Autor Wątek: Prawdziwa czekolada  (Przeczytany 307952 razy)

Offline disaster3

  • Wiadomości: 135
  • Ekspres: NS Oscar II, Bialetti Venus, AeroPress, Hario V60-1
  • Młynek: 1zespresso/MYM 54, Kazak Tura 3
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #795 dnia: 25 Wrzesień 2019, 17:39:28 »
Kurdę ciekawy wątek, jak ze wszystkim, jak dobrze się pogrzebie to okazuję się, że do tej pory (Wedel, Milka, Lindt) jadło sie odpadki :P

z ostatnich wpisów wynika, że Varlhona jest pożadanym towarem, ale braki w magazynach w "sportowych" cenach. Co polecilibyście do sprobowania dla "newbie"?

Nie lubie wyczesanych smaków. Gustuje raczej w klasykach, dobra mleczna, lub dobra deserowa ale nie za gorzka (ok. 70%-80% max). W związku z ostatnią zmianą trybu życia z "leżenia" na "active & fit" to nie pozwalam sobie na dużo ale od czasu coś szarpnę i czekoladę uwielbiam mimo, że ograniczam ;)
To nie jest takie proste jak się wydaje......

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #796 dnia: 25 Wrzesień 2019, 18:12:30 »
Idź do sklepu Piotra. Znajdziesz w nim czekolady z całego świata.

Offline rubin Mężczyzna

  • Wiadomości: 1646
  • Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #797 dnia: 25 Wrzesień 2019, 19:33:54 »
Ja z niemarketowych czekolad na początek spróbowałem Manufakturę Czekolady i bardzo mi podeszła. Potem trafiłem na Jordi’s u Antonia i tu już całkiem wsiąkłem :).

Offline trez Mężczyzna

  • Wiadomości: 1184
  • Ekspres: V60, Orea, Aeropress, Tygielek, Melitta, Chemex, Phiny
  • Młynek: C40, FeldGrind, VSSL
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #798 dnia: 26 Wrzesień 2019, 14:32:36 »
telefon @rubin-a chyba pomógł, bo dzisiaj dojechały Varlhony świeże i to dosłownie, bo z datą produkcji sprzed miesiąca :)

Offline rubin Mężczyzna

  • Wiadomości: 1646
  • Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #799 dnia: 26 Wrzesień 2019, 14:54:18 »
Ja też dostałem takie cieplutkie.

Offline Derdi

  • Wiadomości: 84
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #800 dnia: 26 Wrzesień 2019, 14:55:42 »
Kilka lat temu skusiłem się na kilka propozycji z Varlhony i co mnie zaskoczyło to fakt stosowania lecytyny sojowej.
Czy nadal jest ona jednym ze składników?

Offline RADMAN Mężczyzna

  • Wiadomości: 141
  • Ekspres: Gabi Master A, Hario V60-02, AP, kawiarka, FP, Clever Driper, Oxo Good Grips, phin, Kalita 155, Picopresso
  • Młynek: Comandante C40 MK3 Nitro Blade, Jx Pro
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #801 dnia: 26 Wrzesień 2019, 15:08:14 »
Również dostałem. Obyło się bez telefonu. Solidna firma. Sam bym nie zwrócił uwagi na datę ważności.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #802 dnia: 26 Wrzesień 2019, 15:55:57 »
Lecytyna bywa źle postrzegana, ale chyba nie ma powodów.

Offline kulka Mężczyzna

  • Wiadomości: 1492
  • Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #803 dnia: 26 Wrzesień 2019, 16:00:34 »
Lecytyna bywa źle postrzegana, ale chyba nie ma powodów.
Lecytyna ok, sojowa niekoniecznie.

Offline Mader Mężczyzna

  • Wiadomości: 683
  • Ekspres: Aeropress, Drip V60-02, Kalita, Clever Drip, Gabi Master A
  • Młynek: Comandante C40 MK3 Iron Heart
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #804 dnia: 26 Wrzesień 2019, 17:36:36 »
Również dostałem. Obyło się bez telefonu. Solidna firma. Sam bym nie zwrócił uwagi na datę ważności.

Solidna firma nie wysyła przeterminowanych towarów :) Na datę ważności warto zwracać uwagę. Porównaj teraz obie czekolady. Ta przeterminowana ma trochę inny kolor.
Oczywiście na plus dla nich, że sami się do tego przyznali ale być może jakby ktoś to zgłosił spotkałby ich kara lub kontrola.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #805 dnia: 26 Wrzesień 2019, 17:47:25 »
Tylko dobra czekolada nie psuje się chyba? Białawy "nalot" na powierzchni to chyba tylko ostatnia, najbardziej trwała forma krystaliczna kakaowego tłuszczu. Tak mi się wydaje...

Offline Mader Mężczyzna

  • Wiadomości: 683
  • Ekspres: Aeropress, Drip V60-02, Kalita, Clever Drip, Gabi Master A
  • Młynek: Comandante C40 MK3 Iron Heart
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #806 dnia: 26 Wrzesień 2019, 18:19:13 »
Tylko dobra czekolada nie psuje się chyba? Białawy "nalot" na powierzchni to chyba tylko ostatnia, najbardziej trwała forma krystaliczna kakaowego tłuszczu. Tak mi się wydaje...
Kolor jest taki matowy jak przeterminowane delicje Chyba lepiej rozpuścić.

Offline trez Mężczyzna

  • Wiadomości: 1184
  • Ekspres: V60, Orea, Aeropress, Tygielek, Melitta, Chemex, Phiny
  • Młynek: C40, FeldGrind, VSSL
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #807 dnia: 26 Wrzesień 2019, 18:22:34 »
też stwierdziłem że to okazja do bezpośredniego poznania co daje świeżość, zwłaszcza że poziom producenta zapewnia nam powtarzalność pomiędzy seriami a normalnie szkoda by mi było przetrzymywać próbkę i muszę przyznać że zaskoczyło mnie jak duża jest różnica. Smak jest generalnie podobny, główne aromaty też bym bym określał podobnie, natomiast intensywność wszystkiego jest w zupełnie innym świecie, to nawet nie większa owocowość-kwaśność, bo tego się spodziewałem ale świeża jest nawet bardziej gorzka a sama gorycz bardziej drapiąca, popiołowa. Różnią się konsystencją, nowa jest miększa i obficiej się rozpuszcza.

Starej żona użyła w cieście jako kawałki w środku, więc po wygrzaniu i w towarzystwie innego kakao ewentualne mankamenty ukryły się zupełnie, przyznam że bez bezpośredniego porównania wypieków nie był bym raczej w stanie rozpoznać ich.

Sam taki blok jako produkt cukierniczy chyba powinien być uśredniony-zbalansowany, powinienem szukać w nim solidności a nie wielkiej ekscytacji. Tak przynajmniej oceniam go w porównaniu chociażby z ciekawszymi małymi tabliczkami Varlhony, to nie że mi nie podszedł, smakuje bardzo, a w cenie jaką zapłaciłem to chyba mój deal roku, a porównanie to ciekawa przygoda :)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #808 dnia: 26 Wrzesień 2019, 23:21:44 »
Tłuszcz kakaowy występuje w postaci kryształów. Jest chyba 6 form krystalicznych. Proces temperowania pozwala wyodrębnić pożądaną 5 formę. Z upływem czasu powstaje chyba 6 forma. Jest ona najbardziej trwała i twarda... To chyba tak można wytłumaczyć Twoje obserwacje, ale to było parę lat temu, gdy o tym czytałem...

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #809 dnia: 27 Wrzesień 2019, 07:56:48 »

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi