Za te pieniądze, może być bardzo fajne młynek. Czekam na pierwsze testy.Również. Chociaż Niche ładniejszy :)
1490,00 PLN brutto.WOW
Any new info? cant wait :pycha:
No maybe , titus nautilus one day :-), however i am interested how would grinder work with ssp brew burrs (like lagom)Any new info? cant wait :pycha:
You wanna replace Kafatek Monolith Flat with this kind of grinder?
Insaner ;)
Produkcja tych młynków w Chinach ruszyła. My jednak nie możemy ich jeszcze zamawiać ponieważ firma ta nie posiada jeszcze na nie certyfikatów wymaganych w UE. Jest to niestety jeszcze kwestia ok. miesiąca czasu. Musimy zaczekać na certyfikaty i deklaracje zgodności.Jest możliwość otrzymania od Nich filmika jak on działa i zdjęcie finalnego produktu ?
Wsypana porcja 15,1 g a uzyskana 15,2 g.Szykuje się nagroda Nobla ;) Obalone prawo zachowania masy w układzie zamkniętym.
Jaka jest w końcu szerokość tego młynka? Na rysunku jest 130 a w opisie 230 mm.
Dodać do tego jeszcze mały hopper i grind by weight (...)... i wyjdzie ZF64 :D
... i wyjdzie ZF64 :DRozmiarowo chyba jednak nie.
Więc trudno wyrokować o retencji, nie wiadomo czy jest jakiś luz w komorze mielenia, czy jest coś co wygarnia zmieloną kawę, czy jest coś co blokuje przepływ zmielonej kawy w tunelu wylotowym. Czy jest jakiś element który niweluję statykę.No jest niby ta harmonijka, która ma przedmuchiwać ziarno. Niestety widzę, że na górze jest zamknięta, co budzi moje obawy, że to może działać podobnie jak niewypał "Blow Up Zero Retention Hopper" od Eureki. Tzn. gdy harmonijka się prostuje, to nieuchronnie zasysa z powrotem drobinki kawy do góry
Może być też jakiś prosty mechanizm, który powoduje równomierne połykanie ziaren, nawet jeżeli nie ma docisku z hoppera.
Trzeba czekać na więcej informacji.
A kiedy można składać pre order?Do czwartku.
Liczę, że ktoś z Poznania kupi - jak tak, to ma mnie szybko na chacie na testach ;)Pamiętam naszą rozmowę podczas szkolenia przy zakupie UNO PID. Już wtedy Ci o nim mówiłem. Jak tylko dojadą to przypomnij się a otrzymasz go jako pierwszy na testy.
Rozumiem Panie Januszu, że ja przypominać się nie muszę? :)A kiedy można składać pre order?Do czwartku.
Żona już urodziła - musze szumem jakimś dziecku zagłuszać młynek 😂😂😂😂 (np szum morza z youtube albo czajnik elektryczny włączam) 😂 niech osoby bezmłynkoww testują i kupują, ja troche poczekam ale może się skuszę. Możliwe, że za jakiś czas kupie do firmy zestaw jakiś.Liczę, że ktoś z Poznania kupi - jak tak, to ma mnie szybko na chacie na testach ;)Pamiętam naszą rozmowę podczas szkolenia przy zakupie UNO PID. Już wtedy Ci o nim mówiłem. Jak tylko dojadą to przypomnij się a otrzymasz go jako pierwszy na testy.
Absolutnie nie. Wszyscy co przysłali zgłoszenia mailem nic więcej na razie nie muszą działać.Rozumiem Panie Januszu, że ja przypominać się nie muszę? :)A kiedy można składać pre order?Do czwartku.
A to ja chciałbym się dopisać.A kiedy można składać pre order?Do czwartku.
cytat: rebahluaf w 13 Listopad 2020, 11:07:31
Co do DF64 - brzmi super, ale z tego co rozumiem to nie jest on jeszcze dostępny? @Janusz
Może po niedzieli będę mógł coś powiedzieć na ten temat.
Szkoda, gdzieś w necie jakieś parę tygodni temu mi mignęła reklama tego młynka z jakimś brandem na obudowie i się zastanawiałem co to będzie z tymi młynkami.A czy możesz odszukać tę reklamę i mi ją podrzucić na maila ?
Dziwne ale właśnie przed chwilą, tuż przed naszym wyjściem z firmy wpadł kurier z TNT i przyniósł młynek DF64. :)Bardzo często śledzenie przesyłek od majfrendów utyka w honk kongu. Miałem tak ostatnio ze wszystkimi zamówieniami.
Chyba mają niezły bałagan przedświąteczny w TNT bo w trackingu ten młynek był w Hong Kongu. 2:
Wieczorem wrzucę kilka zdjęć po rozpakowaniu "na świeżo". Chętni do przetestowania mogą się pojawiać od poniedziałku.
Mnie się podoba bardziej niż niche :) czekam na testyKwestia gustu, jak dla mnie to ten młynek przy Niche wygląda jak ubogi ubogi braciszek (zero gustu) 😉, ale technicznie jak i w praktyce może być fajnie
Mnie się podoba bardziej niż niche :) czekam na testyKwestia gustu, jak dla mnie to ten młynek przy Niche wygląda jak ubogi ubogi braciszek (zero gustu) 😉, ale technicznie jak i w praktyce może być fajnie
Np. tutaj https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=9296.msg211374#msg211374
Bo nie wiem czy wiecie, ale czasem elementy metalowe po malowaniu wyglądają jak plastikowe. Ciekawe, nie?Raczej wiemy, chodzi głównie o wygląd. Na poprzednich zdjęciach wyglądał bardziej przyzwoicie. Nikt nie zaprzecza, że technicznie może być petarda dlatego czekamy na testy.
Podzielam opinię.. sporo tego plastiku
Ano, różnica w użytych materiałach dość znacząca...
nie dziwię się że jest różnica w materiałach.
Okropna tandeta
można przeboleć trochę gorsze materiały
Faktycznie pierwotnie nie było tak plastikowo
Cały młynek jest METALOWY :)
To dokładnie ta sama konstrukcja co na wcześniejszych zdjęciach tylko pomalowana na czarny mat.
no i różnica w użytych materiałach jakby nie patrzeć faktycznie jestSkoro wszystko jest metalowe to gdzie masz różnicę w materiałach? Nie jestem w stanie tego wymyślić, może coś mi z mózgiem nie działa jak powinno.
może coś mi z mózgiem nie działa jak powinno.:picardpalm: @siewcu, fora Ci się pomyliły? Czy gorączka przeświąteczna Cię dopadła?
Skoro wszystko jest metalowe to gdzie masz różnicę w materiałach?Wg czepialskiej logiki, ale wciąż logiki materiał wykończenia się różni. Metal polerowany =/= metal chromowany =/= metal malowany proszkowo lub pokryty czymkolwiek innym.
Wg czepialskiej logiki, ale wciąż logiki materiał wykończenia się różni. Metal polerowany =/= metal chromowany =/= metal malowany proszkowo lub pokryty czymkolwiek innym.
@siewcu weź na luz bo za chwilę będę miał wrażenie że masz w tym interes.Twoje zdanie mnie nie interesuje, ale nie mam w tym absolutnie żadnego interesu. Ba, pewnie nawet nie kupię tego młynka - a nawet gdyby to nie w najbliższym czasie, bo mam ciekawsze wydatki niż sprzęt, który będzie stał i się kurzył. Irytuje mnie za to mocno to, że wszyscy napisali o fakcie zrobienia tego sprzętu z plastiku, gdzie nikt tego na oczy nie widział ani nie dotykał - bo tak jest pomalowany, i ocenienie tego jako tandety. A tymczasem okazuje się, że różni się tylko i wyłącznie kolorem. A tu nagle okazuje się, że bardzo dużym problemem jest przyznanie się do błędu...
Jako że młynek dzisiaj dotrze do mnie, czy ktoś ma jeszcze jakieś pytanie odnośnie czegoś co Krystian nie ujął w swojej recenzji?Chętnie obejrzałbym filmik z drobnego mielenia pod espresso różnych kaw. Taki Ceado zbrylał lekko kawę, co oczywiście nie jest wadą młynka, bo przy drobny przemiale nie da się tego uniknąć.
czy ktoś ma jeszcze jakieś pytanie1. Jeżeli masz możliwość przetestowania młynka na sitkach VST, np 15, byłoby super.
Jeśli można by zwrócić uwagę na równomierność przemiału, zwłaszcza przy grubszym mieleniu. Padła gdzieś taka teza, że płaskie żarna w SD słabo się sprawują, dając nierównomierny przemiał, ze względu na brak docisku, który generuje kawa w standardowym hopperze. Czy pochylona konstrukcja młynka niweluje tą przypadłość?
Jedynie nie podoba mi się umiejscowienie przycisku uruchamiającego mielenie, wygląda, że trzeba go cały czas trzymać?
Ponieważ czas goni a z drugiej strony wszyscy czekają na szczegółowe recenzje to przedłużam zapisy na te młynki do wtorku 29.12.2020 r do 24,00. W środę chciałbym już wysłać kompletne zamówienie do producenta - tak aby produkcja dla nas ruszyła zaraz po Nowym Roku.Pisałem już w tej sprawie na maila, wiem, że producent miał się wypowiedzieć, ale odpowiedź innym też pewnie się pomoże.
@krystians w Twoim raporcie brakuje mi informacji o tym, jak długo trwa obróbka np. 18g kawy do espresso, albo 20g kawy do filtrów.
Może więc wystarczyło grubiej nieco ziarna zmielić, by uzyskać ten sam efekt jak z Kinu?Ten młynek mieli trochę inaczej niż np. Kinu, ale o konkretach będę w stanie powiedzieć dopiero gdy zrobię zaparzenie z dwóch młynków o tej samej ekstrakcji, spróbuję i sprawdzę przemiał na sitkach. Nie lubię oceniać czegoś na oko, ale mogę zamieścić obraz, żebyście zobaczyli sami jakiś przykład. Tu akurat była to kawa rosnąca pow. 2000 m, z obróbki naturalnej z Rwandy, więc dość wymagające ziarno dla młynka.
To podobnie jak MSJ dla espresso i gorzej grubym mieleniem. To dziwne: grubsze mielenie powinno być znacząco szybsze.Może dłużej ziarenka odbijają się przy grubszym przemiale?
Chętnie obejrzałbym filmik z drobnego mielenia pod espresso różnych kaw. Taki Ceado zbrylał lekko kawę, co oczywiście nie jest wadą młynka, bo przy drobny przemiale nie da się tego uniknąć.Tu akurat jest inny problem. Kawa jest bardzo puchata, szybko wypełnia sitko i rozsypuje się szczególnie przy wydmuchiwaniu. Jak porównywaliśmy z Goranem z ZF64W kawa też nie zbryla się, ale ściślej wypełnia sitko i nie przesypuje się tak łatwo górą. Zamieszczam filmik @Psyche
Tak fruwają ziarna gdy nie zakryje się niczym lejka.
Mocno skaczą w porównaniu do F6.Pewnie zaraz pojawi się dysk antypopcorningowy.
Ciekawe że na filmie przemiał nie jest ciągły, tylko młynek wypluwa kawę seriami.
Ciekawe że na filmie przemiał nie jest ciągły, tylko młynek wypluwa kawę seriami.
Wydaje mi się, że wynikało to z końcowego przedmuchiwania hopperem.
Za taką cenę będzie hit sprzedażyNie wydaje mi się - raczej ciekawa oferta!!!
Cena wg mnie bardzo spoko jak za takie możliwości. Zarna 64 mm w tej cenie
Hitem to może być to - goat-story.com/pages/arco - jeśli cena będzie ok 50% wyższa niż w pre-order - to dopiero będzie hitRetail price - 499$; pre-order byl po 300, teraz 350$.
1590,00 PLN brutto.Co spowodowało wzrost ceny? Na początku zapowiadałeś 1490 zł.
Na razie można zamawiać tylko czarne i białe.Jest szansa na wizualizację wersji czarnej? Biały ma inne wykończenie niż podawana w pierwszej stronie wątku.
Kubek ten będzie dołączany do każdego młynka.A jak z elektryzowaniem kawy?
Co o tym sądzicie ?
Mam dość kręcenia i braku powtarzalności przy Hario.Też zaczynałem młynkiem hario i też miałem dość kręcenia. Pragnąłem zmiany na elektryczny bo nienawidziłem kręcenia, ale u mnie był problem że mogłem wydać do 1000 zł na młynek. Zacząłem czytać forum i doszedłem do wniosku, że do 1000 nic dobrego elektrycznego nie kupię, więc zaryzykowałem i kupiłem poraz kolejny ręczny młynek 1zpresso JE. Teraz od niedawna mam też Niche, ale powiem szczerze, że dalej używam JE głównie do przelewów, a do espresso Niche. Nie uwierzysz, ale kocham kręcić 😉
Mam dość kręcenia i braku powtarzalności przy Hario.Też zaczynałem młynkiem hario i też miałem dość kręcenia. Pragnąłem zmiany na elektryczny bo nienawidziłem kręcenia, ale u mnie był problem że mogłem wydać do 1000 zł na młynek. Zacząłem czytać forum i doszedłem do wniosku, że do 1000 nic dobrego elektrycznego nie kupię, więc zaryzykowałem i kupiłem poraz kolejny ręczny młynek 1zpresso JE. Teraz od niedawna mam też Niche, ale powiem szczerze, że dalej używam JE głównie do przelewów, a do espresso Niche. Nie uwierzysz, ale kocham kręcić 😉
P.s jeżeli chodzi o twojej pytanie, czy DF64 to dobry wybór to powiem tak, z testów wynika, że za tą cenę jak nabardziej dobry ;)
Co do elektrostatyki, to z doświadczenia właśnie plastik i stal są najbardziej upierdliwe.Kubeczek w Sette 270 jest z "plastiku", ale jest idealny. Jednak ten "plastik" jest inny nawet w dotyku - bardzo gładki i jakby śliski.
czy ktoś ma jeszcze jakieś pytanie1. Jeżeli masz możliwość przetestowania młynka na sitkach VST, np 15, byłoby super.
2. Warto by sprawdzić jak wygląda ekstrakcja na NPF, na ile wizualnie jest równomierna
3. Jeżeli masz dostęp do refraktometru warto zmierzyć TDS i EY.
@krystians - kawał dobre roboty, dzięki.
Oj, Ode akurat ma straszne recenzje w wersji europejskiej. Jak sprzęt zaczyna wydawać z siebie dźwięki po włożeniu wtyczki do kontaktu to jest już źle. Wersja na USA nie ma tego problemu...To buczenie akurat mnie nie rusza - podłączać pod prąd mogę tylko na czas mielenia (1-2 razy dziennie). Bardziej martwi mnie zakres, ponoć po drobnej stronie mielenia jest słabo, na pojedynczą porcję przelewu niektórzy chcieliby drobniej. No i bajzel robi na blacie ;)
Ale to zły znak, coś jest nie tak z tym sprzętem. Ja bym nie kupił, ale nie z powodu dźwięku jako takiego, tylko samego faktu, że coś tam nie działa jak powinno. No i ten młynek jest robiony pod przelewy, a DF64 jest raczej uniwersalny...Do espresso mam Macapa. Drugi płaskożarnowiec byłby i tak tylko do alternatyw, zamiast Aergrinda.
Pamiętaj że ode ma żarna z częściowymi zębami, to ograniczenie grubosci nie jest ograniczeniem samej regulacji w młynku tylko w konstrukcji żaren, tu żadnymi podkładkami się nie powalczy, on został stworzony z myślą o ciemniejszym paleniu i bardzo grubym przemiale ...Właśnie to mnie do niego najbardziej zniechęca.
...Wracają do młynka, to w sumie ode jest designerską wersją japonsko-chinskich konstrukcji ala fuji royal, z sprytnym oprogramowaniem :) fajnie że dopracowują i rozwijają tę ideę/konstrukcje ale hype jaki robią jest straszny, na mnie działa wręcz nieco odpychająco....W sumie jak go pierwszy raz zobaczyłem, pomyślałem - śliczny, chcę! Na szczęście poczekałem na recenzje...
Takie pytanie troche bez konkretnego powodu, czemu prędkość mielenia w domowym młynku ma takie znaczenie dla ludzi? przecież mielimy małe porcje, zanim się wodą zagotuje, zanim się filtr złoży- rozłoży, to ta kawa się z pięć razy zdąży przemienić, auto stop zatrzyma młynek i nawrt zwietrzeć zdąży ;)
A mi się uniform podoba ale pewnie dlatego, że w łazience jako kosza używamy zielonej doniczki :D
Aergrind wcale nie jest zły ;) Ja swojego zmieniałbym dopiero na coś z wyższej półki, bo nie czuję potrzeby...Ja nie mówię, że jest zły. Ale jak trzeba zmielić 45-60g, to już robi się trochę problem...
...
Poza tym - zwykle podczas szykowania wieczornego przelewu oglądam Fakty :D Jak coś ważnego, to ręcznym przestanę kręcić. A jak Wilfa będzie męczyć przez minutę, to przecież stracę wątek! :D
Przepraszam, jestem zainteresowany tym młynkiem z tego co udało mi się wyczytać dostępność po 20.02. Mówimy o dostępności w Polsce?Na tę chwilę jeszcze jest za wcześnie na podawanie konkretnej daty. Młynki mają być gotowe po chińskim Nowym Roku. Zamówienie proszę przesłać na priv lub adres e-mail: [email protected] z podaniem danych zamawiającego i koloru młynka.
Gdzie można składać zamówienie ?
Nie Logom a Lagom. O tym młynku jest osobny wątek na Forum. Znajdziesz go tu:Oczywiście, "Lagom" wybaczcie, słownik mi tak poprawił, a na telefonie już nie mogłem tego edytować.
https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=10268.15 (https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=10268.15)
@Idi0t3que Proponuję abyś przerzucił ten post do powyższego wątku.
Ciekawe co jest kopią a co oryginałem...Info o DF64 miałem już w lutym ubiegłego roku.Tak, ciekawe... Info o Lagom'ie było co najmniej od sierpnia 2019.
Ale to proste rozwiązanie mam, przerzucasz się z faktów na wiadomości i im więcej ci zagłuszy tym lepiej
Żarna SSP będą pasowały. Zmierzyliśmy po otrzymaniu danych z Korei. Aby opłacał się ten import z Korei to minimalne zamówienie musiałoby być na 10 kompletów.o których dokładnie żarnach jest mowa?
