Cześć,
od jakiegoś czasu jestem szczęśliwym posiadaczem Mary X. Udaje mi się uzyskać dobre, powtarzalne szoty, czasem pobawię się dozą, grubością przemiału itd. jednak zastanawia mnie ciśnienie, które ekspres wskazuje.
U mnie jest to zawsze ok 10,5 bar. Wiem, że powinno ono raczej zamknąć się w 9-10, jednak u mnie jest zawsze w połowie podziałki między 10 a 11.
Czy to normalne? Czy powinienem mielić grubiej? Sytuacja identyczna w przypadku dozy 15g i ekstrakcji 30g espresso w ok 35 sekund, jak i przy grubszym mieleniu i 17g i uzysku 34g również w okolicach 35 sekund. Preinfuzja przebiega prawidłowo, ciśnienie powoli rośnie, a pierwsze krople kawy pojawiają się ok 10-12 sekundy.
Robiłem również test na ślepym sitku. Wtedy ekspres pokazuje również wspomniane 10,5g.
Pozdrawiam,
Paweł