BurundiKalita - 18g kawy / 300g wody, około 91 stopni
Kawa jest słodka, znika nam prawie całkowicie zielona herbata, a kawa jest przyjemnie mandarynkowa od początku do końca, praktycznie zero goryczki.
Kalita - parzona na lodzie 18g kawy / 100g lodu / 200g wody, około 93 stopnie
Kawa orzeźwiająca, cytrusowa w pozytywnym znaczeniu. Nie ma goryczy wyczuwalnej, za to mandarynka miesza się z pomarańczami i cytrynami, dzięki czemu mamy przyjemnie kwaskowatą kawę w te gorące dni.
V60 - 18g kawy / 300g wody, około 94 stopni
Wyraźnie bardziej owocowo niż w Kalicie, wyraźnie czuć tutaj zieloną herbatę i mandarynki, ale bardziej w formie kwaskowatej niż słodkiej.
Aeropress - 14g kawy / 200g wody, około 95 stopni, metoda tradycyjna wg Tima
Tutaj dość nietypowo, znika nam mandarynka, za to pojawia się śliwka w zapachu i smaku. Kawa ma cięższe body w porównaniu do dripów, jest mniej słodka i owocowa, za to bardziej stonowana.
Aeropress na lodzie, odwrócona metoda -14g kawy / 75g lodu / 125g wody, około 95 stopni
Znowu mamy śliwkę, tym razem połączoną z ciemną czekoladą, w tle wyczuwalne jeżyny. Kawa bardziej owocowa niż w metodzie standardowej.
Kawa bardzo dobra, dla mnie wygrywa w Kalicie, gdzie jest przyjemnie owocowo słodka.
Teraz będę testować Kolumbie