@ranGo nie wypowiedziałeś się jak odczucia?
Jeszcze robiliśmy test z przesiewaniem kawy o którym chyba nie wspomniał ale był to prototyp młynka który pojawi się w sprzedaży i nowe młynki mogą mieć różne modyfikacje, przede wszystkim zastosowane żarnaPopieram - warto zaczekać na test seryjnego młynka, który wg wcześniejszych informacji będzie miał żarna tytanowe. Już nie mogę się doczekać :)
Jeśli można by zwrócić uwagę na równomierność przemiału, zwłaszcza przy grubszym mieleniu. Padła gdzieś taka teza, że płaskie żarna w SD słabo się sprawują, dając nierównomierny przemiał, ze względu na brak docisku, który generuje kawa w standardowym hopperze. Czy pochylona konstrukcja młynka niweluje tą przypadłość?
Świetny, długi test + zdjęcia:Dzięki, długi może pod względem ilości znaków, ale tak na prawdę to trochę bliższe przyjrzenie się produktowi. Prawdziwy test to przynajmniej tydzień pracy na pełen etat, tutaj raptem może łącznie był jeden dzień testowania. Nie to, że Janusz by nie udostępnił, ale po prostu brakuje mi prywatnego czasu. A jeszcze po tych testach trzeba sklecić jakiś tekst i dobrze byłoby zilustrować.
Dzięki, długi może pod względem ilości znaków, ale tak na prawdę to trochę bliższe przyjrzenie się produktowi. Prawdziwy test to przynajmniej tydzień pracy na pełen etat, tutaj raptem może łącznie był jeden dzień testowania. Nie to, że Janusz by nie udostępnił, ale po prostu brakuje mi prywatnego czasu. A jeszcze po tych testach trzeba sklecić jakiś tekst i dobrze byłoby zilustrować.
Będzie także możliwość zamówienia młynka ze standardowymi żarnami stalowymi, z żarnami tytanowymi oraz prawdopodobnie także z żarnami SSPCiekawe byłyby testy porównawcze młynka z różnymi żarnami i do tego porównanie z jakąś powszechnie znaną maszyną, typu Niche albo nawet EK43...... rozmarzyłem się.. :pycha:
Chińczycy mają nowy rok, na ali wszystko stoi do 20 lutego, podejrzewam, że tu może być podobnie :mhh:Niekoniecznie, miałem dwa zamówienia z jednego dnia - jedno wysłali a drugie zostanie wysłane po ich baaardzo długim Nowym Roku 😊
masz rail delivery czy tą Alibaba DAP 9-12 dni?
Ciekawe na jakim poziomie się ustabilizują??Poznasz u nas po niedzieli...
Są już zagraniczne recenzje tego młynka, youtube .com/watch?v=8jc_JZ5t0nI tylko czy ktoś może przetłumaczyć :D
Poznasz u nas po niedzieli...
@Janusz czego im tym razem brakuje? :mrgreen:
Będzie informacja dziś wieczorem.Dzięki za info
A czy ktoś pisał że czegoś brakuje ?
Część II recenzjiTo zapowiedź recenzji czy coś zniknęło?
Część II recenzjiJest szansa na II część recenzji? Tak nieśmiało proszę o cd.
Póki co to dostępne będą tylko żarna SSP "multi purpose" - wielofunkcyjne.To dobra wiadomość i jednocześnie wyzwanie dla tego młynka, bo żeby te żarna spełniały swoją funkcję, to muszą być idealnie osadzone w młynku (w osi obrotu i równolegle).
Za rozwiązanie bezkompromisowe niestety płaci się 10x więcej.
@Janusz - czy będziesz miał jakiś egzemplarz testowy?
@Janusz - czy będziesz miał jakiś egzemplarz testowy?
W złożonym już zamówieniu mam ujęty młynek z żarnami SSP. Jeśli będzie tą wersją większe zainteresowanie to damy go na testy.
Druga informacja - daliśmy naszemu tokarzowi zlecenia wykonania kołnierzy (funnel) zakładanych na sitko portafiltra podczas mielenia kawy. Wyeliminuje to ewentualny problem z lekkim rozsypywaniem kawy podczas namielania. Nad dyskiem myślimy...
W przypadku gdy mierzyliśmy TDS skupiliśmy się na zrealizowaniu ratio w czasie ekstrakcji dla dwóch młynków. Nie mieliśmy czasu już kalibrować przemiału i przygotowywać przepisu. Na pewno dobrze byłoby to zrobić i zmierzyć wtedy parametry ekstrakcji. Tu jednak porównywaliśmy rezultaty uzyskane z dwóch młynków w podobnym czasie i ratio.
Druga informacja - daliśmy naszemu tokarzowi zlecenia wykonania kołnierzy (funnel) zakładanych na sitko portafiltra podczas mielenia kawy
Dość mało precyzyjna skala dla espresso i bliska do styku żaren dla dozy 15 g.
Czyli młynek dedykowany pod espresso ledwo mieści się w skali i jest mało precyzyjny?To jest niepokojąca cecha, zwłaszcza w kontekście zamontowania w młynku żaren SSP Multi purpose - pytanie, czy zwykłe stalowe żarna są mało precyzyjne, czy też cały mechanizm nie jest precyzyjny. Natomiast to że przy niskiej dozie (15g), młynek osiąga limit, to zdarza się nawet w dużo droższych młynkach i zależny od użytego sitka, o czym napisano np. tutaj
Napiszesz proszę coś wiecej o ekstrakcji? Przecież 15% jest niepijalneMiałem kilka dni młynek u siebie.
Doza 14,7g, Uzysk 30,7g, TDS 9,32, EY - 19,46.Paweł, a pamiętasz może jaki był czas ekstrakcji i ustawienie grubości na skali?
młynek który był tutaj testowany może znacząco się różnić od tego co pojawi się w przyszłości bo producent zwyczajnie może rozwinąć/dopracować swój produkt.
... albo zoptymalizować kosztowo z negatywnym wpływem na jakość.
Wiem że z stwierdzeniem " bardzo dobra jakość przemiału" poszedłem po bandzie jednak tak chciałem podkreślić o co głównie mi chodzi.Ale bardzo dobra jakość przemiału na dzisiaj to już nie jest coś wielkiego ;)
Młynek z żarnami SSP jest droższy niż młynek w standardowym wykonaniu plus osobno żarna SSP ponieważ w cenie jest zawarta już usługa montażu żaren SSP - one nie będą dołączane osobno lecz zamontowane.
Są też pierwsze recenzje:Rozbawiło mnie to poziomowanie żarna z pomyłką o jedno miejsce po przecinku, ale nie w tą stronę co by człowiek oczekiwał. :)
Rozbawiło mnie to poziomowanie żarna z pomyłką o jedno miejsce po przecinku, ale nie w tą stronę co by człowiek oczekiwał.Hmm - 0,32mm błędu w wykonaniu uchwytu żaren? To w moim Macapie M2M było mniej ... :(
Rozbawiło mnie to poziomowanie żarna z pomyłką o jedno miejsce po przecinku, ale nie w tą stronę co by człowiek oczekiwał.Hmm - 0,32mm błędu w wykonaniu uchwytu żaren? To w moim Macapie M2M było mniej ... :(
nie jest to powtarzalny młynekZastanawiam się, po kiego grzyba montować do niego żarna SSP.
Kiedyś próbowano ratować słabą sprzedaż Trabanta montując do niego silnik z VW Polo. Nic to nie pomogło. To dalej był Trabant.nie jest to powtarzalny młynekZastanawiam się, po kiego grzyba montować do niego żarna SSP.
Okazało się, ze jest jeszcze gorzej. Przecież podłożył 6 folii o 0.08mm każda czyli 0,48mm.Gość zmierzył jak twierdzi "0,03 odchyłu"
I measured a total runout of the burrs of 0.03mm
in a moment of sheer madness I thought that it is no point shimming more than 0.3 mm if my runout is the same (totally missed the extra decimal point).Geniusz. Nie wiem jak mu się to udało, że mając 0,03 miał mniejszą powierzchnię styku żaren niż przy 0,3 mm. Chyba magiczne szczęście początkującego. Nie opuszcza go nadzieja, że może jednak nie jest to na niekorzyść jakości naparu. Piękne, nie wiem tylko po co on to robił :)
after 0.32mm shiming I was at 2/3 of the burrs touching - so I probably have a 0.1 to 0.2mm larger gap on the one side - perhaps that is not really noticable in the cup?So maybe on the weekend I will spend some time shimming it again - although in the beginnins there was only a small amount of the burrs touchinf and after 0.32mm shiming I was at 2/3 of the burrs touching - so I probably have a 0.1 to 0.2mm larger gap on the one side - perhaps that is not really noticable in the cup?
Ostanie zdanie pokrywa się z tym co napisał Krystians - nie jest to powtarzalny młynekTo zbyt duże uogólnienie. Ja napisałem co innego - że nie jest powtarzalny przy zasypie ponad jedną dozę.
Chyba magiczne szczęście początkującego. Nie opuszcza go nadzieja, że może jednak nie jest to na niekorzyść jakości naparu. Piękne, nie wiem tylko po co on to robił
No i jest obiektywny, na pewno bardziej niż recenzujący na tym forumA wg Ciebie ja jestem nieobiektywny? To forum jest nieobiektywne? Jak masz coś konkretnego do zarzucenia, to mów śmiało zamiast ogólnikami.
No i ten TDS z Twojej recenzji nie daje mi spokoju.Nie rozumiem dlaczego. Przecież było tłumaczone do czego służył ten pomiar, a @pj.w , który robił pomiar dopracowanego przepisu miał normalne dla espresso wyniki.
Co do recenzji przez dystrybutora, lub osoby powiązane, to czego się spodziewałeś? To dość oczywiste, że zawsze będzie stronnicza, chociaż tutaj i tak było podane kilka mankamentów.Kto jest stronniczy i powiązany z dystrybutorem? Ja nie mam żadnych powiązań, ani korzyści z tego że recenzowałem ten sprzęt. Poza tym, że mogłem używać sprzętu i sprawdzić jak działa. Jednak każdy mógł zgłosić się do Janusza.
Nie rozumiem dlaczego. Przecież było tłumaczone do czego służył ten pomiar, a @pj.w , który robił pomiar dopracowanego przepisu miał normalne dla espresso wyniki.Ile osób ma maszynę jak on? Dwie, trzy? 90% forum ma/szuka maszyny za 20-30% tej kwoty.
wg Ciebie ja jestem nieobiektywny? To forum jest nieobiektywne? Jak masz coś konkretnego do zarzucenia, to mów śmiało zamiast ogólnikamNigdzie nie napisałem, ze jesteś nieobiektywny. Zawsze bardziej obiektywny będzie ktoś kto młynek kupił, niż ktoś kto dostał młynek na testy, bo sama kultura nie pozwoli napisać za dużo niedobrych rzeczy lub pozwoli je przemilczeć.
EDIT: Poza tym chciałbym powiedzieć, że dzięki takim wpisom jak Wasze powyższe, odechciewa mi się cokolwiek robić dla tej społeczności. W tym czasie mogłem robić różne inne rzeczy - przyjemniejsze lub zarobkowe.Ja bardzo cię rozumiem też miałbym po takich wpisach taką niechęć. Dlatego też chciałbym napisać, że WOK jest wspaniały i chcę się wracać dzięki takich osobowościach jak @krystians , @pj.w , @skansen i wiele innych na tym forum. Jak już wcześniej pisałem dzięki @krystians za poświęcony czas na przetestowanie młynka DF64 i za obszerną recenzję i myślę że na tym forum więcej jest takich ludzi które dziękują zamiast takich co piszą bzdury😉
bo sama kultura nie pozwoli napisać za dużo niedobrych rzeczy lub pozwoli je przemilczeć.Nie wiem jaką kulturę masz na myśli. Bo wg mnie kłamanie i poklepywanie się po plecach, może być w najlepszym wypadku opatrznym rozumieniem kultury. W mojej ocenie kultura wymaga odwagi by być uczciwym w każdej sytuacji. Nie widzę problemu w tym, aby napisać o wszelkich wadach jakie znajduję, tak też zrobiłem. Jeśli miałem cokolwiek do zarzucenia, to wszystko umieszczałem w tekście. Może ktoś inny znajdzie inne wady, ale ja nie milczę w takich kwestiach. Tego wymaga rzetelność i uczciwość. Wg wartości, które ja wyznaję, kultura wymaga tego, aby komunikować się bez agresji i otwarcie.
Jak już wcześniej pisałem dzięki @krystians za poświęcony czasDzięki @Psyche za zabranie głosu w dyskusji. Nie wiem jak inni, ja po prostu lubię robić coś pożytecznego, tym bardziej dla pozytywnej społeczności jaką są kawosze. Nie potrzebuję żadnej specjalnej nagrody. Jak komuś to się przydaje i mi podziękuje, to jest więcej niż bym oczekiwał.
Nigdzie nie napisałem, ze jesteś nieobiektywny.Nieobiektywne są recenzje na coffeedesku. Twoja recenzja jest świetna.
Nieobiektywne są recenzje na coffeedesku. Twoja recenzja jest świetna.Nie wiem czy zauważyłeś, nie jest to wątek związany z Coffeedeskiem. Cieszę się, że recenzja Ci się podoba, jednak czytając Twoje poprzednie wpisy nie jest to oczywiste, co pozwolę sobie zacytować:
Wyjaśnienie mnie nie satysfakcjonuje.
Nie oszukujmy się. Gość po prostu się pomylił, później prostował i przepraszał z komentarzach. Robiąc taka recenzje na pewno nie jest początkującym. No i jest obiektywny, na pewno bardziej niż recenzujący na tym forumWięc przypominam, że jesteśmy w wątku o młynku DF64, a jedyna recenzja jaka się tu pojawiła jest mojego autorstwa.
Nigdzie nie napisałem, ze jesteś nieobiektywny. Zawsze bardziej obiektywny będzie ktoś kto młynek kupił, niż ktoś kto dostał młynek na testy,Powiedz mi z czego wynika to Twoje przekonanie? Mam wrażenie, że swoją opinię opierasz o kanał Jamesa Hoffmanna i jego argumenty. Może być ona prawdziwa w specyficznych warunkach gdy chcesz mieć ciągłość dostarczanego sprzętu do testów i nie martwić się układami z producentami. Jednak gwarantuję Ci, że żadna szanująca się redakcja nie uzależnia treści testów od tego jak sobie życzy, aby opisać produkt dostawca sprzętu. Od tego są artykuły sponsorowane. Masz jakieś doświadczenie redakcyjne w testowaniu? Bo ja mam, pracowałem w redakcji, w której testowaliśmy sprzęt związany z fotografią.
jednak czytając Twoje poprzednie wpisy nie jest to oczywiste, co pozwolę sobie zacytować:Wyjaśnienie tak krytycznie niskiego TDS mnie nie satysfakcjonuje. Pierwszy lepszy szot powinien mieć chociaż te 18%. Mierzyłem ekstrakcje w FP po 30 sekundach zaparzania - 16.8%, grubszy przemiał, brak ciśnienia itd.
Cytat: Szczympek w Dzisiaj o 14:59:37
Wyjaśnienie mnie nie satysfakcjonuje.
No i jest obiektywny, na pewno bardziej niż recenzujący na tym forumTwoja recenzja jest przecież obiektywna, choc mogłaby być bardziej (chociażby odkrycie dlaczego tds jest tak niski, a nie umieszczenie tego w malutkiej tabelce).
Więc przypominam, że jesteśmy w wątku o młynku DF64, a jedyna recenzja jaka się tu pojawiła jest mojego autorstwa
Nieobiektywne są recenzje na coffeedesku.Czytając Twój wpis również odniosłem wrażenie, że oskarżasz @krystians o nierzetelność.
nie doszukuj się „wrażeń”, będzie nam się pisało łatwiejNie mam ochoty z Tobą pisać, Panie mądralo co od każdego oczekuje satysfakcjonujących odpowiedzi, ale samemu unika odpowiedzi na niewygodne pytania. Każdy kto potrafi czytać ze zrozumieniem samemu oceni Twoje wypowiedzi.
odpowiedzi, ale samemu unika odpowiedzi na niewygodne pytania. Każdy kto potrafi czytać ze zrozumieniem samemu oceni Twoje
Nie mam ochoty z Tobą pisać, Panie mądraloJak to było? „Kiedy nie masz już czego napisać, sprobuj obrazić/ośmieszyć rozmówcę?” 😅
Kto jest stronniczy i powiązany z dystrybutorem? Ja nie mam żadnych powiązań, ani korzyści z tego że recenzowałem ten sprzęt. Poza tym, że mogłem używać sprzętu i sprawdzić jak działa. Jednak każdy mógł zgłosić się do Janusza.
EDIT: Poza tym chciałbym powiedzieć, że dzięki takim wpisom jak Wasze powyższe, odechciewa mi się cokolwiek robić dla tej społeczności. W tym czasie mogłem robić różne inne rzeczy - przyjemniejsze lub zarobkowe.
Kolejne wiadomości. Pierwsza - kontener z naszymi młynkami z Chin dziś po pomyślnej odprawie celno - sanitarnej wyjeżdza z Małaszewicz do Pruszkowa. W Pruszkowie będzie we wtorek rano. Jest więc szansa na to że u nas młynki będą do czwartku i zaczniemy w ten dzień wysyłki. Na pewno jednego dnia nie uda się wysłać wszystkich zamówień. Proszę więc o chwilę jeszcze cierpliwości osoby które nie otrzymają jeszcze w piątek oczekiwanego tak długo młynka.
Druga wiadomość. Dostawa do Toma przyszła szybciej niż się sam spodziewał. Prawdopodobnie za 2 tygodnie będziemy mogli już wysyłać młynki pod nazwą G-IOTA. Można więc już je zamawiać. :)
Dziś odbieramy lejki po anodowaniu. W Święta (jak po szczepieniu w sobotę będę w stanie...) umieszczę zdjęcia i podam cenę.
Ten lejek to pod 58mm?
coś czuję, że cena końcowa będzie na poziomie Niche Zero z Vat :P
ale może się mylę...
Rozumiem, bardziej zależało mi na zrozumieniu co to za cudo i jak działa. Poczekam i zobaczę, jak będzie dostępne.
Zanim zaczniecie mielić kawę to sprawdźcie żarna... Ja mam takie...Jakieś obiekcje? ;)
Jakieś obiekcje? ;)Gdzie tam ;) Ciekawi mnie czy z całej palety tylko mi się trafiło pechowo. Natomiast jeśli chodzi o wygląd, to czarno-biały na żywo prezentuje się obłędnie :ok:
Jakiś taki jakby "miętki" ten tytan czy mi się wydaje :picardpalm:A gdzie tam panie ;) Wkrętarka miała diamentowe bity :P
Co do małego zakresu na espresso, to ze strachu po recenzji ustawiłem na 6 i dostałem mąkę,Testowane były młynki na innych żarnach - stalowych.
Poniżej żarna raczej nic nie powinno utykać,Może w trakcie montażu coś wpadło do środka? Ja bym zajrzał pod to żarno @stefunk
- Natomiast co do użytkowania, od samego początku mam problem z zapychaniem, co doprowadziło mnie kilka razy do mocnej irytacji kiedy jeszcze nie wiedziałem o co chodzi. Pompka tego przepchać nie umie.
https://[tu skasować co w nawiasie]antoinevautherot.medium.com/g-iota-df64-solo-turin-review-d64e61b8fa4 kolejny wpis po miesiącu użytkowania
hmmm ...
[ You are not allowed to view attachments ]
Jak jest antyzbrylacz to zawsze będzie się zapychać, na to raczej nie ma siły. Jak się antyzbrylacz usunie to też trochę kawy zostanie... Jaki by nie był młynek za 2 czy za 5tys to zawsze gdzieś się tam kawa zbiera bez względu na to czy to OD czy SD, trzeba się z tym faktem pogodzić ;)
idea SD jest wyjątkowo twardym do zgryzienia problemem.Ciekawe co piszesz. Niche antyzbrylacza nie ma, kawa jakoż dramatycznie zbrylona nie wychodzi, a retencja bez przedmuchiwania jakby nikła.
Ciekawe co piszesz. Niche antyzbrylacza nie ma, kawa jakoż dramatycznie zbrylona nie wychodzi, a retencja bez przedmuchiwania jakby nikła.
Żeby tak tak nie postponować DF-64 - to jednak jest inna półka cenowa.Czy ja wiem czy taka inna?
Cena oficjalna będzie 1490,00 PLN brutto. I w cenie tej będą żarna tytanowe oraz mini hopper - harmonijka.
i nie to, że prowadzę jakąś promocję Niche czy antypromocję G-iota ;)Kurczę, naprawdę niefortunna nazwa, przeczytałem 'Gniota' ;)
Ciekawe co piszesz. Niche antyzbrylacza nie ma, kawa jakoż dramatycznie zbrylona nie wychodzi, a retencja bez przedmuchiwania jakby nikła.
Myślę, że problem dotyczy płaskich żaren. Jedyna rada na małą retencję to rozwiązanie stosowane w EK-43 (skądinąd stare jak świat).
żarna płaskie są na pewno wyzwaniem inżynierskimAntonio, ale ten problem został już dawno rozwiązany - kiedyś w sklepach PSS Społem stały takie duże, żółte młynki do samodzielnego mielenia. A żarna miały pionowo.
A żarna miały pionowo.Mam też taki młynek z pionowymi żarnami. Wprawdzie używam go jako SD, ale nie do espresso.
Kurczę, naprawdę niefortunna nazwa, przeczytałem 'Gniota' ;)
Młynek jest SD a więc jeśli ktoś wsypuje odmierzoną porcję np. 14 g to i ten dysk nie jest potrzebny
Te tytanowe żarna to ssp czy italmill?Italmill
Co właściwie sprawia, że młynek jest SD, oprócz braku hoppera i dołożonej harmonijki?
Ostatnie ziarna z typowej dozy zostaną pocięte inaczej niż pierwsze.Ale chyba tak jest we wszystkich młynkach. Rozwiązaniem w Niche okazał się być dysk.
@Henry A dla jakiego młynka masz wyniki takich pomiarów? Rozumiem, że chodzi Ci o dystrybucję frakcji z początku środka i końca mielonej dozy ?
Zdziwiło mnie że że Janusz zaleca nie używanie dysku przy SD. Myślałem że oprócz redukcji nacisku ma też zapobiegać cofaniu się nieobciążonych ziaren.
Dużo zależy od konstrukcji młynka, mocowania żaren i tunelu do żaren.I przede wszystkim od jakości żaren.
Rozwiązaniem w Niche okazał się być dysk.W przypadku płaskich żaren, taki "niche-dysk" działałby tak samo: przemiał byłby bardziej jednorodny i... "grubszy".
Fajnie to widać we Fiorenzato F6. Ziarenka, pod wpływem obrotów żaren, wchodzą między żarna i popcorningu praktycznie nie ma. A w innych młynkach jest różnie,
Raczej nie ma przeciwwskazań, Januszowi chodziło chyba o to, że młynek działa prawidłowo i powtarzalnie bez dysku, przy pojedynczych dozach. Największą różnicę dysk powinien dać przy większym zasypie, choć i przy pojedynczej dozie powinien poprawić choćby wspomnianą kwestię latających ziarenek. Jak będzie okazja, to sprawdzi się pojedyncze dozy i większe zasypy z dyskiem i bez. Wtedy będzie wiadomo jak jest faktycznie.
PS. Dlaczego tak długo muszę czekać na akceptację postów przez moderatora? Jak mam prowadzić konwersację jak mój poprzedni post od prawie 24h wisi niezaakceptowanyTo zabezpieczenie, antyspamowe i dotyczy tylko kilku pierwszych wysyłanych wiadomości. Administratory zatwierdzają gdy tylko są w stanie. Forum działa na bazie wolontariatu i jest obsługiwane w wolnych chwilach.
nie patrzcie na ten dyski ala nicheowe, pod kątem redukcji popcorninguW Niche Zero ideą dysku również nie jest redukcja popcorningu (w przypadku żaren stożkowych zjawisko popcorningu jest mniej istotne). Zastanawia mnie raczej samo zjawisko ograniczonej podaży ziaren w przypadku żaren płaskich. Zdaje się, że w takiej sytuacji są one (żarna) bardziej agresywne, chętniej chwytają pojedyncze ziarna niż cały ich "zalew".
Spokojnie, u nas jest to dysk - ale żeby nie było ponuro to napisałem instrybutor :)
Mam swój egzemplarz i ja! Co do wykonania nie mam zastrzeżeń, przepuściłem jakieś 100g starych ziaren na początek i od razu rzuciłem się na głęboką wodę. Odpaliłem na serio wyremontowaną europiccolę, pomieszałem igłami, ubiłem, wycisnąłem - i dostałem całkiem smaczne małe espresso. Muszę spróbować trochę drobniejszego mielenia, bo pierwsze krople z portafiltra lecą dość szybko i jeszcze przede mną żonglerka ziarnami i grubością między espresso a przelewem. Jak na razie - jestem zadowolony z zakupu.Poprosimy większą recenzję ze zdjęciami :)
Dysk ten nie jest i nie miał być any-popcorningowy.
Jest to restryktor - jego zadaniem jest ograniczyć ilość kawy dostającej się do żaren i jej nacisk przy większym zasypie.
Szkoda, że oznaczenia tarczy nie są dwa razy dokładniejsze. Zdaje się, że są takie same lub podobne jak w oryginale, czyli dosyć spore odległości między kolejnymi kreskami.
Oczywiście można sobie wydrukować w stopniach 0-360, ale wtedy zamiast pod espresso mielić ,dajmy na to na 9, będzie trzeba ustawić na powiedzmy 30 dla takiej samej grubości mielenia.
A ja czekam niecierpliwie na obiecany filmik pokazujący działanie młynka z dyskiem?
chodzi o zachowanie oryginalnego skoku skaliAle przecież to mogłyby być połówki, nie muszą zmieniać oznaczenia cyfrowego.
Po wstępnym mieleniu kawy wszystko zaczęło się tak elektryzować, że zacząłem żałować, że wyjąłem uszczelkę:
Jeśli pozbyłeś sie całkowicie tego antyzbrylacza, to zamontuj spowrotem ale jedną warstwe.
Ważne uwaga: miele wyłącznie pod espresso, pod przelewy rzeczywiście problem z elektrostatyką może się nasilać.
ale wtedy elektrostatyka nie dałaby żyć.No popatrz, a w Niche nie ma ani zastawki, ani problemów z elektrostatyką.
Tak poza tym to nobilitujące dla G-Iota, że fani Niche czują się zagrożeni i krytykują oponenta ;DNie mam żadnego z tych młynków (i nie chce mieć), ale nie dziwie się „niszowcom”. W zasadzie tylko na tym forum probuje się wmówić, ze to porównywalne mlynki. Tak jakby posiadacze Dacii Duster krzyczeli na właścicieli Audi Q7, ze oba samochody jeżdżą, dadzą sobie radę tam gdzie inne nie (SD), a Dacia tańsza, No i serwis blisko (swoją droga, zauważyliście jak czesto „lokalny serwis” jest wymieniany jako zaleta gioty? Nie brzmi to dobrze ;) ). Testy i recenzje pokazują jasno, ze G-IOTA jest wart tego ile kosztuje, czyli na zachodzie 2-3 dni pracy. Nie ma zatem wygórowanych oczekiwań.
tak naśmiewaszNie zrozumiałeś moich intencji. Nie naśmiewam się.
Co w nim wyjątkowego to co najwyżej wyjątkowo niska cena dla tych co kupili w preorderze Tani młynek zawsze będzie tanim młynkiem, a jego jakość będzie proporcjonalna do ceny. Jako młynek entry level pewnie się sprawdzi, ale cudów nie można oczekiwać bo w życiu dostaje się to za co (ile) się płaci...
tak naśmiewaszSwoją drogą pytanie, czy to wynik żaren stożkowych, czy jednak Niche ma tak wyrafinowaną konstrukcję.
Mam wrażenie, że mamy 2 podejścia:Ale dlaczego? Takie porównanie na razie nie ma sensu. Jest młynek ktory jest na rynku od kilku tygodni (miesięcy?) i młynek ktory jest od, chyba, trzech lat. Ten ktory jest od trzech lat miał jedna kontrowersje (schodząca farba), a poza tym pochlebne opinie domowych baristów, jak i profesjonalistów (Rao, Gagne, Hoffmann).
1. Nie porównujemy tych młynków w warunkach zbliżonych do laboratoryjnych i wyrażajmy opinie na podstawie ceny lub innego bliskiego nam atrybutu.
2. Porównajmy i utnijmy dyskusję mając konkretne dane.
Wybaczcie, jestem skażony podejściem "szkiełko i oko", a nie odczucia i liczę, że ktoś zrobi mimo wszystko (Dacie i Audi) porównanie.
Góra kubeczka jest niewiele poniżej otworu wylotowego kawy i dlatego wydaje się, że zjawisko elektrostatyki jest niewielkie.A co konstruktorom G-Iota przeszkadzało zrobić tak samo?
Niche bardzo lubię, kupiłem go jeszcze w przedsprzedaży, więc mnie wypadł tanio, niemniej jednak przy dzisiejszej cenie bardzo bym się zastanawiał.Ja z kolei niche kupowałem bez dodatkowych opłat, ale po pół roku użytkowania zapłacił bym za niego i tę dodatkowe opłaty😉
Zainspirowany zagranicznymi forum postanowiłem się pobawić i zrobiłem coś takiego z drutu stalowego (to jest pierwsza wersja, druga już lepsza siedzi w młynku :lol2:), pod śrubki od lejka dodatkowe podkładki żeby można było mocniej dokręcić i na pierwszy rzut oka wygląda to lepiej niż przy jednej wkładce, o dwóch to już nie wspominam.
Ze względu na globalną pandemię Covid19 dostawy międzynarodowe, zwłaszcza kontenerowe, są opóźnione. Zwłaszcza w branży spedycyjnej dostawy uległy znacznemu przesunięciu. Dlatego zdecydowaliśmy się na dostawę młynków do kawy Giota pociągiem."
Ze względu na globalną pandemię Covid19 dostawy międzynarodowe, zwłaszcza kontenerowe, są opóźnione. Zwłaszcza w branży spedycyjnej dostawy uległy znacznemu przesunięciu. Dlatego zdecydowaliśmy się na dostawę młynków do kawy Giota pociągiem."
"Dear Janusz,
First of all, our supplier told us that these burrs are okay to use. Secondly, our technician told me the same as well. So I'm afraid we can't offer the titanium burrs for free.
Thanks,
Bianca"
Mam nadzieję, że nasi polscy klienci będą zadowoleni z takiego rozwiązania
Sam mam retencje 0,2g ...
tracimy 2 grosze robiąc espresso
tracimy 2 grosze robiąc espresso
A ja myślałem, że kawoszom chodzi o... retencję
w marketingu wpierw trzeba stworzyć potrzebę a potem się umożliwia tę potrzebę zaspokoić.
Teraz mam SDCzyli kolega poleciłby kupić ten młynek? Mnie jest szkoda przesiadać się na SD, ale żona męczy... że nasz niby głośny
Czyli kolega poleciłby kupić ten młynek? Mnie jest szkoda przesiadać się na SD, ale żona męczy... że nasz niby głośny
Według informacji od Toma pociąg z kontenerem młynków z Chin ma dojechać do Belgii ok. 15.06. W związku z tym od jutra uruchamiamy przedsprzedaż zestawów tj. ekspresy ASCASO w połączeniu z młynkami G-IOTA
Hoffman wydał recenzję DFa. Niestety, nie mogę wrzucić linku, ale bez problemu do znalezienia w wyszukiwarce youtube.
zamysł fajny, cena fajna,Nie przesadzajmy... cena fajna to była w planach - 1400 z żarnami tytanowymi... okazał się ponad 60% droższy - jeśli masz kogoś w Anglii kto Ci zamówi bez Vat i przywiezie // nada paczkę - cena Niche jest już prawie taka sama
Mam dużą awersję do pięknie wyglądających rzeczy z Aliexpress, które w zetknięciu z rzeczywistością pokazują swoje wady.Jasne że dużo produktów na Ali jest tandetne, ale też jest mnóstwo bardzo dobrych produktów pod względem jakościowym. Ja z Ali zamawiałem dwa młynki JE i K-plus, Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop Pro, wagę timemore, telefon OnePlus, smartwatch amazfit, akcesoria do kawy takie jak tamper, mata i inne., no i ogólnie bardzo dużo zamawiałem. Podsumowując, jeżeli zamawiać sprawdzone firmy i produkty to naprawdę nie odstają pod względem jakościowym od tych z Europy
I think it's a great choice, I think it delivers great ground coffee at espresso and filter setting and for the money I can't think of anything that really outperforms it as a single dose flat burr grinder.(..) It outperforms the Ode or the Wilfa but experientially for me it doesn't outperform the Niche.
a czy część takich dłuższych i bardziej obszernych recenzji nie mogłaby trafiać gdzieś na głównąTak, to jest dobra myśl. Na pewno można, myślę że takie rzeczy trzeba będzie zaplanować po naprawie forum.
Hoffman zapowiadał też test G-IOTA z żarnami SSP - chyba trzeba na to jeszcze poczekać....
W dostawie dla nas będą też żarna SSP. @krystians byłbyś chętny na test ?
Jasne, ja najprawdopodobniej będę miał czas w drugim tygodniu lipca albo później w pierwszej połowie sierpnia. Jakoś się zgadamy jak będziecie mieli już sprzęt na stanie.
Tastewise have made only few shots but taste difference compared to italmill burrs is huge (clarity, sweetness, flavor separation)As far I understand you use DF 64 for espresso, right? What about crema amount in comparition to Italmill burrs? What kind of SSP burs do you have in Kaftek? Can you compare result of both grinders in a cup (Kaftek vs. DF64+SSP MP). What ratio do you use mostly?
Grinders started to divide us: some prefer flat burrs, some conical.Dlaczego dzielić? Czy różnorodność i wolność wyboru muszą być zawsze rozpatrywane w taki sposób? Dla mnie fajnie, że jest coraz więcej różnorodnego sprzętu i ludzie mogą go sobie dobierać do preferencji. Na pytanie "Co jest lepsze?" odpowiadam: dla każdego co innego. :)
większy wybór jest zawsze plusem, bo każdy może dobrać coś pod siebie.albo zgłupieć z nadmiaru opcji :D
Dnia 30 lipca Tom poinformował wszystkich dystrybutorów, że ze względu na wzrost cen surowców i potrójne koszty transportu musi od 15 września zmienić cenyNa rynku szaleństwo... może inny kierunek ale Chiny – USA przekroczoną kolejną magiczną kwotę, tj. 20 000 dolarów za 40" kontener https://www.reuters.com/business/china-us-container-shipping-rates-sail-past-20000-record-2021-08-05/
Zauważyłem, że kawy mielonej żarnami SSP jest mniej objętościowo - przy stałej wadze (18g) tamper wchodził głębiej w sitko. Przy czym, nie robiliśmy takich porównań na G-IOTA, tylko między oboma płaskożarnowcami (w Niche było podobniej, jak w zwykłych żarnach płaskich). Pytanie, czy ktoś się spotkał z tym zjawiskiem.
Inaczej mówiąc :).
Mniejsza ilość pyłu produkowana przez żarna SSPCiekawe porównanie (https://coffeeadastra.com/2021/05/10/a-comparison-between-standard-and-low-fines-espresso-shots/amp/) ekstrakcji z młynka z żarnami SSP i zwykłymi.
aczkolwiek G-iota też jest bezstopniowa
ponieważ mój Sette wyzionął ducha prawdopodobnie na dobreco dokładnie się stało z twoim Sette? Są możliwości naprawy - sam naprawiałem.
Ale wracając do tematu:Przy zmianach metod lepiej wg mnie sprawdzi się G-IOTA:
E. M. Specialita, SD czy G-IOTA - które byłoby bardziej polecane?
Ten dysk od początku był tak po skosie czy wygiął się?
Ciekawe Grzegorz czy dalej będą snute teorie spiskowe, jakoby to wszystko było naciągane, a młynek był tragiczny.
sprawdzanie czy to będzie bardziej 30 czy 50 na tarczy.Jeśli madz standardowe żarna, to ja przy testowaniu mialem w okolicach 80 dla takich ilości kawy. Tyle że to zależy także od kawy i przepisu. Jednak w tych okolicach bym zaczynał.
Testujemy upgrade'y 3D
Clump crasherOsobiście polecam <link do thingiverse here>thing:4873784 + wycięcie z folderu foliowego (lub osłony na twarz) - bardzo dobrze się sprawdza u mnie, odpowiednia giętkość. Wydrukowany element jako "spejser"
Mam tylko nadzieję, że wiecie o tym, że druk i kontakt z żywnością niespecjalnie się mają do siebie...
przy robieniu kawy w Aeropressie czy plastikowym dripie, gdzie pod wpływem wysokiej temperatury plastik wchodzi w natychmiastową reakcję i wytwarza wiele niepożądanych skutków ubocznych w naszym ukochanym płynie.Są na to jakieś badania? Bo z tego co czytałem, to nawet pierwsze aeropressy zawierające BPA w tworzywie, w naparze nie wykazywały zawartości szkodliwych substancji.
Żaden plastik nie będzie dobry dla człowieka, nieważne czy to z druku, czy z innego procesu technologicznego.I tu jesteś w błędzie, bo technologia produkcji ma znaczenie.
Są na to jakieś badania? Bo z tego co czytałem, to nawet pierwsze aeropressy zawierające BPA w tworzywie, w naparze nie wykazywały zawartości szkodliwych substancji.
I tu jesteś w błędzie, bo technologia produkcji ma znaczenie.
Jedzie do nas nowa dostawa młynków G-IOTA. Dostępne będą wszystkie kolory. W tym najczęściej zamawiane kolory czarny i biały.
W produkcji są także tarcze dozujące kawę, wskaźniki do pierścieni regulacji grubości mielenia oraz uchwyty ustawiające plastikowe kubki od kątem bliżej lejka wysypowego. Elementy te będą dostępne także na naszym sklepie internetowym.
G-IOTO czy Eureka Mignon Specialita ? Za G-IOTO przemawia pompka, którą do Eureki trzeba sobie dokupić (i cena wychodzi na to samo..)
G-IOTO czy Eureka Mignon Specialita ? Za G-IOTO przemawia pompka, którą do Eureki trzeba sobie dokupić (i cena wychodzi na to samo..)
A może jeszcze coś innego czytam teraz o FIORENZATO F4 E NANO?
G-IOTO czy Eureka Mignon Specialita ? Za G-IOTO przemawia pompka, którą do Eureki trzeba sobie dokupić (i cena wychodzi na to samo..)
A może jeszcze coś innego czytam teraz o FIORENZATO F4 E NANO?
Swoją drogą my już praktycznie od początku sprowadzania tych młynków produkowaliśmy lejki dozujące i robiliśmy na drukarce 3D wskaźniki.
DF był ustawiony na 70 przy wcześniejszym wyzerowaniu.
Myśle by spróbować dzisiaj ekstremalnego ustawienia 90, bo porównanie organoleptyczne pomiędzy 55 a 70 sprawiało wrażenie bardzo podobnego przemiału. (Jednak myśle ze to będzie tylko jako ciekawostka)
Tak, miałem nadzieję na dużo mniej pyłu.
Pytanie takie, czy kalibracja żaren może tu cokolwiek zmienić?
Właśnie otrzymaliśmy informacje od spedytora i młynki DF83 zostaną dostarczone w pierwszym tygodniu lutego.
Panie Januszu czy do wersji G-iota 2023 nadal dodawany jest pierścień na pojemnik zmielonej kawy/sitko oraz wskaźnik mielenia jak to poprzednio (2022) było ? I jakie akcesoria można dodrukować 3D ? Bo tylko o uchwycie pochylający pojemnik chyba było wspominane.
Znane są już może dokładniejsze daty dostaw DF83 i nowego HA64?
W dostawie będą te młynki tylko w kolorze Matte Black. Nie pisałem nigdzie, że będą dostępne białe.
.
A co to jest HA64 ? Nie mam czegoś takiego w nomenklaturze...
Nowy Turin - wstawiłbym link, aleChyba chodzi o to
PS. Ilość młynków G-iota Pro (DF83) w tej dostawie jest bardzo ograniczona.
Z opisami i cenami młynków G-micron Digit (DF64E) oraz G-iota Pro (DF83) można się zapoznać pod tymi linkami:
w takiej cenie jest zdecydowanie wart zakupuTo chyba będziesz mógł powiedzieć dopiero jak skosztujesz co on produkuje w filiżance?
To chyba będziesz mógł powiedzieć dopiero jak skosztujesz co on produkuje w filiżance?
Taki mały off-top: tak sobie myślę, ale do większej średnicy żaren potrzeba dużo większej precyzji wykonania całego młyna, żeby te żarna chodziły w tej samej płaszczyźnie, tym samym nie pyliły. Więc nie wiem, czy cena dla mnie była by tu kluczowym kryterium.
"Cechy żarna ze stali nierdzewnej 83 mm.Poprawione. Jeśli będą jeszcze jakieś uwagi to proszę śmiało pisać.
Duże żarna są w stanie wytwarzać wysokiej zmieloną kawę w szerokim zakresie rozmiarów."
.
Poprawione. Jeśli będą jeszcze jakieś uwagi to proszę śmiało pisać.To jeszcze jedną mam uwagę tym razem do opisu na stronie młynków G-IOTA. Opisy są w dwóch kolumnach tylko teksty się całkiem rozjechały i wygląda to tak:
Ale...będziemy już w przyszłym tygodniu mieli na testy coś podobnego. Będzie o tym osobny wątek.
A sprawdziłeś jak z cłem i VAT?Racja. :(
np Hoffman o df64 mówi że pod przelew jest lepszy niż Ode czy UniformNie wiem o jakim zestawie żaren do DF64 mówił Hoffmann. Może z żarnami SSP Multipurpose? One ponoć do przelewów świetnie się sprawdzają. Ja testując DF64 na standardowych żarnach robiłem przelewy i były one ok, ale porównując do młynków typowo pod przelew, to jednak wypadało to dużo słabiej. Przede wszystkim sporo pyłu jest w tych przemiałach z DF64 jak i DF83, który szybko blokuje przepływ przez filtr.
Czy DF64 nadaje się jako jedyny młynek do wszystkiego?Ja użytkuje DF64 już od ponad roku do espresso, przelewu oraz kawiarki. Jak dla mnie spełnia wymagania. Porównania dużego może nie mam bo poprzednio miałem graef cm900. Różnica ogromna, ale DF64 to zupełnie inna liga młynka.
1. Adapter przechylający kubek w kolorze żółtym (thingiverse.com/thing:5247243)@Joepp jak sprawuje się ten uchwyt w kontekście wibracji? Bo z moją podstaweczką sporo zadziałałem taką pianką samoprzylepną. Tutaj kubeczek po prostu "leży" na widelcu czy jest jakoś mocniej trzymany? I czy z takiego sposobu zamocowania wynika dodatkowy hałas/dźwięk?
@piter2015 Szczerze mówiąc to nie za bardzo zwracam uwagę na wibracje i dźwięk. Od początku założyłem, że młynek jest dość głośny i nie zastanawiałem się nad tym głębiej. Kubeczek zaczepia się na tych wystających zębach - żeby go wyjąć trzeba go podnieść najpierw do góry.Dobra, dzięki. Chyba z ciekawości samemu sobie coś takiego wydrukuję i przetestuję. Bo wcześniej miałem taki "adapter" (w który wkładało się kubek) i to w ogóle nie zdało egzaminu (ani nie wchodziło w oryginalny widelec ani nie trzymało się dobrze kubka).
Daj znać jak wrażenia
Powiedzcie mi na jakim stopniu mielicie kawę pod espresso - ekspres kolbowy. Gdyż jak zejdę poniżej 20 na skali, ekspres nie daje radę zrobić espresso.
Wysłane z mojego moto g200 5G przy użyciu Tapatalka
@milanmielecDe longhi kolba z usuniętym plastikiem od cremy i sitkiem naked.
Kawę robisz na De'Longhi? Na jakich sitkach?
Gdyż jak zejdę poniżej 20 na skali, ekspres nie daje radę zrobić espresso.A dlaczego chcesz schodzić jeszcze drobniej? Te sitka od De'Longhi są wysokie i mniejszej średnicy, więc potrzebują grubszego mielenia.
Myślałem że pasuje zejść na drobniej ale jeśli mówisz że nie trzeba to nie będę kombinował :). PozdrawiamGdyż jak zejdę poniżej 20 na skali, ekspres nie daje radę zrobić espresso.A dlaczego chcesz schodzić jeszcze drobniej? Te sitka od De'Longhi są wysokie i mniejszej średnicy, więc potrzebują grubszego mielenia.
Myślałem że pasuje zejść na drobniejA tamping stosujesz, bo w tych ekspresach bez ubijania smak może wyjść lepszy? Ile sypiesz mielonki? Jaki czas ekstrakcji? Jaki uzysk?
Tak używam tempera - 19 g kawy - 73ml - 35 sekundMyślałem że pasuje zejść na drobniejA tamping stosujesz, bo w tych ekspresach bez ubijania smak może wyjść lepszy? Ile sypiesz mielonki? Jaki czas ekstrakcji? Jaki uzysk?
19 g kawy - 73ml - 35 sekundZa dużo.
Pellini top 03.07.202319 g kawy - 73ml - 35 sekundZa dużo.
Ziarna masz świeżo palone, kiedy?
Podejrzanie świeża. Ma datę przydatności do 03.07.2025r.? Ta kawa nie jest warta swojej ceny, chyba że nie smakuje Ci żadna inna? Proponuję, abyś zamówił taką:Ok. Dzięki za pomoc.
https://eurocafe.com.pl/extra-selekt-cafe-espresso.html
Lub taką:
https://mastroantonio.pl/Ariadna-p12
Odczekał 10-14 dni i zobaczysz, że przy tej samej dozie, czasie ekstrakcji i na tych samych ustawach mielenia masz mniejszy uzysk. Jak się zdecydujesz na te kawki, daj znać i może wyciśniemy z tego Delonghi coś dobrego. Przy Pellini poddaje się.
Powiedzcie mi na jakim stopniu mielicie kawę pod espresso - ekspres kolbowy. Gdyż jak zejdę poniżej 20 na skali, ekspres nie daje radę zrobić espresso.
Podaję najnowsze informacje o dostępności młynków z Home Barista:
- dostępne młynki G-IOTA VS są już po ostatniej modyfikacji
CIACH
Chodzi o nową wersję sterownika silnika - po poprawce tolerancji na opór ziaren. Poprawka ta usunęła problem zacinania się jasno palonych ziaren na niskich obrotach. Wymiana sterownika zupełnie rozwiązała ten problem.
Prześlij mi na e-mail lub priv informację z datą zakupu. Jutro odpowiem.
Wszystko napisane jest powyżej.Do you already know preorder price for df83V? Thanks
Jeśli chodzi o tę stronę:O teraz wszedłem
https://caffebarca.pl/
Inaczej nieco będzie wyglądała kwestia dokładności ustawień w młynku G-IOTA DF64VSta kwestia interesuje mnie najbardziej - chodzi bardziej o to, o ile zmienia się odległość pomiędzy żarnami przy zmianie o 1 punkt na podziałce - czyli defacto jaki jest efektywny zakres ustawień dla espresso, przy różnych ziarenkach. Np. u mnie w Sette 270 najdrobniejsze ustawienie to 1A a najgrubsze to 31H, przy czym dla espresso nigdy nie przekroczyłem 9A a najdrobniejszego mielenia wymagały kawy bezkofeinowe, przy których ustawiałem nawet 1B.
Dzięki za odpowiedź.Inaczej nieco będzie wyglądała kwestia dokładności ustawień w młynku G-IOTA DF64VSta kwestia interesuje mnie najbardziej - chodzi bardziej o to, o ile zmienia się odległość pomiędzy żarnami przy zmianie o 1 punkt na podziałce - czyli defacto jaki jest efektywny zakres ustawień dla espresso, przy różnych ziarenkach. Np. u mnie w Sette 270 najdrobniejsze ustawienie to 1A a najgrubsze to 31H, przy czym dla espresso nigdy nie przekroczyłem 9A a najdrobniejszego mielenia wymagały kawy bezkofeinowe, przy których ustawiałem nawet 1B.
DF64V zarna SSP LS zazwyczaj przedział 6-10, raz mialem kawę gdzie 14 było ok, Lelit Bianca + pullmann 20 g sitko - 19g doza / 38-40 gr uzysk w 27 sek średnio.O taką informację mniej więcej mi chodziło
Jeśli chodzi o młynek VS to my mielimy pod espresso 15g zasyp na ustawieniu 25 na młynku na kawie CB Red
To mamy tą samą wersję młynka, w konesso kupowałeś?
Coz moge powiedziec - dla mnie przy SSP LS ktore zalozylem od raz jest bardzo dobrze
Coz moge powiedziec - dla mnie przy SSP LS ktore zalozylem od raz jest bardzo dobrze
widziałem że ktoś na internecie narzekał, że przy tych żarnach nie mógł dostatecznie drobno zmielić kawy. Czy miałeś podobne problemy? W jakim zakresie na skali poruszasz się przy różnych ziarnach do espresso? Jakie obroty zazwyczaj ustawiasz? Czy używasz ziaren jasno jak i ciemno palonych do espresso?
A jak wygląda rozsypywanie kawy bez RDT? Przy mieleniu pod espresso też występuje? Czy tylko przy grubszym przemiale?
DF64V to mój główny kandydat na młynek single dose, ale czuję w kościach, że RDT to już może być za dużo dla mojej drugiej połówki Szczególnie przy przygotowywaniu porannej kawy przed wyjściem z domu.
Mielę raczej średnio / ciemno palone ziarna + z założenia unikam cold startów, także niespecjalnie obawiam się elektroniki wyłączającej silnik przy dużym obciążeniu (abstrahując już od poprawionego lub nie sterownika).
Ja to rozwiązalem w taki sposób że kupilem dosing cup z ali za 1$ oraz wydrukowalem 3d uchwyt zastępujący widełki, który staje się platformą dla dosing cupa
Napisz czego potrzebujesz nagram film - moge mielic do kubka, do blind shakera, mielic grubo drobno itp to zobaczysz jak jest z RDT i bez.
Nigdy nie mialem sytuacji w ktorej nie dalo by rady zmielic pod poprawne espresso - jak pisalem zakres 5-10 zazwyczaj, blizej 5-6, raz chyba byla sytuacja ze krecilem sie kolo 4. Obroty do espresso to 1200, do przelewow 600. Zarna jasno palone glownie wiec jest na start troche trudniej, moje wlasne palenia to zazwyczaj miedzy light roast a city roast. Preferuje jasniejsze palenia. Z zarnami SSP LS jest mocno cytrusowo co akurat dla mnie jest duzym +.
Nigdy nie mialem sytuacji w ktorej nie dalo by rady zmielic pod poprawne espresso - jak pisalem zakres 5-10 zazwyczaj, blizej 5-6, raz chyba byla sytuacja ze krecilem sie kolo 4. Obroty do espresso to 1200, do przelewow 600. Zarna jasno palone glownie wiec jest na start troche trudniej, moje wlasne palenia to zazwyczaj miedzy light roast a city roast. Preferuje jasniejsze palenia. Z zarnami SSP LS jest mocno cytrusowo co akurat dla mnie jest duzym +.
Nieźle... u mnie przy SSP Unimodal aka MP :) to przy ustawieniu na 10, mój HX nie daję rady przepchać 18g doze - ustawiony punkt zero, żarna wypoziomowane, ale bez zegarmistrzowskiej precyzji.
Zdjęcia w załącznikach. Jeśli ktoś ogarnia 3d i pomoże w lekkiej zmianie tego projektu to byłoby cudnie (platforma 5mm w górę i zmniejszenie średnicy platformy o 6mm) - link do projektu: https://www.thingiverse.com/thing:5417082
U mnie pewnie dlatego ze zazwyczaj robie tak kawe na Biance -> 0-5 sek preinfuzja (dobija do 1 bara +-) 6-9 sek namaczanie 10-15 low flow (maks 4 bary) i dalej juz pelne cisnienie wiec pewnie w taki sposob drobny przemial jest ok i zazwyczaj 27-29 sek mam to co chce.Też mam kontrole przepływu... IMO to raczej geometria żaren :)
U mnie pewnie dlatego ze zazwyczaj robie tak kawe na Biance -> 0-5 sek preinfuzja (dobija do 1 bara +-) 6-9 sek namaczanie 10-15 low flow (maks 4 bary) i dalej juz pelne cisnienie wiec pewnie w taki sposob drobny przemial jest ok i zazwyczaj 27-29 sek mam to co chce.Też mam kontrole przepływu... IMO to raczej geometria żaren :)
Jaki masz dosing cup? Czy wchodzi głęboko w koszyk? Oryginalny dosing cup to żart równie smutny co widełki- i myślę czy kupić od razu blind-shaker czy jednak dosing cup brać.
lekkiej zmianie tego projektu to byłoby cudnie (platforma 5mm w górę i zmniejszenie średnicy platformy o 6mm)robiłem to w tinkercadzie online więc jest to mocno szkicowe ale powinno być ok
robiłem to w tinkercadzie online więc jest to mocno szkicowe ale powinno być ok
Gdy zaczynaliśmy importować z Chin młynki DF64 (a było to na przełomie roku 2020 i 2021) to GmtB zaprojektował i następnie wprowadziliśmy do oferty coś takiego:A to ma sens do df64V?
https://caffebarca.pl/produkt/tarcza-dozujaca-kawe-do-mlynka-g-iota/ (https://caffebarca.pl/produkt/tarcza-dozujaca-kawe-do-mlynka-g-iota/)
Chyba ktoś zaczerpnął od nas pomysł... :)
PS. Co do tej "gumki" to wysłaliśmy pytanie do Belgii i czekamy na odpowiedź. Nie sądzę aby była ona wcześniej jak po niedzieli.
IMO lepszym rozwiązaniem byłoby dodanie/wymiana trzymania ruchomego żarna, na "pełne" a'la rozwiązanie w Lagoonie, czy starym DFie.Albo w każdym przyzwoitym młynku chyba... Niesamowite, że takie rozwiązanie zastosowano: ziarenka wpadają gdzieś między te przestrzenie i na tnących wejściach żaren jest ich mnóstwo.
Tez chetnie zakupie zamiast sciagac z zagranicy.Niestety okazało się, że otwór w tych tarczach jest zrobiony pod śrubę mocującą w DF64. DF64VS ma śrubę o mniejszej średnicy i jest za duży luz. Jest ryzyko, że tarcza będzie nie centrycznie ulokowana.