Autor Wątek: Prawdziwa czekolada  (Przeczytany 307959 razy)

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4830
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #105 dnia: 20 Wrzesień 2013, 12:37:39 »
Mlecznych nie jadłem, ale faktycznie zdumiewa głębia smaku.

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #106 dnia: 20 Wrzesień 2013, 13:05:33 »
Te mleczne to 45%, 47%, 50% powszechnie zwane deserowymi, ale tu wrażenie mleczności, śmietany, kremu jest absolutnie nie deserowe.

Przypomniał mi się smak dzieciństwa kocich języczków. Pewnie gdybym teraz spróbował owych języczków, to nie różniłby się niczym od zwykłej mlecznej sklepówki, ale wspomnienia mają mało wspólnego ze stanem faktycznym.

Drugim skojarzeniem była czekolada którą kupowałem w sklepie Arko (był przez chwilę w Krakowie), ale ta z Arko mimo, że dobra i tania (3? 4zł za 100g), to jednak gorsza, płytsza, bardziej jednoznaczna niż rzeczone.

Offline KrzychK

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1371
  • Ekspres: Vibiemme Junior BD
  • Młynek: Macap MC4
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #107 dnia: 22 Wrzesień 2013, 08:39:12 »
A teraz młodzi amatorzy mocniejszych zawartości kakao w końcowym produkcie - napiszcie czy zgadzacie się z zapisem

gorzka czekolada

dla produktów z zawartością powyżej 60% kakao?

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4830
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #108 dnia: 22 Wrzesień 2013, 10:38:35 »
Raczej wytrawna.

Offline PiotrCzekoladowy Mężczyzna

  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 129
    • Sekrety Czekolady
  • Ekspres: Gaggia Cubika Plus, AeroPress, tygielek, moka
  • Młynek: Hario Slim
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #109 dnia: 26 Wrzesień 2013, 14:13:39 »
A teraz młodzi amatorzy mocniejszych zawartości kakao w końcowym produkcie - napiszcie czy zgadzacie się z zapisem

gorzka czekolada

dla produktów z zawartością powyżej 60% kakao?

Ja już jestem skrzywiony, ale przewijają się przez moje ręce mleczne czekolady (dark milk) które mają powyżej 60% kakao :) Określenia gorzka czekolada nie lubię, bo pokazuje ono tylko część doświadczenia, dobra ciemna czekolada nie powinna być gorzka. Kwiatowa, owocowa, ziemista, zależy skąd kakao i jak je potraktowano - gorycz jest tylko małym fragmentem dużo bardziej złożonej historii. Po angielsku mamy dark chocolate, po francusku chocolat noir. I tak też powinno być u nas.

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4830
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #110 dnia: 26 Wrzesień 2013, 14:17:38 »
Chyba należy to określenie traktować z przymrużeniem oka tak jak nazywanie sportowych butów adidasami :)

Offline KrzychK

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1371
  • Ekspres: Vibiemme Junior BD
  • Młynek: Macap MC4
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #111 dnia: 26 Wrzesień 2013, 14:27:46 »
Ale w ten sposób budujemy (utrwalamy) wysoki mur, dla tych których określenie gorzka zdecydowanie odpycha od skosztowania tego typu czekolady.

Offline Jaro Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 862
  • Ekspres: tygielki, phin, Izzo Alex DuettoII
  • Młynek: Macap MX900
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #112 dnia: 27 Październik 2013, 20:42:31 »
"Doposażyłem" się u naszego forumowego kolegi i wreszcie rozumiem, o czym piszecie  :pycha: (nigdy wcześniej nie byłem amatorem czekolady, ale też pewnie i nie miałem okazji skosztować odpowiednich produktów). Ciemna czekolada kojarzyła mi się z zupełnie innymi doznaniami ;)
Mam wrażenie, że kolejne artykuły staną się obowiązkowym "wyposażeniem" domu - tym bardziej, że i pozostali domownicy podzielają moja opinię.

pozdrawiam serdecznie smakoszy czekolady
Najbardziej boję się whisky, bo po whisky nie boję się niczego...

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4830
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #113 dnia: 27 Październik 2013, 20:44:21 »
No właśnie, tego trzeba spróbować.  :)

Offline Jaro Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 862
  • Ekspres: tygielki, phin, Izzo Alex DuettoII
  • Młynek: Macap MX900
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #114 dnia: 27 Październik 2013, 20:48:24 »
Stało się!
Najbardziej boję się whisky, bo po whisky nie boję się niczego...

Offline PiotrCzekoladowy Mężczyzna

  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 129
    • Sekrety Czekolady
  • Ekspres: Gaggia Cubika Plus, AeroPress, tygielek, moka
  • Młynek: Hario Slim
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #115 dnia: 27 Październik 2013, 21:57:56 »
Stało się!

No to witam w sekcie, alias czekoladowej loży ;-)

P.S. Gdyby ktoś z Szanownych miał pomysł w jakich konkretnie sklepach/lokalach dobrze czułyby się bardzo apetyczne czekolady prosto z Madagaskaru - dajcie znać :)

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4830
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #116 dnia: 28 Październik 2013, 06:45:09 »
Myślę, że najlepiej czułyby się w mojej szafce ;)
Chętnie znalazłbym takie czekolady w jakiejś sieci - choćby Almie.

Offline Gener Mężczyzna

  • Wiadomości: 31
  • Ekspres: Rocket Giotto Evo, Chemex, V60, Phin, Tygielek
  • Młynek: Mazzer Mini Electronic A, Wilfa Svart, Comandante C40 MK3
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #117 dnia: 28 Październik 2013, 15:58:39 »
Faktycznie czekolady z Madagaskaru maja coś w sobie:)
Bardzo ciekawym doznaniem dla mnie była czekolada ciemna choć bardziej pasuje "czarna" 100% kakao popijana espresso.

A Alma to dobre miejsce dla czekolad z Madagaskaru

Offline PiotrCzekoladowy Mężczyzna

  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 129
    • Sekrety Czekolady
  • Ekspres: Gaggia Cubika Plus, AeroPress, tygielek, moka
  • Młynek: Hario Slim
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #118 dnia: 28 Październik 2013, 18:31:57 »
Bardzo ciekawym doznaniem dla mnie była czekolada ciemna choć bardziej pasuje "czarna" 100% kakao popijana espresso.

Mamy teraz dwie fajne setki - jedną od Zottera (Austria/Peru), drugą od Menakao (Madagaskar/Madagaskar). Tą drugą można dzieci karmić ;-) W niektórych krajach setki w ogóle nie traktuje się jako czekolady i VAT na nią niższy jest, szkoda że nie u nas ;)

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #119 dnia: 28 Październik 2013, 18:39:16 »
No u nas w kraju setka też się inaczej kojarzy ;)

Ciekawe jak by do takiej setki podeszła moja żona, która żadnych czekolad powyżej 40% nie trawi bo nie są słodkie  :lol2:
LMWDP #469

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi