Autor Wątek: Żarna SSP: kto ma doświadczenie?....  (Przeczytany 972 razy)

Offline hammerhead

  • Wiadomości: 157
  • Ekspres: Sage Dual Boiler, wcześniej LPC
  • Młynek: Komendant, DF83
Żarna SSP: kto ma doświadczenie?....
« dnia: 09 Luty 2024, 15:58:03 »
Heyah.
Zaopatrzyłem mojego DF83 w żarna HU.
Jak widać poniżej, alignment chyba jest spoko.
Żarna przerobily jakiś kilogram kawy, niekoniecznie "french roast", raczej zwykłego u mnie niezbyt ciemno palonego ziarna, więc zdaje sobie sprawę że są "na dotarciu", ale jedno mnie zastanawia.
Po przemieleniu dozy kawy praktycznie za każdym razem słychać tarcie. Po pomerdaniu grubością w te i w tzw. wewte tarcie magicznie znika.
Rozkręcałem młyn już chyba z 20 razy i zużyłem prawie cały marker suchoscieralny  - żarna w teście wyglądają zawsze na ładnie dopasowane, w związku z tym mam wrażenie, że to tarcie to efekt klinujacych się w zarnie drobinek kawy. Na stockowych tak nie było...
Czy ktoś miał podobnie?
Z góry dzięki za wszelkie opinie :)

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6232
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Żarna SSP: kto ma doświadczenie?....
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Luty 2024, 17:11:48 »
A po przedmuchaniu mieszkiem nie zmienia się? Można by lekko poprawić wypoziomowanie tak jak na dolnym zdjęciu widać, że na godzinach 5 i 11 jest markera dużo więcej niż na8 i 2.
« Ostatnia zmiana: 09 Luty 2024, 17:30:00 wysłana przez krystians »

Offline hammerhead

  • Wiadomości: 157
  • Ekspres: Sage Dual Boiler, wcześniej LPC
  • Młynek: Komendant, DF83
Odp: Żarna SSP: kto ma doświadczenie?....
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Luty 2024, 18:07:13 »
Widzę co masz na myśli.
To dlatego, ze nie naniosłem markera równomiernie tym razem.
A tak ogólnie, to bez wyginania żarna nie wyobrażam sobie jak by można skompensować taki układ :)
Df83 ma mieszek. Dmucham jak porąbany :)

Offline hammerhead

  • Wiadomości: 157
  • Ekspres: Sage Dual Boiler, wcześniej LPC
  • Młynek: Komendant, DF83
Odp: Żarna SSP: kto ma doświadczenie?....
« Odpowiedź #3 dnia: 11 Luty 2024, 13:38:35 »
Widzę co masz na myśli.
To dlatego, ze nie naniosłem markera równomiernie tym razem.
A tak ogólnie, to bez wyginania żarna nie wyobrażam sobie jak by można skompensować taki układ :)
Df83 ma mieszek. Dmucham jak porąbany :)
Nie mogę edytować, więc post pod postem - dzisiejszy, kolejny test, chyba dobrze widać alignment :) Raptem 2 warstwy folii w jednym miejscu pod dolnym żarnem były potrzebne, od początku nic się nie zmieniło.


Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6232
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Żarna SSP: kto ma doświadczenie?....
« Odpowiedź #4 dnia: 11 Luty 2024, 18:00:23 »
A chłopaki z Ascaso albo Jacek z My Coffee Show nie mają doświadczenia z tym zestawem? Może kwestia sezonowania żaren albo konkretnej kawy. Ja tak miałem na płaskich, ale innych, żarnach jak były świeże i tylko z niektórymi kawami. A sprawdzałeś czy zwilżenie kawy przed mieleniem zmienia coś?

Offline hammerhead

  • Wiadomości: 157
  • Ekspres: Sage Dual Boiler, wcześniej LPC
  • Młynek: Komendant, DF83
Odp: Żarna SSP: kto ma doświadczenie?....
« Odpowiedź #5 dnia: 11 Luty 2024, 18:42:03 »
Zawsze stosuję rdt.
Myślę że to jest dokładnie to, bo po rozkręceniu widzę czasem zaklinowane drobinki kawy na obwodzie.
Bajdełej, zrobiłem wlaśnie przelew mieląc na tych zarnach i mimo że to żarna pod espresso, a i ziarna też (the barn Etiopia, stosunkowo jasno palona)  to wyszło bardzo fajne, brzoskwiniowe, delikatne i aromatyczne. Mniam :)

