Kraj: Kenia
Nazwa: Kiamabara AA
Region: Nyeri
Wysokość nad poziomem morza: 1700 m
Odmiany: SL34, SL28
Proces: Myta
Palenie: 130416
Przygotowanie: espresso/cappu/FP
Niezbyt gęsta crema, tygrysek koloru jasnego orzecha. Podczas mielenia i w smaku dużo owoców, czasami słodkawych. W smaku porzeczki, jeżyny, lekko ostudzona przechodzi w agrest i na samiutkim końcu (jak dla mnie niezbyt fajne) cytrusy. Smaczne, orzeźwiające espresso. Wypita "na bieżąco" pozostawia przyjemny owocowy posmak. W mleku (podpijałem LepszejPołowie) zdecydowana, dominuje pokazując owocowy pazur - miałem podobne zdanie co LP - mleko to nie para dla tej kawy.
We FP przyjemna, jak ja to określam 3wymiarowa (ciemno palone są zbyt płaskie), kwaski ciemnych owoców wyczuwalne, choć bez doświadczeń z espresso nie byłbym w stanie określić skojarzeń.
ps. jagód szukałem i nic, podobno się pojawiają i na to liczyłem kupując.