Autor Wątek: Prawdziwa czekolada  (Przeczytany 305924 razy)

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4826
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #690 dnia: 11 Maj 2018, 20:14:24 »
Chleb wystarczy upiec raz w tygodniu  ;)
Co do Varlhony, często do niej wracam, a ponieważ zapas się skończył niedługo będę szukał jakiegoś źródełka  :)

Offline Pawcio Mężczyzna

  • Wiadomości: 1217
  • Ekspres: AP, FP, CD, V60-02, phin, ekspres przelewowy, kawiarka
  • Młynek: Timemore Chestnut, 1Zpresso JX-PRO

Offline PiotrCzekoladowy Mężczyzna

  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 129
    • Sekrety Czekolady
  • Ekspres: Gaggia Cubika Plus, AeroPress, tygielek, moka
  • Młynek: Hario Slim
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #692 dnia: 11 Maj 2018, 22:37:17 »
Lubeka: Lepiej nie ;-)
Valrhona: na początek najlepiej Guanaja, Manjari będzie lekko kwasowe bo to Madagaskar.
« Ostatnia zmiana: 11 Maj 2018, 23:15:59 wysłana przez PiotrCzekoladowy »

Offline piomic

  • Wiadomości: 2588
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #693 dnia: 12 Maj 2018, 22:26:45 »
samemu piec chleb na zakwasie ( broń Boże w automacie), robić masło, wytwarzać wędliny, zrobić ogródek na parapecie

To nie zajmuje aż tyle czasu. Ogródek na parapecie to tylko zioła, ewentualnie szczypiorek czy rzodkiewka - za mało miejsca. Dziś rozstawiliśmy drugi tunel, w pierwszym już rosną pomidory, papryka i dwa arbuzy na próbę, do drugiego trafiły ogórki a pewnie do końca tygodnia całość się zapełni. 20m^2 pod folią plus ze trzy razy tyle na powietrzu. Wędliny są mało czasochłonne, przecież kiedy się wędzi można kosić trawnik czy degustować domowe piwo/wino/nalewkę... Z masłem jest problem bo we wsi są tylko trzy krowy - jak już mi się uda dorwać rozsądną ilość mleka to wolę zrobić ser niż masło.
Mówisz że trzeba rzucić pracę. Może lepiej poprawić jej organizację? W ubiegłym tygodniu (pierwszomajowym) przepracowałem jakieś 100 godzin, w tym około 60. Da się?

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10513
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #694 dnia: 20 Sierpień 2018, 21:56:13 »
Ostatnio mile zaskoczyła mnie tabliczka Madagaskaru, z marca, od Jakuba Piątkowskiego, kupiona w swiezopalona.pl. Było to przypomnienie, wspomnienie -- bardzo dobre :).

W Ameryce mają Ritual Coffee, mają też Ritual Chocolate. Takie fatum ostatnio im się przytrafiło, 1800 tabliczek wylało się na podłogę z powodu awarii maszyny do konszowania:



Offline PiotrCzekoladowy Mężczyzna

  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 129
    • Sekrety Czekolady
  • Ekspres: Gaggia Cubika Plus, AeroPress, tygielek, moka
  • Młynek: Hario Slim
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #695 dnia: 20 Sierpień 2018, 22:06:30 »
O ile Honduras od JP nie przemawia do mnie zupełnie (albo trafiłem na zdecydowanie zbyt długo prażone ziarna), to nie ma się co dziwić, że właśnie Madagaskar był pierwszym polskim złotem w konkursie Academy of Chocolate :-) Oby więcej tak dobrych tabliczek.

Testuję ostatnio dziwności. Taką na przykład wegańską buraczaną z kokosem. Nie moja para kaloszy - dziwnie słony twór od Georgia Ramon (Bonn).

37733375_10214981806672738_7963963612781871104_o.jpg

Offline mr_blend Mężczyzna

    • Palarnia Blend
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1089
    • Palarnia Blend
  • Ekspres: Conti Ace
  • Młynek: San Remo SR50 EVO
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #696 dnia: 21 Sierpień 2018, 00:53:24 »
Chleb wystarczy upiec raz w tygodniu  ;)

No nie wiem... Pół znika od razu po wyjęciu z pieca :D

Offline pistolero

  • Wiadomości: 161
  • Ekspres: Mr.Clever, Aeropress, Phin, V60, Moka, FP.
  • Młynek: Comandante MK3 IRONHEART, Wilfa 130B, Rhinowares
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #697 dnia: 21 Sierpień 2018, 03:09:35 »
Chleb wystarczy upiec raz w tygodniu  ;)

No nie wiem... Pół znika od razu po wyjęciu z pieca :D
https://images89.fotosik.pl/22/cd3553ddac2f85af.jpg
Prawdziwa czekolada


Jakbyś piekł takie chleby jak ja (prawie 2,5 kilogramowe), to by ci połowy nie zjedli  ;).


Offline piomic

  • Wiadomości: 2588
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #698 dnia: 25 Sierpień 2018, 21:56:31 »
Jakbyś piekł takie chleby jak ja (prawie 2,5 kilogramowe), to by ci połowy nie zjedli  ;)

To zależy.
Od ilości pięćsetek inkasowanych co miesiąc. ;)

Offline mlopus Mężczyzna

  • Wiadomości: 2390
  • Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #699 dnia: 26 Sierpień 2018, 13:38:20 »
Jedno słowo przychodzi mi do głowy . Pewnie wiecie jakie...  . Nie sądziłem, że denną czekoladą handluje się na taką ogromną skalę, rozwożąc ją cysternami po parędziesiąt ton. Czy ktoś z was się orientuje skąd/dokąd ta ciężarówka jechała?

Anotnio to nie czekolada tylko kuwertura, czyli masa którą później producenci doprawiają, poddają obróbce cieplnej i stabilizują, z tego co pamiętam to kilkanaście lat temu w Polsce tylko Wedel nie kupował gotowej kuwertury ale ziarno które było przerabiane na miejscu na czekoladę, teraz nie wiem jak jest, np Lindt o jeden raz więcej niż inni obrabiał termicznie swoją masę. W Łodzi kuwerturę robi Barry Callebaut i wiem, że jak się np 18 ton nie uda bo ktoś nie dopilnował procesu to sprzedają jako drugą klasę jakości ;-) 

Offline mr_blend Mężczyzna

    • Palarnia Blend
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1089
    • Palarnia Blend
  • Ekspres: Conti Ace
  • Młynek: San Remo SR50 EVO
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #700 dnia: 26 Sierpień 2018, 13:45:18 »
Chleb wystarczy upiec raz w tygodniu  ;)

No nie wiem... Pół znika od razu po wyjęciu z pieca :D
https://images89.fotosik.pl/22/cd3553ddac2f85af.jpg
Prawdziwa czekolada


Jakbyś piekł takie chleby jak ja (prawie 2,5 kilogramowe), to by ci połowy nie zjedli  ;).



Prawdziwa bestia  :mrgreen: Piękna!

Może założymy temat o chlebie? Są lody...  :taniec:

Offline mlopus Mężczyzna

  • Wiadomości: 2390
  • Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #701 dnia: 26 Sierpień 2018, 13:49:54 »
Jestem za, dawniej sporo piekłem ale w automacie, poźniej jakiś nieudany wypiek wyrzucilem razem z mieszadłami  [emoji12] Przepis na taki bochenek chętnie wypróbuję, z zakwasem nigdy się nie dogadałem  :mrgreen:

Offline PiotrCzekoladowy Mężczyzna

  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 129
    • Sekrety Czekolady
  • Ekspres: Gaggia Cubika Plus, AeroPress, tygielek, moka
  • Młynek: Hario Slim
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #702 dnia: 19 Wrzesień 2018, 01:35:45 »
Jakby naszła Szanownych ochota na czekoladowe co nieco, w ostatnich dniach do sklepu Sekretów Czekolady dodałem 87 nowych produktów - od pojedynczych neapolitanek (czekoladek degustacyjnych ok. 5g), przez pitną czekoladę dla masochistów (z Carolina Reaper Chili, pieruńsko ostra papryczka), przegląd marki Georgia Ramon z Bonn założonej przez Georga Bernardiniego, autora pięknej cegły "Der Schokoladentester", kilka tabliczek z Hawajów, UK, Indonezji, ziarenka z Panamy do pochrupania, czekolady TAZA z USA naśladujące dawne meksykańskie metody wytwarzania (przypominają czekolady z Modyki, czyli czuje się w nich drobinki kakao i cukru). Generalnie od białej z truskawkami aż po okolice 100% kakao.

Oczywiście warto napisać w komentarzu do zamówienia, że znamy się z WOKu :)

Offline natalianuka Kobieta

  • Wiadomości: 2
  • Ekspres: ekspres ciśnieniowy bosch barino, V60
  • Młynek: bosch
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #703 dnia: 09 Październik 2018, 17:18:13 »
Chciałabym zapytać, gdzie można kupić czekoladę z grzybami?
I czy wiecie może, czy jest jakiś sklep w Polsce (może być internetowy), który sprzedaje czekoladę firmy  :spam:? :)
« Ostatnia zmiana: 11 Październik 2018, 09:15:01 wysłana przez pafcio0 »

Offline PiotrCzekoladowy Mężczyzna

  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 129
    • Sekrety Czekolady
  • Ekspres: Gaggia Cubika Plus, AeroPress, tygielek, moka
  • Młynek: Hario Slim
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #704 dnia: 09 Październik 2018, 17:33:12 »
Nieskromnie polecam sklep Sekretów Czekolady, a dokładnie tabliczkę Georgia Ramon z kurkami - moim zdaniem rewelacja. O Naive też pewnie najskuteczniej będzie zapytać mnie na privie - daj znać co potrzebujesz to zorganizuję.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi