Kofi Brasil – palarnia kawy Kofi Brand
Arabika segmentu speciality, odmiana Yellow Bourbon, sposób obróbki pulped natural (ziarenka są czyszczone mechanicznie i suszone). Cena 27,5 zł za 250 g, dostępne są też kilogramowe opakowania. Kawa świeża, pita 2 tygodnie po paleniu.
Sposób przygotowania: ekspres ciśnieniowy Nuova Simonelli Musica i młynek Mahlkönig K30. Crema na espresso brązowa, obfita, zawsze centkowana. W smaku przeważa ciemna czekolada z dużą ilością słodyczy. Espresso jest zrównoważone, bardzo dobre. Posmak głównie ciemnej czekolady, słodkawy, z akcentami orzechów i chyba marcepanu. Posmak jest wyjątkowo trwały i wyjątkowo przyjemny.
Z ciekawości spróbowałem Kofi Brasil z mlekiem. Cappuccino wyszło dobre, ale delikatne. Szkoda ten singiel rozcieńczać mlekiem, moim zdaniem.
Spróbowałem tej kawy w aeropressie, ze smacznym skutkiem. Doza 7 g na 100 ml wody, temperatura parzenie 85°C, czas parzenia 90 sekund, razem z preinfuzją. Wrażenia z grubsza jak przy espresso, tylko bardziej rozcieńczone.
Kofi Brasil z palarni Kofi Brand to dobra kawa na espresso. Na gęste, czekoladowe espresso z dużym body. Naprawdę warto spróbować.