Etiopien Yirgacheffe, palarnia kawy Johan & Nyström. Waga 250 g, cena 39,90 zł.
Ziarenka średnie i drobne, całe. Palenie niezbyt jasne, równe, nieco ciemniejsze niż się spodziewałem. Zapach ziarenek przyjemny, delikatny i cytrusowy. Kawa dosyć świeża, poniżej dwóch miesięcy od palenia.
Metody przygotowania: dripper i Chemex. Doza trochę większa niż standardowa, 7 g na 100 ml wody, temperatura parzenia 85°C, czasem trochę więcej. Czas zaparzania, ponad 2,5 minuty w dripperze, około 5 minut w Chemexie. Kawa dosyć łatwa przygotowaniu, „odporna” na zmiany temperatury, a także wydłużenie czasu ekstrakcji. Bez goryczki. Aromat po zaparzeniu przyjemny, łagodny, lekko cytrusowy.
W smaku kawa jest kwaskowata, cytrusowa, bez goryczki, z niewielką słodyczą. Żeby nieco zmniejszyć kwaskowatość nieco wydłużyłem, o 30 sekund, czas ekstrakcji w dripperze. Napar smaczniejszy z Chemexa, nadal cytrusowo kwaskowaty, bez goryczki, ale bardziej słodki.
Etiopia Yirgacheffe z palarni Johan & Nyström to smaczna kawa, orzeźwiająca i odświeżająca jednocześnie. Na pewno będzie świetnym wyborem na lato, zwłaszcza na upały, przyrządzona na zimno.