Offline Pawson

  • Wiadomości: 6
  • Ekspres: Gaggia Classic + Gaggiuino
  • Młynek: Comandante C40, DF83
Odp: Żarna SSP: kto ma doświadczenie?....
« Odpowiedź #6 dnia: 03 Marzec 2024, 22:30:07 »
Przerabiam obecnie ten sam temat. U mnie po przejściu na żarna SSP HU było dokładnie takie samo zachowanie młynka. Tak jakby żarna zaczynały się stykać. Ale jak odkręcisz nieco na grubsze ustawienie i przedmuchasz to wszystko wraca do normy. Także nic poważnego..
Widzę , że też przeszedłeś z C40 na Df83 ssp hu? Jak wrażenia? Jestem ciekaw czy musiałeś mocno zmieniać recepturę parzenia danej kawy przechodząc z jednego młynka na drugi.. Ja własnie co wysezonowałem żarna i próbuje wbić się w Ariadnę od MA. Na C40 mi bardzo smakowała..
Pozdrawiam

Offline Pawson

  • Wiadomości: 6
  • Ekspres: Gaggia Classic + Gaggiuino
  • Młynek: Comandante C40, DF83
Odp: Żarna SSP: kto ma doświadczenie?....
« Odpowiedź #7 dnia: 04 Marzec 2024, 17:30:09 »
Jeszcze odnośnie tytułowego zagadnienia to tutaj jest to fajnie omówione
//https://youtu.be/7KnrMcr1xXM?si=CfmxVKp6r7_iBTbO
Pozdrawiam

Offline hammerhead

  • Wiadomości: 157
  • Ekspres: Sage Dual Boiler, wcześniej LPC
  • Młynek: Komendant, DF83
Odp: Żarna SSP: kto ma doświadczenie?....
« Odpowiedź #8 dnia: 04 Marzec 2024, 17:30:45 »
Czyli typowo :) Dobrze wiedzieć.
Bardziej trudno mówić tu o zmianie receptury - to inny młynek, więc trzeba się "dialnąć in" osobno. Porównanie przemiału moim zdaniem jest nierealne, a od czasu przeskoczenia na df83 nie robiłem już espresso z komendanta.
No i żeby nie wiem co robić, to komendant to młynek ze  skokową regulacją, a ten ma płynną. Więc tym bardziej trudno porównać.
Wolę robić espresso z df83 ;)

Offline My Coffee Show

  • Wiadomości: 149
    • My Coffee Show
  • Ekspres: Decent DE1 Pro i La Pavoni Esperto
  • Młynek: DF64, DF83, Niche Zero, Kafatek MC5, Flat Max 2 i 8 recznych
Odp: Żarna SSP: kto ma doświadczenie?....
« Odpowiedź #9 dnia: 04 Marzec 2024, 21:13:38 »
Kilogram kawy to jeszcze troszke za mało zeby w pełni odkryć te żarna ale i tak zapytam jaki ci one podchodzą? Mialem je przez chwile ale nie bylem zadowolony i sprzedałem. Obecnie delektuje sie SSP Cast  i zastanawiam jeszcze nad MP. Wtedy mialbym jedne w Niche i drugie w DF83v.

Offline hammerhead

  • Wiadomości: 157
  • Ekspres: Sage Dual Boiler, wcześniej LPC
  • Młynek: Komendant, DF83
Odp: Żarna SSP: kto ma doświadczenie?....
« Odpowiedź #10 dnia: 04 Marzec 2024, 21:45:57 »
One przerobily już u mnie ze 2 kilo jak nic ;)
W porównaniu do stockowych jest moim zdaniem lepiej, przede wszystkim w aspekcie powtarzalności. W smaku jest jakby bardziej klarownie i to mi odpowiada. Na razie nie mam powodów do niezadowolenia ani rozważania zmian.

Offline My Coffee Show

  • Wiadomości: 149
    • My Coffee Show
  • Ekspres: Decent DE1 Pro i La Pavoni Esperto
  • Młynek: DF64, DF83, Niche Zero, Kafatek MC5, Flat Max 2 i 8 recznych
Odp: Żarna SSP: kto ma doświadczenie?....
« Odpowiedź #11 dnia: 05 Marzec 2024, 13:54:26 »
Takie tez byly moje odczucia. Troszke wiecej czystosci w smaku ale ciezko by mi je bylo jakos dokładniej określić. Cast i (przypuszczam) MP sa bardziej specyficzne.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi