Autor Wątek: Prawdziwa czekolada  (Przeczytany 309493 razy)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10594
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #240 dnia: 17 Listopad 2014, 17:03:38 »
Nie wiem co tam kupiłeś RanGo. Moje kakao jest fajne. Przed chwilą zrobiłem pierwsze palenie próbne. Bardzo udane :). Niektóre ziarna są ciemniejsze, inne jaśniejsze. Łuskę łatwo się zdejmuje, ziarenka są smaczne same w sobie.

Offline ranGo Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 2373
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #241 dnia: 17 Listopad 2014, 17:36:37 »
A możesz przesłać zdjęcia ziarenek ( wyluskanych) przed paleniem i tych już upalonych?

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10594
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #242 dnia: 17 Listopad 2014, 18:10:03 »
Na moim FB są trzy fotki z tego palenia ;).

Zjadłem całą prawie produkcję ;). Zalewajka z rozkruszonych ziaren to jest dla mnie odkrycie. Napar taki ma w sobie niesamowitą siłę... Jest klarowny ale tłusty :). Znacznie bardziej niż kawowe dripy. Głębią aromatów też przytłacza kawę. Jeśli ktoś lubi w kawie czekoladowe doznania, to moim zdaniem powinien dać sobie spokój z kawą ;).

Teraz dopiero do mnie dotarło: ile kakaowego oszustwa jest wokół!
« Ostatnia zmiana: 17 Listopad 2014, 22:14:49 wysłana przez Antonio »

Offline joonecky Mężczyzna

  • Wiadomości: 960
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #243 dnia: 17 Listopad 2014, 22:54:38 »
W oczekiwaniu na ziarenka od Gorana, wszedłem dziś do miejscowej palarni po malutki zapas na parę dni (właściwie, jest to sklep z tzw. zdrową żywnością, ale palą tam też kawę).
Zapytałem czy mają ziarna kakao. Mieli lekko prażone ziarenka za 9 PLN/100 g. Wziąłem więc paczuszkę na spróbowanie. Po drodze spróbowaliśmy z kumplem po ziarenku. Z racji, że było już ciemno to zjedliśmy z łupinkami. Były dość kwaskowe, ale dobre. Gorzkie, z oraechowym , słodkim finiszem. I ten długo pozostający posmak w ustach  :taktak: W domu obrałem już ziarenka z łupinek i nie były już wgl kwaśne.
Ogólnie bardzo fajna przekąska, tak zamiast orzeszków.

A jak Antonio robisz zalewajkę? Z wody czy z mleka? Jaka temperatura i (co najważniejsze) jakie proporcje?

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10594
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #244 dnia: 18 Listopad 2014, 03:37:22 »
Żadnego mleka. Wziąłem parę ziaren na kubek wrzątku.

Offline joonecky Mężczyzna

  • Wiadomości: 960
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #245 dnia: 18 Listopad 2014, 05:08:01 »
Antonio, ty nigdy nie śpisz? ;D

Dzisiaj po robocie spróbuje w takim razie kakaowej zalewajki  :-D

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10594
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #246 dnia: 18 Listopad 2014, 08:09:48 »
To efekt działania kofeiny zawartej w ziarnach kakao, tudzież teobrominy. Jakoś jednak czułem się lżej (na umyśle) niż po równie pobudzającej ilości kawy. Trafiony zatopiony :).

W US polecają do "cocoa brewing" French Press, a nawet dripy. Wydaje się, że wspomniane przez Piotra produkty są zmielonymi całymi ziarnami (razem z łuską). French Press albo zalewajka moim zdaniem są najlepsze, bo kakao musi się jakoś do wody przeniknąć, musi mieć na to odpowiedni czas i największy możliwy kontakt z wodą. Moją zalewajkę trzymałem do wystygnięcia. Po kilku minutach napar staje się klarowny i bezbarwny, ale zaparzałem ziarna bez łuski. Na zimno jest to po prostu CZEKOLADA całą gębą. To wrażenie jest związane z masłem kakaowym. To masło zaś jest nośnikiem aromatów.
« Ostatnia zmiana: 18 Listopad 2014, 10:24:56 wysłana przez Antonio »

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10594
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #247 dnia: 18 Listopad 2014, 21:50:44 »
Drugi mój roast w piekarniku niestety gorszy. Jest tu analogia do palenia kawy. Zastosowałem mniejszą temperaturę, wydłużyłem proces, crack ledwo usłyszałem, za szybko zakończyłem. Efekt taki, że trudniej było łuskę zdejmować, mniej aromatów w ziarnie powstało... Chyba ugotowałem ;). Gorycz i sporo cierpkości, drewna, trawy. Tego też się nie spodziewałem. To ten sam defekt, jak w opisanej paczce ziaren z Manu. A więc jednak palenie kakao też nie jest banalne ;).
« Ostatnia zmiana: 18 Listopad 2014, 22:58:49 wysłana przez Antonio »

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10594
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #248 dnia: 22 Listopad 2014, 14:29:00 »
Dwa palenia w piecu mam za sobą, ale entuzjazm mój nieco opadł, bo:

Cytuj (zaznaczone)
It is extremely important during roasting that the cocoa beans and roast process be very closely monitored. If the beans are over-roasted, there is nothing that may be done to correct the flavor of the resultant chocolate. If the beans are particularly flavorful, such as is the case with criollo and similar varieties, the incredible flavor notes that make them so highly sought after are driven from the beans and up through the chimney into the air outside. While the blocks surrounding the chocolate factory may smell wonderful, the flavor of the beans is ruined. For beans of high quality, a moment of inattention may be a very costly mistake.

Na razie nie zdołałem powtórzyć pierwszego, intuicyjnego palenia w piekarniku ;). Mam wrażenie, że z piecem do kawy nie pójdzie tak łatwo bez pewnych modyfikacji. Chyba airflow jest w moim piecyku za duży...
« Ostatnia zmiana: 22 Listopad 2014, 15:35:27 wysłana przez Antonio »

Offline ranGo Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 2373
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #249 dnia: 22 Listopad 2014, 15:51:07 »
Jak byś zobaczył w moim STA jaki airflow może być duży ale przecież da się go regulować w bardzo dużym zakresie.
Co do ziarenek, dużo lepszy smak mają  przy krótszym paleniu i mniejszej temperaturze. Trochę trudno ich się rozlupuje ale zachowują więcej aromatów. Porowniwaliśmy z WKS, z Peru, z MCzekol. i w stosunku do nich te dominikanskie ziarenka są dużo lepsze, mają dużo większy potencjał aby zrobić z nich wspaniałą tabliczkę czekolady. 

Offline lucasd

  • Wiadomości: 1251
  • Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #250 dnia: 22 Listopad 2014, 23:38:26 »
jakie czasy i temperatury na kakao polecacie?

Offline ranGo Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 2373
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #251 dnia: 23 Listopad 2014, 21:35:33 »
To zależności od gatunku jaki masz. Dla Criollio polecają niższe temperatury i krótszy czas palenia. Trzeba dużo eksperymentować. Ostatnio miałem 7min/140C i potem 5min/130C.  Niektórzy krócej podgrzewaną ziarno do 190C a potem dłużej trzymają na 140C. Jeżeli w piecu do kawy, to mniejsze obroty bębna, przymkniety airflow i niższa temperatura.

Offline KrzychK

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1371
  • Ekspres: Vibiemme Junior BD
  • Młynek: Macap MC4
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #252 dnia: 02 Grudzień 2014, 12:47:33 »
Z tego miejsca chciałbym pięknie podziękować PiotrowiCzekoladowemu  :kwiat:
Varhona Guanaja e 3 kg pięęęęknie wygląda  :pycha: a jak smakuje, narody klękajcie!

ps. szybko, sprawnie, tanio - gorąco polecam.

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4830
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #253 dnia: 02 Grudzień 2014, 12:51:34 »
3 kg? No nieźle!

Offline KrzychK

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1371
  • Ekspres: Vibiemme Junior BD
  • Młynek: Macap MC4
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #254 dnia: 02 Grudzień 2014, 13:29:29 »
... było nas trzech, w każdym z nas....   ;)

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi