is a range of versatility that is simply not available on other lever machines, and indeed one of the reasons for their decline in popularity
- a thermosiphon and heat exchanger design ensures that the system does not become hotter and hotter when consecutive shots are pulled, something that is unavoidable with the more common dipper design where the group is mounted directly on the side of the boiler; the result of this is that the boiler is constantly supplying heat to the group
- with a thermosiphon the group is kept at the correct temperature by water flowing by the force of the thermosiphon in a circuit from the heat exchanger (where the water is heated by the boiler) out to and through the group (where it cools) and returns back to the heat exchanger to be heated again. with a thermosiphon design each time a shot is pulled water rushes up both thermosiphon pipes, killing off the flow in the thermosiphon. the rush of hot water up both pipes from the heat exchanger to the group produces a brief lift in group temperature, but then it quickly eases back again as the thermosiphon flow has been interrupted. when a temperature differential is restored between the two thermosiphon pipes the thermosiphon begines to flow again and the group temperature is maintained. this is a very simple yet highly effective system as it maintaines the group at the correct idle temperature if a coffee is not pulled for a considerable period of time, yet if consecutive coffees need to be pulled indefinitely the group will not become hotter and hotter with each subsequent shot
- a PID added to a dipper configuration is unable to dump heat from the group quickly enough as the group is mounted directly on the side of the boiler so altering the boiler pressure only produces a small movement in temperature
-
@pj.w
Paweł czyli raczej nie zamiemniłbyś swojego Londinium na nic innego ?
Czy oprócz długiego czasu nagrzewania/ stabilizowania się temperatury masz jeszcze jakieś krytyczne uwagi co do Londinium R?
Kilka lat ( 3 ?) już chyba używasz Londinium ?
-
Inne rzeczy zmieniam, ekspres zostaje więc to o czymś świadczy.
Mi bardzo odpowiada, nie planuję zmienić. W listopadzie miną 3 lata.
Prawie wcale nie używam pary więc teoretycznie takie Strietman też byłby dla mnie świetnym wyborem, ale za dużo zachodu ze zmianą i nie byłoby już tak banalnie obsługiwać ekspres.
-
Czyli trochę podobnie jak u mnie.
Czekam na młynek.
A Prima, na którą się nie tak dawno napaliłem ,raczej nie zastąpi u mnie LMLM ;)
-
PiotrekBM możesz rozszyfrować LM LM i jaka to Prima ?
Ja po poznaniu Londinium odkochałem się w Biance :)
-
La Marzocco Linea Mini.
Victoria Arduino Eagle One Prima.
-
PiotrekBM możesz rozszyfrować LM LM i jaka to Prima ?
Ja po poznaniu Londinium odkochałem się w Biance :)
rozszyfrowanie j.w
ps: Bianca dużo oferuje , czasami może za dużo ...dlatego nie Ty jedyny masz takie spostrzeżenia
-
Nie ma ekspresów idealnych, każdy ma jakieś wady, nie ma co się napalać. Te informacje ze strony Londinium są jak prawdy Tischnera, albo cytując klasyka
Moja jest tylko racja i to święta racja. Bo nawet jak jest twoja, to moja jest mojsza niż twojsza. Że właśnie moja racja jest racja najmojsza! :mrgreen:
ewentualnie możecie na ten temat podyskutować z Reissem, ale będzie jak wyżej, a w finale ban na forum :mrgreen:
-
Nie ma ekspresów idealnych, każdy ma jakieś wady,
Podobno z samochodami tez tak jest, nie ma idealnych .
Ale wsród nich są takie modele , które każdy (prawie każdy ) pożąda czy śni o nich po nocach
-
Moja jest tylko racja i to święta racja
Trudno oczekiwać od Reissa, że na swojej stronie będzie promował inne konstrukcje :).
Zachwala to co zaprojektowali i to co sprzedają. Działa to naprawdę świetnie.
Co nie znaczy, że nie da się zrobić dobrej maszyny z dipperem i PID.
I to prawda, Reiss, jest szorstki w obyciu. Nie podoba się, to droga wolna, kupuj se Pan Creminę :)
-
Chwalić nie, ale już dezawuować rozwiązania innych to już takie sobie jest, a tekst jest tym naszpikowany. Nie wiem, czy on sam w to wierzy, czy to tylko marketing. Mnie nie odpowiedział na podstawowe pytanie konstrukcyjne dotyczące Compressa, trochę mnie to zaskoczyło no i nie ukrywam zniechęciło to zakupu. To i cena oczywiście :) chociaż byłem zdecydowany na zakup Compressa.
-
Profitec 800 i L R24 mają wiele ze sobą wspólnego , różnią się rodzajem pomp, ale to dzwigniowe Hx z ciężkimi grupami , wielkości bojlera tez się trochę różnią
-
Profitec 800 i Londinum r24 praktycznie nie mają ze sobą nic wspólnego.
-
zniechęciło to zakupu
Cóż, na szkolenia ze sprzedaży i customer relationship na pewno nie chodził ;)
Ale wygląda, że sprzedał wystarczająco dużo aby żyło mu się w Nowej Zelandii bardzo wygodnie ;).
Ważne, że miły/ nie miły, ale jak trzeba rozwiązać problem posprzedażowy, to pomoże.
-
Profitec 800 i Londinum r24 praktycznie nie mają ze sobą nic wspólnego.
Nie przesadzasz?
tu i tu dźwignia
tu i tu duży 1 bojler
tu i tu wymiennik ciepła ( w 800 tle z PID , nie wiem jak w LR )
tu i tu podobna preinfuzja
tu i tu bezpośrednie podłączenie do wodociągu/ lub zbiornik na wodę
tu i tu wewnętrzna pompa ( różne pompy )
coś wspólnego jednak mają ;)
-
Ważne, że miły/ nie miły, ale jak trzeba rozwiązać problem posprzedażowy, to pomoże
a to jest bardzo ważne , bo niektórzy po sprzedaniu sprzętu kawowego czy np samochodu zapominają o kliencie ...
.
-
Nic nie przesadzam. Dobra, jest jedna wspólna rzecz, ciągniesz za dźwignię, ale też inaczej. :) Reszta wszystko inne.
Nie wiem czy Reiss rozwiązuje problemy posprzedażowe, nie miałem okazji sprawdzić.
Wiem na pewno, że nie rozwiązuje problemów przedsprzedażowych, to sprawdziłem.
-
Nic nie przesadzam. Dobra, jest jedna wspólna rzecz, ciągniesz za dźwignię, ale też inaczej. :) Reszta wszystko inne.
@3DSK jeśli napisałbyś co konkretnie jest innego to mógłbyś wyjątkowo wnieść coś pożytecznego do dyskusji, a nie jak zawsze ;).
-
Nic nie przesadzam. Dobra, jest jedna wspólna rzecz, ciągniesz za dźwignię, ale też inaczej. :) Reszta wszystko inne.
@3DSK jeśli napisałbyś co konkretnie jest innego to mógłbyś wyjątkowo wnieść coś pożytecznego do dyskusji, a nie jak zawsze ;).
Myśle, że wnoszę wystarczająco dużo, napewno więcej niż Ty. Dzięki mnie np wiesz już, że Londinium R24 i Profitec to kompletnie inne konstrukcje. Nie podobne, nie różne, a kompletnie różne. Wiesz ile trzeba for przejrzeć, z iloma ludźmi porozmawiać, wydać pieniędzy żeby mieć taką informację?
-
Nie podobne, nie różne, a kompletnie różne. Wiesz ile trzeba for przejrzeć, z iloma ludźmi porozmawiać, wydać pieniędzy żeby mieć taką informację?
Nie wiem, nie chce wiedzieć z kim i oczym rozmawiałeś ile za to zapłaciłeś - ale chciałbym wiedzieć czym się różnią i dlaczego kompletnie różnią?
-
@3DSK - myślisz że dobijesz do stu minusów jeszcze dzisiaj czy dopiero jutro? :)
-
@3DSK - myślisz że dobijesz do stu minusów jeszcze dzisiaj czy dopiero jutro? :)
Chciałem wczoraj.
-
Zastanawiam się jak wypadło by porównanie L R24 do Stregi, w cenie jednego L R24 mamy dwie Stregi, więc różnica jest znaczna...
Strega to też HX z preinfuzją, tylko że nie programowalną. Ale jakby dołożyć ścieminacz do pompy wibracyjnej to chyba i regulację ciśnienia preinfuzji można by zrobić ;).
-
A ja mam pytanie trochę innej natury. Czy wiecie w jaki sposób się tą maszynę odkamienia? Brak pompy, brak rezewuaru wody... Wygląda że zostaje nam flojet, albo rozkręcenie w proch.
-
Pewnie na górze bojlera są jakieś "sloty", zawory itp. Na dole może też?
-
Ja tylko dodam, że moduł preinfuzj w LEi świetnie się sprawuje i widać różnice.
Dodatkowo można nawet robić spoty z bloomingiem jak w DE pro (ale póki co nie powaliły mnie).
Na 6 barach w niektórych konfiguracjach (i super drobnym zmieleniu) maszyna ekstraktuje olej z jasno palonych ziaren (La cabra)...
Ostatnio mam kawy Tima W do przelewów na 5 bar pre...
P.S> Według nowego użytkownika Profitec 800 z PID, ciśnienia preinfuzji się nie reguluje (z bojlera) i mam dwie sprężyny. Więc sorry jak ktoś twierdzi że to te same konstrukcje ...
-
@lucasd - mieliłeś na Pharosie bez dysku jasne palenia? Szacun :)
Jak wygląda ekstrakcja z pre 6B? Jak długo to trwa i w którym momencie puszczasz dźwignię?
-
I tak łatwiej niż kamienie ;)
-
Londinum R ma zdaje się w piku 7.5-8 bara, czyli max, jak ekstrakcja startuje preinfuzją z 6bar to trudno mówić, że jest to preinfuzja jak pewnie większość ekstrakcji będzie w okolicach tych 6 bar. :)
-
I tak łatwiej niż kamienie ;)
Na pewno :D. Chociaż trafiały już mi się ziarna, które na Comanadante pod dripa ciężko szły, z tego ukręcić espresso na Pharosie - to byłoby coś :).
-
Salve!
Preinfusia w La Pavoni 0,8-1bar, La san Marco leva 2,1bar, La Marzocco leva 1,8bar. Ja mam w Strega 2,0bar.
Espresso jest bardzo smaczne!
-
@montescudaio masz to ustawione na ciśnieniu z wodociągu?
-
Tak. Pozdrawiam.
-
@montescudaio możesz zmierzyć ile jest od brzegu ekspresu do dźwigni, chodzi o głębokość, czy zmieści się na blacie nad którym jest szafka ?
-
Do dźwigni 22cm. Głębokość całkowit 45cm.
-
Londinum R ma zdaje się w piku 7.5-8 bara, czyli max, jak ekstrakcja startuje preinfuzją z 6bar to trudno mówić, że jest to preinfuzja jak pewnie większość ekstrakcji będzie w okolicach tych 6 bar. :)
Na 5 barach np. 9 pre: 22 ekstrakcji dźwignia startuje na poziomie (90 stopni) tu będzie wysokie ciśnienie (ale jakie nie wiem).
Ten max to pewnie z L1, gdzie pre było z bojlera (1 bar) i dźwignia była ok 45 stopni.
Na 3 barach dźwignia załącza się wyżej...
A co do ziaren TW są bardzo twarde, teraz mam dysk i daje radę, ale mieliłem też bez - super trudno.
Ostatnio TimW mówił że sam preferuje espresso z filtrów i ogólnie preferuje ponad 20% ekstrakcji ;)
-
Z ciekawości smaku kawy z dźwigni zakupiłem ten ekspresik.
-
Super.
Dawaj znać jak wrażenia.
-
jeszcze nie mam miejsca i przyłącza, to ma mnie zmobilizować :)
-
Pewnie jakąś atrapę z baniakiem, wiadrem i zewnętrzną pompą da się zrobić na szybko ;)
-
Jak się nie dogadacie daj znać :)
-
Chyba nie dane mi będzie cieszyć się dźwignią, 11 dni dostawałem info od Reissa że wyślemy jutro, pojutrze.... aż przestałem dostawać info a strona zniknęła.
-
Do mnie zamówienie z Londinium dotarło, co prawda drobnica. Próbowałeś telefonicznie, z mojej z nim korespondencji malilowej, ostatni raz mi odpowiedział 14.12:
Reiss Gunson
T. +64 20 4056 4412
Londinium Espresso
-
Skoro im zapłaciłeś, to chyba wyślą? Może Lindinium jest super, ale sam bardziej szukałbym w Italii, np. w Neapolu :).
-
Ta zakładka się otwiera z komunikatem na górze i można się zalogować:
https://londiniumespresso.com/store/
-
@Antonio szukałem, cenowo podobnie do r24, czas oczekiwania 2 mieś.
@GostRado już działa, zmieniali stronę.
-
Już się z ekspresem niedogadałem, ponieważ niemożna było określić czasu wysłania- zrezygnowałem. :(
-
Szkoda.
-
R24 są od ręki- ponoć
-
Może takie cudo jak la-nuova-era-arabika, na caffeeitalia.uk 2050 funtów, do której dzwigni możemy porównąć Arabikę (sytem itp.) miał ktoś moż e do czynienia z ekspresami tej firmy . Pzdr
-
Compressa niedostępna, ale dziś odebrałem R24 i zaczynamy.(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20201228/ba42c06395c9829762b3bdc8e9b27643.jpg)
Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka
-
Gratulacje i czekamy na subiektywne wrażenia!
-
Wolałbym obiektywne wrażenia :).
-
Antycypujesz, że jak subiektywne, to nie będą obiektywne 🙂
-
Ciekawe czy plusy przesłonią minusy :D
-
minusy
Wyrzuć je, nawet o nich nie myśl, bo byłaby to aberracja 🙂
-
Świetny wybór. Powodzenia i pysznych kawek.
Napisz jak wygląda porównanie z ASCASO. Ciekawe który ekspres zostanie na dłużej.
-
w porównaniu do LR - lekka zmiana zbiornika, wygląda na łatwiejszy w napełnianiu no i oczywiście cichsza pompa
-
Chciałbym odświeżyć temat różnic Compressa vs LONDINIUM R24.
Jakie są różnice zakładając, że ekspres jest w obu wariantach podłączony na stałe do wody?
Czy jedyną różnicą wówczas będzie sposób preinfuzji i jej regulacji (wodociągowa w Compressie, elektronicznie regulowana "pompą" w R24)?
-
R24 nie ma możliwości podłączenia do wody, tylko wbudowany zbiornik.
Wysłane z mojego SM-N970F przy użyciu Tapatalka
-
Czemu on nie podgrzewa filiżanek?
-
R24 nie ma możliwości podłączenia do wody, tylko wbudowany zbiornik.
Nie ma zestawów? Na pierwszej stronie wspomniano o takowym:
Mam nadzieję że wiesz że compress wymaga podłączenia do wody.
I w takim przypadku można nie dopłacać do LR24 (tu kit do wody trzeba dokupić).
-
Jak masz podłączenie do wody to Compressa.
Zastanów się jakie pijesz kawy najczęściej. Jeżeli średniopalone to ok, Londinium da radę. W innym przypadku pomyśl nad ekspresem, który ma regulację temperatury.
-
@skansen podeślij gdzie można nabyć taki kit.
Czemu on nie podgrzewa filiżanek?
Skąd taki wniosek? wystarczy położyć filiżanki na górnej pokrywie.
-
Zastanów się jakie pijesz kawy najczęściej. Jeżeli średniopalone to ok, Londinium da radę. W innym przypadku pomyśl nad ekspresem, który ma regulację temperatury.
Ciemne i srednie palenia, jasnych ostatnio w ogóle...
@skansen podeślij gdzie można nabyć taki kit.
Na stronie Londinium? Tam są zapewne w miarę standardowe gwinty więc pewnie można też zrobić samemu...
Postanowiłem przed chwilą zapytać u źródła. Wg Reissa można podłączyć R24 ale nie ma to sensu, lepiej kupić Compressę.
-
Ciemne i srednie palenia, jasnych ostatnio w ogóle...
To się będziesz musiał zdecydować, czy ciemne, czy średnie. :) Przy ciemnym trzeba zejść jednak z temperaturą, kawa staje się wtedy delikatniejsza w smaku, "wygładzona", znika ten papierosowy posmak ciemnego palenia. W Londinium podobno montują jakiś ogranicznik przepływu w hx, czy coś podobnego żeby zejść z temperaturą. Ja praktycznie już ciemnopalonej kawy nie piję, praktycznie same średnio, jakieś wyskoki na jasne. Takie ciemne takie palenie zawsze maskuje defekty ziarna, nikt dobrego ziarna tak nie jara. Rozumiem, że ktoś ma taki smak. Jest jeszcze sporo ciekawych włoskich mieszanek. Dawno smolucha nie piłem, może sobie coś zamówię :)
-
bez problemu zrobisz espresso z jasnego palenia na L24 , nie mam z tym żadnych problemów , Londinum jest bardzo stabilne temperaturowo.
-
Mądrego to aż miło posłuchać :)
-
Fakt :):):)
-
Czyli dla mnie optymalnym wyborem byłaby Compressa.
Jest tylko (albo aż) problem wysokości.
Chociaż wolę to słyszeć, niż mówić, to tym razem muszę: nie zmieści się (pod szafką w kuchni). Zobaczymy...
-
Cremina SL powinna się zmieścić , bardzo fajna maszyna :)
-
LONDINIUM 1 Compressa
Kiedy zamawiasz sprzęt?
-
Sprawdziłem cenę i jest wysyłka za ponad tysiaka. To chyba już ostateczna z VAT ?
-
Jeszcze jakieś celne opłaty.
Wysłane z mojego SM-N970F przy użyciu Tapatalka
-
LONDINIUM 1 Compressa
Kiedy zamawiasz sprzęt?
Na razie jedynie oglądam i analizuje, nie mam na razie planów zakupowych...
-
Gość z Londinium obiecał, że za dwie sztuki będzie 10% rabatu, jakby co.
-
Gość z Londinium obiecał, że za dwie sztuki będzie 10% rabatu, jakby co.
A za trzy dałoby coś więcej wycisnąć?
Mam od dawna z tylu głowy taką myśl, no i nasuwa się pytanie - kiedy, jak nie teraz…?
R24, jakby co. 🙂
-
Czym się różni Londinium od włoskich klasyków, np. Bosco?
-
A za trzy dałoby coś więcej wycisnąć?
Mam od dawna z tylu głowy taką myśl, no i nasuwa się pytanie - kiedy, jak nie teraz…?
R24, jakby co. 🙂
Najpierw niech się zdecydują te 3 osoby (ja nie), to się przypomnę panu Gunson'owi.
-
Zasadniczo Każda dźwignia będzie podobna :), Bosco jest świetne , ACS Leva też :)
-
Zasadniczo Każda dźwignia będzie podobna
Zasadniczo to każda dźwignia jest inna.
-
Może dla ciebie:)dla mnie każda jest podobna w działaniu jak i w profilu smakowym(każda z jakiej mogłem skosztować espresso)Strietman w zasadzie niczym nie różni się jeśli chodzi jakość espresso i jego konsystencje w stosunku do Londinum i vice versa, ACS Leva tez było podobnie w moim odczuciu , wiec zaryzykuje ze majac np takie Bosco różnice w filiżance w stosunku do innych dźwigni będą marginalne .
-
Czy jest w Poznaniu knajpa, gdzie można spróbować espresso z dźwigni ? :szampan:
-
Każda zmiana ciśnienia w LR24 zmienia smak kawy.
Wysłane z mojego SM-N970F przy użyciu Tapatalka
-
Czy jest w Poznaniu knajpa, gdzie można spróbować espresso z dźwigni ?
Gdzieś ktoś pewnie ma, ale szczerze mówiąc ja w swoich poszukiwaniach jeszcze nie trafiłem na to miejsce ;) A szkoda bo bardzo chciałbym spróbować espresso z dźwigni :(
-
Najłatwiej dźwignię spotkać w kawiarniach rowerowych / mobilnych punktach.
-
Prawda, oni faktycznie mają, ale żeby to jeszcze takie punkty wzbudzały zaufanie 😉
-
Jako że jestem w przyszłości zainteresowany dźwignią, oświećcie mnie proszę,
jaki jest sens sprowadzania Londinium z GB? czym się szczególnym wyróżnia od innych dźwigni dostępnych w PL z serwisem, gwarancją i na miejscu?
Profitec 800 Pro v2
ACS Evo Leva
Bezzera Strega TOP
Miałem wielką przyjemność, spędzić dzień z ACS Evo Leva, opisywałem to w innym wątku.
Dla mnie osobiście ta maszyna łącząca tradycję z nowoczesnością jest najlepszym rozwiązaniem
Londinium nie jest technicznie zbliżone do Stregi?
-
Niczym się nie różnią, kawa z wszystkich dźwigni smakuje podobnie. Czytać nie umiesz? Wyżej jest to wyjaśnione.
-
@MacJaro w Londinium możesz zmieniać ciśnienie preinfuzji co mocno wpływa na smak kawy.
Wysłane z mojego SM-N970F przy użyciu Tapatalka
-
Niczym się nie różnią, kawa z wszystkich dźwigni smakuje podobnie. Czytać nie umiesz? Wyżej jest to wyjaśnione.
Kultury więcej.
-
Każda konstrukcja jest ciut inna:
Profitec 800 Pro v2 - to najbardziej klasyczna dźwignia, konstrukcja dipper, podobna grupa co w L, ale z podwójną sprężyną, więc bardziej płaski profil ciśnienia. Preinfuzja z ciśnieniem bojlera serwisowego. PID do kontroli temperatury wody.
ACS Evo - tu masz najwięcej opcji regulacji, sterowanie temperaturą wody w bojlerach oraz temperaturą grupy. Grupa podobna do LSM, mniejsza średnica PF, dość wysokie ciśnienie ekstrakcji. Pompa do preinfuzji z możliwością regulacji (najczęściej 2-3 bar się korzysta).
Strega - HX i pompa wibracyjna Ulka, która wykoszy stywana jest do budowania ciśnienia pre-infuzji (ale tu masz de facto budowanie ciśnienie do 9 bar) i dopiero zwolnienie dźwigni wyłącza pompę i przechodzi na klasyczny profil dźwigniowy.
LC - HX - termosyfon. Stabilna temperaturowo, powtarzalna konstrukcja, nie masz jednak tylu możliwości sterowania temperaturą co w ACS czy Profitec. Twoje parametry to ciśnienie preinfuzji które ustawiasz na zewnętrznej pompie i przemiał. Także fajne, proste, powtarzalne narzędzie do robienia pysznego espresso. Serwis w L - masz bezpośredni kontakt z producentem, wszystkie części serwisowe wysyłają z UK DHL, w ciągu 1-2 dni roboczych. Plus instrukcja jak i co wymienić. Można nawet sesję video mieć z nimi, żeby poprowadził przez naprawę.
Generalnie, co nie kupisz, będziesz zadowolony.
Czym się różni Londinium od włoskich klasyków, np. Bosco?
Bosco to dipper. L to HX i termosyfon. Bosco to maszyny komercyjne, duże bojlery etc. Można do domu, ale dipper może stwarzać pewne problemy, jeżeli regularnie nie robisz espresso za espresso. (wzrasta Ci temperatura).
-
byłbyś w stanie w Blind teście wyłapać różnice smakowe przy podobnych ustawieniach i tej samej kawie ?:)
-
byłbyś w stanie w Blind teście wyłapać różnice smakowe przy podobnych ustawieniach i tej samej kawie ?:)
Zastanawiam się gdzie są granice twojej ignorancji.
-
Granice mojej ignorancji są dokładnie tam gdzie zaczynaja się granice twojego braku kultury :)postaraj się kiedykolwiek udzielić merytorycznej odpowiedzi a nie lepić swoje wybrakowane ego na forum .
-
przy podobnych ustawieniach
Na Londinium, Profitec, San Marco nie da się zastosować podobnych ustawień.
Dlaczego? Doczytaj. Doinformuj się. Jednym słowem rusz głową. Wróć z tą wiedzą i napisz coś z sensem.
-
podobne ustawienia da się zastosować wszędzie plus minus oczywiście (to szerokie stwierdzenie )może precyzując na zbliżonych ustawieniach zgodnych z charakterystyka danego urządzenia :)uważam ze różnice w smaku w filiżance będą marginalne na tej samej kawie i tym samym młynku a kilku wymienionych wyżej dzwigniach ale to oczywiście tylko moja opinia oparta o moje poczucie Samku i tylko moje doświadczenie.
-
przy podobnych ustawieniach
Na Londinium, Profitec, San Marco nie da się zastosować podobnych ustawień.
Dlaczego? Doczytaj. Doinformuj się. Jednym słowem rusz głową. Wróć z tą wiedzą i napisz coś z sensem.
Wyjaśnij dlaczego jeśli już ta wiedzę posiadasz , będę niezmiernie zobowiązany.
-
Panowie, możecie w niej formie wyrażać swoje myśli?
-
Ja plus minus oczywiście wyrażam swoje myśli wszędzie dobrze, a precyzując, zgodnie z charakterystyką danego rozmówcy :)
-
byłbyś w stanie w Blind teście wyłapać różnice smakowe przy podobnych ustawieniach i tej samej kawie ?
Ja by mi ktoś zasponsorował wszystkie maszyny, to kto wie ;)
-
ciekawe czy jest gdzieś w czeluściach internetu jest takie porównanie kilku dźwigni:):)
-
wyrażam swoje myśli wszędzie dobrze
piękna sentencja :):):)
-
Każda konstrukcja jest ciut inna:
Generalnie, co nie kupisz, będziesz zadowolony.
Dziękuję za rzeczowe wyjaśnienie, zaczynam „kumać” różnice. :taktak: :poklon:
-
osco to dipper. L to HX i termosyfon. Bosco to maszyny komercyjne, duże bojlery etc. Można do domu, ale dipper może stwarzać pewne problemy, jeżeli regularnie nie robisz espresso za espresso. (wzrasta Ci temperatura).
Bosco 1 grupa ma bojler 5l, do domu faktycznie sporo, ale w USA jest dość popularny :) Nie ma problemu z z tym, że nagrzewa się grupa od długiego stania, nie wzrasta temperatura, a na pewno nie od robienia kaw :), raczej odwrotnie, może wzrosnąć od szybkiego robienia kaw, ale to tylko teoria bo na dźwigni szybko się kaw nie da robić. Bardziej chodzi o flush i tego się nie robi w przypadku dźwigni typu dipper bo właśnie podnosi temperaturę. No chyba, że np nie ma pid i celowo ktoś chce podwyższyć temperaturę. Trochę to zawiłe.
Zwrotu Bosco czasem się używa zamiennie z dipper, ale w ramach grupy "dipper" są również różnice jeżeli chodzi o konstrukcję.
Różnice między Profitec, Londinium, czy Strega w konstrukcji są znaczące, mogą wypływać na smak kawy, raczej na pewno.
Nikt na tym forum nie ma takiej wiedzy, wiedzy wynikającej z praktyki, więc trudno o opinie. Raczej jest to "wiedza" przepisywana z innych forów.
-
raczej odwrotnie, może wzrosnąć od szybkiego robienia kaw, ale to tylko teoria bo na dźwigni szybko się kaw nie da robić. Bardziej chodzi o flush i tego się nie robi w przypadku dźwigni typu dipper bo właśnie podnosi temperaturę.
Racja, skrót myślowy. "Wzrasta Ci temperatura" mam na myśli, że przy ciężkiej grupie Bosco, w domu, podczas pierwszych dwu espresso, temperatury grupy jeszcze wzrasta, i stabilizuje się przy trzecim mniej więcej. Więc jak robisz jeden shot rano, jeden po południu, to taka maszyna nie jest optymalnym rozwiązaniem.
-
Racja, skrót myślowy. "Wzrasta Ci temperatura" mam na myśli, że przy ciężkiej grupie Bosco, w domu, podczas pierwszych dwu espresso, temperatury grupy jeszcze wzrasta, i stabilizuje się przy trzecim mniej więcej. Więc jak robisz jeden shot rano, jeden po południu, to taka maszyna nie jest optymalnym rozwiązaniem.
Oj, znowu teoretyzujesz :) Nic się nie stabilizuje po kolejnych shotach.
Ciężka grupa Bosco waży tyle samo w Londinium, Profitec, to ta sama "new lever group".