Autor Wątek: Poradnik - co i jak pić. Czyli wprowadzanie w świat kawy.  (Przeczytany 49240 razy)

Offline GrizzzLee Mężczyzna

  • Wiadomości: 817
Odp: Poradnik - co i jak pic. Czyli wprowadzanie w świat kawy.
« Odpowiedź #30 dnia: 24 Sierpień 2017, 11:34:10 »
Nie powiem, że przeczytałem z wypiekami na twarzy, ale...


 :szampan:


 :mrgreen:
A co to powieść erotyczna?? ;D

Offline flexooo

  • Wiadomości: 556
  • Ekspres: Rocket R58, La Peppina, La Pavoni Europiccola, Syfon Hario TCA 5, Kalita, V60, Aeropress
  • Młynek: Mahlkoenig EK43, Comandante Iron Heart
Odp: Poradnik - co i jak pic. Czyli wprowadzanie w świat kawy.
« Odpowiedź #31 dnia: 24 Sierpień 2017, 11:44:24 »
@siewcu dobra robota ;)

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2201
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: Poradnik - co i jak pic. Czyli wprowadzanie w świat kawy.
« Odpowiedź #32 dnia: 24 Sierpień 2017, 12:22:58 »
Super artykuł.
Kilka zmian ode mnie:
1. Drip  :doh:
2. Gdziekolwiek czytam odnośnie french press standardowa doza to 7g/100ml.
3. Czasem, ale czasem młynek jest zbędny. Jesli ma ktoś kupić to najtańsze Ascaso, a pije sam bądź z rodzina powyżej trzech espresso (250g kawy do 5 dni) to lepszym rozwiązaniem jest poprosić w kawiarni by zmielili na EK43 i dobierać dozę i tamping pod preferencje smakowe.
4. Najlepsza stabilizacja temperaturowa jest w plastikowym v60, podobno najgorsza w stalowym, aczkolwiek gdzieś mam link, ze i tak to nie ma to większego znaczenia.
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline Edwin Jagger Mężczyzna

  • Wiadomości: 597
  • Ekspres: Alternatywy
Odp: Poradnik - co i jak pic. Czyli wprowadzanie w świat kawy.
« Odpowiedź #33 dnia: 24 Sierpień 2017, 12:24:25 »
@siewcu +

Online Janusz Mężczyzna

    • CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 4812
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: Poradnik - co i jak pic. Czyli wprowadzanie w świat kawy.
« Odpowiedź #34 dnia: 24 Sierpień 2017, 12:27:34 »
3. Czasem, ale czasem młynek jest zbędny. Jesli ma ktoś kupić to najtańsze Ascaso, a pije sam bądź z rodzina powyżej trzech espresso (250g kawy do 5 dni) to lepszym rozwiązaniem jest poprosić w kawiarni by zmielili na EK43 i dobierać dozę i tamping pod preferencje smakowe.

Kawa zmielona wietrzeje w ciągu 15 minut od zmielenia. Takiego rozwiązania nie należy sugerować. Z tych 250 g następnego dnia po zmieleniu będzie można zrobić tylko zalewajkę.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2201
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: Poradnik - co i jak pic. Czyli wprowadzanie w świat kawy.
« Odpowiedź #35 dnia: 24 Sierpień 2017, 12:28:46 »
Hehe. Be ze Du ra.
Polecam blog coffeedesku i jakiekolwiek nowe informacje na ten temat. No i jak mistrz świata aeropressu mógł zmielić kawę dzień wcześniej i wygrać  :wow2:
WITAM I POZDRAWIAM :)

Online Janusz Mężczyzna

    • CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 4812
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: Poradnik - co i jak pic. Czyli wprowadzanie w świat kawy.
« Odpowiedź #36 dnia: 24 Sierpień 2017, 12:31:39 »
Aeropress to nie ekspres ciśnieniowy a coffeedesk to nie wyrocznia. Polecam szkolenie baristyczne z certyfikatem SCAE. ;)
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6157
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Poradnik - co i jak pic. Czyli wprowadzanie w świat kawy.
« Odpowiedź #37 dnia: 24 Sierpień 2017, 12:39:01 »
Artukuł oczywiście można rozbudować,

Mi chodziło nie tyle o rozbudowanie co o usystematyzowanie. Czyli wprowadzenia konkretnego rozgraniczenia na metody i urządzenia. Wg mnie powinno zaczynać się od skrótowego opisu rodzaju metody na czym polega. Potem np. ułożenie urządzeń z krótkimi opisami tak jak ma to miejsce teraz tyle, że w kolejności od najprostszych do obsługi. No i przydałyby się ilustracje byłoby łatwiej to skonsumować. Ja chętnie pomogę, ale teraz nie mam czasu.

Poza tym w takim ogólnym uproszczonym opisie wg mnie nie ma potrzeby omawianie konkretnie budowy poszczególnych urządzeń, czyli np. tego ile gdzie jest sitek czy uszczelek. Chodzi wyłącznie o przywołanie jakiegoś ogólnego obrazu i przedstawieniu sposobu działania / czym się różni dane urządzenie od podobnych.

No i jak mistrz świata aeropressu mógł zmielić kawę dzień wcześniej i wygrać
Ano tak że akurat zmielił najgrubiej i zapakował od razu próżniowo. Podczas gdy im drobniej się mieli tym większą powierzchnią kawa styka się z powietrzem. Więc szybciej wietrzeje. Jak wiadomo do espresso mieli się dość drobno. Czy będzie to 15 minut trudno to określić. Na pewno w dość krótkim czasie, raczej liczonym w godzinach niż tygodniach kawa będzie się dość wyraźnie zmieniać. Jednak nie polecałbym mielić w kawiarni pod ekspres, który ma się w domu z wielu przyczyn. Do ekspresu przelewowego owszem.

« Ostatnia zmiana: 24 Sierpień 2017, 13:01:25 wysłana przez krystians »

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4826
Odp: Poradnik - co i jak pic. Czyli wprowadzanie w świat kawy.
« Odpowiedź #38 dnia: 24 Sierpień 2017, 12:48:26 »
To może w takim razie zamiast opisów linki do postów lub wątków?

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4424
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Poradnik - co i jak pic. Czyli wprowadzanie w świat kawy.
« Odpowiedź #39 dnia: 24 Sierpień 2017, 12:54:00 »
to lepszym rozwiązaniem jest poprosić w kawiarni by zmielili na EK43 i dobierać dozę i tamping pod preferencje smakowe.
Dobry żart. Miały byc porady a nie jakies bzdety.

No i jak mistrz świata aeropressu mógł zmielić kawę dzień wcześniej i wygrać   

To może niech ten mistrz świata zmieli kawę i po pięciu dniach zrobi espresso a nie strzał z aero.
« Ostatnia zmiana: 24 Sierpień 2017, 12:56:41 wysłana przez manfred »

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6157
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Poradnik - co i jak pic. Czyli wprowadzanie w świat kawy.
« Odpowiedź #40 dnia: 24 Sierpień 2017, 13:00:39 »
To może w takim razie zamiast opisów linki do postów lub wątków?
Takie hipertekstualne rozszerzenie jak najbardziej miałoby sens, tylko też należałoby odsyłać do odpowiednio zbudowanych postów i określonej strukturze. Wątek od moki, aeropresu czy espresso będzie mógł być kolejnym krokiem.

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3165
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Poradnik - co i jak pic. Czyli wprowadzanie w świat kawy.
« Odpowiedź #41 dnia: 24 Sierpień 2017, 13:07:12 »
Ten artykuł powinien być wstępem dla wszystkich, którzy przychodzą tu pierwszy raz z pytaniem "czy ekspres xxx będzie dobry? Lubię kawę, a słyszałem, że z tego jest świetna". Powinni znaleźć pierwszą pomoc w odpowiedzi na podstawowe pytania.

Online Janusz Mężczyzna

    • CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 4812
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: Poradnik - co i jak pic. Czyli wprowadzanie w świat kawy.
« Odpowiedź #42 dnia: 24 Sierpień 2017, 13:14:28 »
Nigdy w życiu. Ten artykuł powinien jedynie usystematyzować pewne pojęcia. Nie powinien kierować na żaden konkretny sprzęt. A tym bardziej ekspres. Od tego są już posty i opinie na Forum.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3244
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Poradnik - co i jak pic. Czyli wprowadzanie w świat kawy.
« Odpowiedź #43 dnia: 24 Sierpień 2017, 13:17:57 »


Poza tym w takim ogólnym uproszczonym opisie wg mnie nie ma potrzeby omawianie konkretnie budowy poszczególnych urządzeń, czyli np. tego ile gdzie jest sitek czy uszczelek.
Rozumiem, że to odpowiedź na moje korekty. Oczywiście zgadzam się, ale skoro @siewcu dodał ten szczegółowy opis z czego składa się kawiarka, to niech będzie kompletny, albo wcale go nie będzie. To tylko dwa dodatkowe elementy.


Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6157
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Poradnik - co i jak pic. Czyli wprowadzanie w świat kawy.
« Odpowiedź #44 dnia: 24 Sierpień 2017, 13:25:23 »
Chodzi mi generalnie o strukturę tego poradnika. Myślę że szczegółowe opisy powinny być zawarte gdzieś głębiej np tak jak zaproponował Spinacz w odpowiednim poście dot. budowy i innych szczegółów danego urządzenia.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi