Autor Wątek: Prawdziwa czekolada  (Przeczytany 307857 razy)

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4830
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #75 dnia: 17 Lipiec 2013, 10:35:03 »
Poczytałem trochę w necie i już wiem, że czekolady nie należy trzymać w lodówce. Pytanie tylko gdzie znaleźć w domu suche, ciemne i chłodne miejsce (temp. 12-20*C) w środku lata? :)

Offline ziomiwan

  • Wiadomości: 218
  • Ekspres: SIEMENS EQ6 S500, Faema Faemart
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #76 dnia: 18 Lipiec 2013, 20:40:57 »
Ja nie mam z tym problemu. W domu w kuchni zawsze mam niską temperaturę do 20* max.

PiotrCzekoladowy fajnie, że się pojawiłeś i co nieco napisałeś o czekoladzie.
Chętnie wybiorę sobie jakiś sampler pack, ale jeszcze nie wiem który..

Offline PiotrCzekoladowy Mężczyzna

  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 129
    • Sekrety Czekolady
  • Ekspres: Gaggia Cubika Plus, AeroPress, tygielek, moka
  • Młynek: Hario Slim
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #77 dnia: 08 Sierpień 2013, 11:42:44 »
Poczytałem trochę w necie i już wiem, że czekolady nie należy trzymać w lodówce. Pytanie tylko gdzie znaleźć w domu suche, ciemne i chłodne miejsce (temp. 12-20*C) w środku lata?

Używa się w tym celu takich winiarskich lodówek z kontrolą wilgotności. Na dni takie jak dziś proponuję jednak hermetyczny pojemnik wrzucony do lodówki, bo cudownych sposobów na schłodzenie mieszkania do 18 stopni niestety nie znam ;-) Przed otwarciem po wyjęciu z lodówki na wszelki wypadek czekamy z pół godziny żeby woda nam nie robiła niespodzianek.

Offline PiotrCzekoladowy Mężczyzna

  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 129
    • Sekrety Czekolady
  • Ekspres: Gaggia Cubika Plus, AeroPress, tygielek, moka
  • Młynek: Hario Slim
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #78 dnia: 08 Sierpień 2013, 11:48:56 »
Chętnie wybiorę sobie jakiś sampler pack, ale jeszcze nie wiem który..

Mam w tej chwili po kilka zestawów tych po 18 i 23 zł (doliczyć trzeba kuriera 17 zł , no ew. paczkę priorytetową 11 zł ale tego się bym trochę bał). Oba są fajne. Z wysyłką proponuję poczekać do mniej absurdalnych temperatur, jakoś w przyszłym tygodniu ma być trochę normalniej.

GaleriaHerbaty

  • Gość
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #79 dnia: 09 Sierpień 2013, 12:11:42 »
U mnie jest właśnie takie miejsce, a mianowicie pokój od północnej strony, gdzie słońca jest stosunkowo niewiele a temperatura wynosi jakieś 22-23 stopnie, więc nie jest źle nawet podczas lata. Dla czekolady i tak nieco za wysoka ale lepsze to niż trzymanie jej w lodówce.

@spinka - poprawiłem literówki
« Ostatnia zmiana: 09 Sierpień 2013, 17:08:38 wysłana przez spinka2 »

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4830
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #80 dnia: 26 Sierpień 2013, 20:48:28 »
Kilka tygodni temu zamówiłem u Piotra 2 czekolady:
- Amedei Blanco de Criollo 70% kakao
- Domori Apurimac
obie są wyprodukowane we Włoszech z peruwiańskich ziaren.

Amedei Blanco de Criollo to nowość słynnej toskańskiej manufaktury Amedei. Wyjątkowa czekolada, nagrodzona główną nagrodą konkursu Akademii Czekolady dla najlepszej ciemnej tabliczki w 2013 roku ("Złote Ziarno"). Tak jak Amedei Porcelana produkowana w 20 000 ręcznie numerowanych egzemplarzy rocznie - moja miała nr ok. 11500  :)

W/w czekolady mają niezwykle głęboki smak. Jest on złożony, bogaty i fantastycznie pełny. Domori jest nieco delikatniejsza, owocowo-kwaskowa o pięknym zapachu kakao i kwiatów. Amedei jest nieco bardziej złożona a smaki odkryte w Domori tutaj są jeszcze wyraźniejsze :)

Z perspektywy czasu widzę, że sam sobie zrobiłem krzywdę :) - zakupione ostatnio Ritter sport i inne (gorzkie) teraz wydają mi się płaskie i ubogie - jak mielonka z marketu. Dlatego dzisiaj zakupiłem Ekwador (60% kakao+mleko i wanilia) z Manufaktury Czekolady. O tak - to jest to co mi teraz smakuje - jest inna niż te poprzednie ale naprawdę dobra. Polecam zakupy u Piotra i z Manufaktury. Szkoda tylko, że ceny dobrych czekolad są takie wysokie...

Offline Geralt0073 Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1024
    • wszystkookawie.pl
  • Ekspres: Fracino Cherub, Syfon Hario, Drippery Hario i Tiamo, Phin, Chemex, Tygielek, AeroPress;
  • Młynek: Fiorenzato F83 E, LaCimbali Cadet, Mahlkonig EK 1 BF, Tiamo M. S. H.
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #81 dnia: 26 Sierpień 2013, 21:16:17 »
Cytuj (zaznaczone)
Szkoda tylko, że ceny dobrych czekolad są takie wysokie...

Przeszedłeś takie samo zjawisko z kawą, a narzekasz na ceny niemarketowych czekolad :lol2:

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4830
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #82 dnia: 26 Sierpień 2013, 21:18:43 »
Ale cena kawy z palarni nie różni się aż tak znacznie od ceny marketowej :)

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #83 dnia: 26 Sierpień 2013, 21:25:15 »
A nawet jest taniej.

Offline PiotrCzekoladowy Mężczyzna

  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 129
    • Sekrety Czekolady
  • Ekspres: Gaggia Cubika Plus, AeroPress, tygielek, moka
  • Młynek: Hario Slim
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #84 dnia: 26 Sierpień 2013, 21:33:18 »
Nic tylko kupić sprzęt i zająć się produkcją własnej prawdziwej czekolady od ziarna kakao do tabliczki :-) Gorzej, że samo porządne kakao będzie kosztować więcej niż kosztują sprzedawane w PL "czekolady"...

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4830
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #85 dnia: 26 Sierpień 2013, 21:35:39 »
Żeby to było takie proste... :-[
Piotrze, niedługo zgłoszę się po nowe zakupy :)

Offline Geralt0073 Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1024
    • wszystkookawie.pl
  • Ekspres: Fracino Cherub, Syfon Hario, Drippery Hario i Tiamo, Phin, Chemex, Tygielek, AeroPress;
  • Młynek: Fiorenzato F83 E, LaCimbali Cadet, Mahlkonig EK 1 BF, Tiamo M. S. H.
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #86 dnia: 26 Sierpień 2013, 21:36:15 »
Nie wszystkie ziarna w markecie są takie drogie ::)
Przy czekoladach też te różnice nie muszą być duże. Zależy czy porównujemy do marketowych tabliczek za 0,79zł, czy do takich w okolicach 10zł i więcej. Oczywiście jakość tego w markecie to inna sprawa ;)

Offline PiotrCzekoladowy Mężczyzna

  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 129
    • Sekrety Czekolady
  • Ekspres: Gaggia Cubika Plus, AeroPress, tygielek, moka
  • Młynek: Hario Slim
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #87 dnia: 26 Sierpień 2013, 21:37:10 »
Z perspektywy czasu widzę, że sam sobie zrobiłem krzywdę  - zakupione ostatnio Ritter sport i inne (gorzkie) teraz wydają mi się płaskie i ubogie - jak mielonka z marketu.

Oops, niedobry ja ;-)

Przy tych kawowych analogiach zastanawiam się jeszcze nad jedną rzeczą - czy kawa i czekolada zrobiona z ziaren rosnących w tym samym rejonie będzie miała podobne nuty. Trzebaby podegustować razem, czy się gryzą albo uzupełniają :)

Piotrze, niedługo zgłoszę się po nowe zakupy

Dodaję właśnie różne nowości do sklepu. W razie czego mam jeszcze 5 zestawów neapolitanek Cluizela i 2 Pralusa, tych o których pisałem wcześniej. Każdy kosztuje tyle co jedna porządna tabliczka, a już trochę "pozwiedzać" można plantacje. Pogoda już bardziej czekoladowa, więc zamiast kurierem można je spokojnie wysłać pocztą.
« Ostatnia zmiana: 26 Sierpień 2013, 21:44:45 wysłana przez PiotrCzekoladowy »

Offline Geralt0073 Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1024
    • wszystkookawie.pl
  • Ekspres: Fracino Cherub, Syfon Hario, Drippery Hario i Tiamo, Phin, Chemex, Tygielek, AeroPress;
  • Młynek: Fiorenzato F83 E, LaCimbali Cadet, Mahlkonig EK 1 BF, Tiamo M. S. H.
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #88 dnia: 26 Sierpień 2013, 21:39:55 »
Cytuj (zaznaczone)
Trzebaby podegustować razem, czy się gryzą albo uzupełniają :)

Jestem za :mrgreen:

Piotrze, czym się wyróżnia czekolada twarda?
« Ostatnia zmiana: 26 Sierpień 2013, 21:43:34 wysłana przez Geralt0073 »

Offline PiotrCzekoladowy Mężczyzna

  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 129
    • Sekrety Czekolady
  • Ekspres: Gaggia Cubika Plus, AeroPress, tygielek, moka
  • Młynek: Hario Slim
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #89 dnia: 26 Sierpień 2013, 21:49:23 »
Piotrze, czym się wyróżnia czekolada twarda?

Chodzi o kategorię w menu sklepu u mnie? :) Miała ona sens, kiedy obok były nadziewane czekolady, na ten moment każda jest twarda/pełna czyli nie składa się z nadzienia oblanego polewą.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi