Dawno już nie byłem tyle razy wywoływany do tablicy. Przepraszam, że wcześniej nie odpisałem wszystkim. Przede wszystkim dziękuję za miłe słowa.
@WS @Krakus @Psyche @Anzelm @josephson @Mader @pj.w @saslong. Cieszę się, że jakoś może się to przydać komuś. W miarę możliwości postaram się odpowiadać na pojawiające się pytania.
Może więc wystarczyło grubiej nieco ziarna zmielić, by uzyskać ten sam efekt jak z Kinu?
Ten młynek mieli trochę inaczej niż np. Kinu, ale o konkretach będę w stanie powiedzieć dopiero gdy zrobię zaparzenie z dwóch młynków o tej samej ekstrakcji, spróbuję i sprawdzę przemiał na sitkach. Nie lubię oceniać czegoś na oko, ale mogę zamieścić obraz, żebyście zobaczyli sami jakiś przykład. Tu akurat była to kawa rosnąca pow. 2000 m, z obróbki naturalnej z Rwandy, więc dość wymagające ziarno dla młynka.
Poniżej dwa zdjęcia ze zmieloną kawą z Rwandy do przelewu. Pierwsze to sam przemiał z DF64, a potem przemiał z tej samej kawy z Kinu obok. Przy przelewie 250 g wody do 15 gram kawy, w V60-02 i polewaniu preinf+2 zalania zakończone 1:45. Przemiał z Kinu przelał się w 2'40". Natomiast z przemiału DF64 trwał 3'10". Ekstrakcje były trochę inne, ale nie miałem refraktometru, aby określić je dokładnie. Na innej kawie z innej palarni przelewy różniły się o 15 sekund w czasie zlewania.
To podobnie jak MSJ dla espresso i gorzej grubym mieleniem. To dziwne: grubsze mielenie powinno być znacząco szybsze.
Może dłużej ziarenka odbijają się przy grubszym przemiale?
Chętnie obejrzałbym filmik z drobnego mielenia pod espresso różnych kaw. Taki Ceado zbrylał lekko kawę, co oczywiście nie jest wadą młynka, bo przy drobny przemiale nie da się tego uniknąć.
Tu akurat jest inny problem. Kawa jest bardzo puchata, szybko wypełnia sitko i rozsypuje się szczególnie przy wydmuchiwaniu. Jak porównywaliśmy z Goranem z ZF64W kawa też nie zbryla się, ale ściślej wypełnia sitko i nie przesypuje się tak łatwo górą. Zamieszczam filmik
@Psyche Wydaje się, że lepiej niż bepośrednio do kolby, byłoby mielić do pojemnika i przesypywać do kolby.
https://photos.app.goo.gl/sqien6A2d27Co5qb9Z Goranem dziś trochę walczyliśmy i jutro jeszcze będziemy musieli powalczyć, bo wyniki były zbyt zróżnicowane i musimy dojść do tego z jakiego powodu.
Tak fruwają ziarna gdy nie zakryje się niczym lejka.
https://photos.app.goo.gl/ZY6LJc4RnxUoc7ai8