Autor Wątek: Prawdziwa czekolada  (Przeczytany 307959 razy)

Offline PiotrCzekoladowy Mężczyzna

  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 129
    • Sekrety Czekolady
  • Ekspres: Gaggia Cubika Plus, AeroPress, tygielek, moka
  • Młynek: Hario Slim
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #195 dnia: 17 Październik 2014, 21:44:36 »
Tak BTW, to nie wiedziałem, że czekolady są rozróżniane ze wzgledu na kraj pochodzenia.

Już Ci mówię dlaczego - bo większość tego co widzisz na marketowych półkach jest zrobione z ziaren z Wybrzeża Kości Słoniowej albo z Ghany, a tymi nie ma się co chwalić. Kakao produkuje się w około 60 krajach świata, ale prawie 3/4 światowej podaży pochodzi z WKS, Ghany albo Indonezji.

BTW - pewna część kakaowych i kawowych krajów pokrywa się. Kusi mnie żeby zrobić łączoną degustację np. czekolady i kawy z Wenezueli, Dominikany, Kuby, Madagaskaru czy Indii, przekonać się jak to jest z tym terroir :-)
« Ostatnia zmiana: 17 Październik 2014, 21:51:23 wysłana przez PiotrCzekoladowy »

Offline ranGo Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 2372
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #196 dnia: 17 Październik 2014, 22:37:33 »
W kakao może to mieć bardziej ogólnikowe określenie ale nie tylko kawy z danego państwa a kawy z danej plantacji mogą bardzo różnić się od siebie. Dużo odmian arabik, różnorodność terenów na którym rośnie, mikroklimaty, wiele sposobów obróbki, wszystko to stanowi podstawy do innej oceny kaw niż pare naście lat temu.

Kusi mnie żeby zrobić łączoną degustację np. czekolady i kawy z Wenezueli, Dominikany, Kuby, Madagaskaru czy Indii, przekonać się jak to jest z tym terroir :-)

Kusząca by była propozycja odwiedzania wszystkich tych krajów, nawet za sponsoringiem Milki ;)

Offline PiotrCzekoladowy Mężczyzna

  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 129
    • Sekrety Czekolady
  • Ekspres: Gaggia Cubika Plus, AeroPress, tygielek, moka
  • Młynek: Hario Slim
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #197 dnia: 17 Październik 2014, 23:05:01 »
Zdaję sobie sprawę, że upraszczam tu rzeczywistość :) W kakao jeszcze niedawno mówiło się o trzech odmianach - forastero, trinitario, criollo. Im więcej robi się badań, tym bardziej widać jak niekonkretny i mylący był dotychczasowy podział, teraz mamy kilkanaście różnych grup odmian... Pomijam, że nawet na jednym drzewie możemy mieć bardzo różniące się od siebie ziarna! A potem różne sposoby fermentacji, suszenia, wiele się dzieje zanim jeszcze kakao opuści plantację.

Tak czy siak zestawienie czekolady i kawy np. z Maracaibo mogłoby być ciekawe =)

Offline joonecky Mężczyzna

  • Wiadomości: 960
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #198 dnia: 18 Październik 2014, 10:28:31 »
Piotrze, wiem że macie w Łodzi możliwość odbioru osobistego. Macie tam jakis sklepik? I w którym miejscu?
Bywam w Łodzi, właściwie jestem Łodziakiem obecnie na wygnaniu w Tomaszowie Maz. Daj namiary to wpadnę.  :)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #199 dnia: 18 Październik 2014, 10:35:23 »
że jesz ziarna kakao albo czekoladę 100% (czystą masę kakaową bez cukru)
Przy czymś takim chyba już zostanę. W zasadzie nie smakuje mi czekolada, gdy jadam ziarna kakao.

Offline maro

  • Wiadomości: 969
  • Ekspres: Vibiemme Domobar, Wega mini, Harrio V60, Hario syphon, Chemex, Eva Solo, Bodum FP, Bialetti, G.A.T. Phin, Rancilio Epoca, Faema Enova, Isomac Tea II,
  • Młynek: Baratza Preciso, Peugeot, Hario Skerton, Faema
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #200 dnia: 18 Październik 2014, 12:16:31 »
A gdzie można kupić ziarno kakao ? Też bym zakosztował.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #201 dnia: 18 Październik 2014, 12:30:51 »
To były ziarna z Manufaktury Czekolady. Dziś kupiłem ich czekoladę 80% z Ekwadoru, z ksylitolem. Jakoś mi to nie pasuje. Po co ten ksylitol? Raczej ciemna, mało kwaskowata i mało gładka ta czekolada. Ziarna kakao mają to do siebie, że są autentyczne, bez dodatków ;).

Offline PiotrCzekoladowy Mężczyzna

  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 129
    • Sekrety Czekolady
  • Ekspres: Gaggia Cubika Plus, AeroPress, tygielek, moka
  • Młynek: Hario Slim
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #202 dnia: 18 Październik 2014, 12:53:51 »
Piotrze, wiem że macie w Łodzi możliwość odbioru osobistego. Macie tam jakis sklepik? I w którym miejscu?
Bywam w Łodzi, właściwie jestem Łodziakiem obecnie na wygnaniu w Tomaszowie Maz. Daj namiary to wpadnę. 

Czekolady są teraz w restauracji U Milscha, na pierwszym piętrze przy Łąkowej 21. To ten sam budynek co np. Keja Pub. To co jest w e-sklepie da się też tam kupić, czyli w tej chwili wybór tabliczek Amedei, a niedługo jeszcze trochę ciekawostek. W niewielkim gronie pasjonatów czekolady od kilku lat spotykamy się tam na degustacjach, pewnie wkrótce coś będziemy organizować, w razie czego dam znać w wątku :)

A gdzie można kupić ziarno kakao ? Też bym zakosztował.

Opcja 1 - prażone ziarno kakao od Manufaktury Czekolady - w ich sklepie internetowym
Opcja 2 - "surowe" ziarno kakao od Cocoa - Surovital.pl albo Alma albo sklepy ze zdrową żywnością (ono jest nie tyle surowe, co prażone w niskiej temperaturze, ot, taki dziwny wymysł ;) )

To były ziarna z Manufaktury Czekolady. Dziś kupiłem ich czekoladę 80% z Ekwadoru, z ksylitolem. Jakoś mi to nie pasuje. Po co ten ksylitol? Raczej ciemna, mało kwaskowata i mało gładka ta czekolada. Ziarna kakao mają to do siebie, że są autentyczne, bez dodatków ;).

Żeby nie dać cukru, bo niemodny ostatnio ;-) Na Natura Food ostatnio jadłem czekoladę z ksylitolem (nie od MC) i czegoś tak złego chyba jeszcze nie miałem okazji próbować, coś tam zdecydowanie poszło nie tak.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #203 dnia: 18 Październik 2014, 13:18:30 »
Piotrze, a gdzie można dostać surowe ziarna, by je samemu poddać obróbce? ;)

Offline PiotrCzekoladowy Mężczyzna

  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 129
    • Sekrety Czekolady
  • Ekspres: Gaggia Cubika Plus, AeroPress, tygielek, moka
  • Młynek: Hario Slim
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #204 dnia: 18 Październik 2014, 13:50:26 »
Piotrze, a gdzie można dostać surowe ziarna, by je samemu poddać obróbce?

Ile tego ziarna chciałbyś kupić? Mam trochę skutecznych kontaktów, choć bardziej na całe palety niż kilogramy kakao :) Tak od 10kg wzwyż powinno się już dać jakoś załatwić (WKS, może Dominikana). Cały worek kakao ma 60-65kg (na worki to już prawie wszystkie sensowne kraje pochodzenia mogę zorganizować).

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #205 dnia: 18 Październik 2014, 13:53:09 »
Piec do kawy poradzi sobie? ;)

Offline ranGo Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 2372
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #206 dnia: 18 Październik 2014, 14:01:04 »
Ja też się doloże do worka ale nie WKS, coś dobrego zaproponuj Piotrze.

Offline PiotrCzekoladowy Mężczyzna

  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 129
    • Sekrety Czekolady
  • Ekspres: Gaggia Cubika Plus, AeroPress, tygielek, moka
  • Młynek: Hario Slim
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #207 dnia: 18 Październik 2014, 14:17:03 »
Piec do kawy poradzi sobie? ;)

Wiem, że są firmy które z takich korzystają. Kwestia regulacji temperatury i obrotów (na niższe niż w przypadku kawy).

Ja też się doloże do worka ale nie WKS, coś dobrego zaproponuj Piotrze.

OK, to ja zrobię kwerendę co fajnego da się teraz kupić :)

Offline mmorka

  • Wiadomości: 602
  • Ekspres: Bezzera Bz10, V60 1 i 2, AP, FP
  • Młynek: Eureka Mignon i parę ręcznych
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #208 dnia: 18 Październik 2014, 15:23:27 »
Już to widzę niedługo - Manufaktura Rantonio :D

Offline PiotrCzekoladowy Mężczyzna

  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 129
    • Sekrety Czekolady
  • Ekspres: Gaggia Cubika Plus, AeroPress, tygielek, moka
  • Młynek: Hario Slim
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #209 dnia: 18 Październik 2014, 15:34:21 »
Już to widzę niedługo - Manufaktura Rantonio

Od prażenia kakao do tabliczki czekolady to jeszcze długa droga, ale od czegoś trzeba zacząć :D

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi