Ostatnie wiadomości

Strony: [1] 2 3 ... 10 Next
1
Ekspresy automatyczne / Odp: Jura e4 czy e8
« Ostatnia wiadomość wysłana przez WaAaFeL dnia Dzisiaj o 18:28:32 »
Już w sumie nieważne, zamówiłem wersję EC na sobotę planowany odbiór :)
Doczytalem że ma lepszy wyświetlacz i młynek niby lepszy, namówili.
2
Ekspresy kolbowe / Odp: Breville VCF126X Barista Max
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Darecky dnia Dzisiaj o 15:30:42 »
Stawiam na uszczelkę a ekspress pójdzie na serwis - w końcu po to jest gwarancja
3
Ekspresy kolbowe / Odp: Breville VCF126X Barista Max
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Kaka666 dnia Dzisiaj o 15:03:10 »
Może uszczelka? - nawet nie wiem czy jest jakaś w group hedzie u nas, albo jakies mikro pęknięcie na sitku albo porafilterze?
4
Ekspresy automatyczne / Odp: Automat ok 5k - kawy mleczne
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Koper dnia Dzisiaj o 14:37:52 »
O to mi chodziło, może kwestia przyzwyczajenia. Nie ma tej jednolitej jogurtowej konsystencji.
Już jak ma być ekspres może warto tylko do czarnych + Subminimal NanoFoamer PRO.
Chociaż zaczynając od pianki z automatu może to nie będzie przeszkadzało.

No to skoro pojedynczy termoblok jest średnim pomysłem, a budżet i tak wzrósł to WMF perfection 860 z osobnym termoblokiem do kaw mlecznych zaczyna mi się jawić jako faworyt.
5
Młynki / Eureka Zeus One
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Paolo dnia Dzisiaj o 13:39:00 »
Nowy młynek od Eureki, pokazany dopiero co na SCA w Chigago. Żarna 85mmm, stylistyka trochę idąca w stronę Lambo


https://www.eureka.co.it/en/products/eureka+oro/commercial+grinders/commercial/39.aspx
6
Przygotowanie kawy / Odp: Spryskiwanie ziaren wodą przed zmieleniem
« Ostatnia wiadomość wysłana przez krystians dnia Dzisiaj o 13:26:27 »
Wg badania Harpera Mendeza wpływa, ale dopiero od pewnej ilości wody , a jest to zakres między 0,2 a 0,5 g wody na 1 g kawy czyli dość sporo. Standardowe dwa psiknięcia daje ok. 1 g wody na dozę np. 18 g, taka ilość nie wpływa na ekstrakcję, co potwierdzili w powyższym badaniu na Socratic Coffee. Żeby miało wpływ na dozę 18 g potrzeba przynajmniej 3,6 g wody, czyli ok. 8 psiknięć. Tak ilość może powodować w niektórych młynkach problemy z przyklejaniem się mokrych ziaren do komory, wolniejszym mieleniem, nie wymielaniem całości dozy i dłuższym kontaktem elementów młynka z wodą co może prowadzić do sklejania się pozostałości kawy i rdzewienia elementów młynka.
8
Ekspresy kolbowe / Odp: Backflush - co zamiast ślepego sitka?
« Ostatnia wiadomość wysłana przez szumciak dnia Dzisiaj o 13:03:38 »
Niby jest taki dziubek, który wchodzi w ten otwór podczas wkładania tacki, ale jest on w górnej części otworu.
Więc jak wylatuje coś, to pod tackę. :picardpalm:

Zastanawiam się intensywnie, by odesłać go i zmienić na Sage Bambino Plus. Szczególnie, że miałem nadzieję na te akcesoria 54mm, ale no są jednak za duże na tego cudaka.

437882479_1989765334775314_8963375576321371379_n.jpg
9
Przygotowanie kawy / Odp: Spryskiwanie ziaren wodą przed zmieleniem
« Ostatnia wiadomość wysłana przez rollo45 dnia Dzisiaj o 13:01:03 »
spryskiwanie wpływa na ekstrakcję a co za tym idzie rownież na smak :)
10
Ekspresy kolbowe / Odp: Backflush - co zamiast ślepego sitka?
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Tukidydes dnia Dzisiaj o 12:29:54 »
Czyli samo ujście na dole ekspresu do tacki nie oznacza, że jest ten zawór trójdrożny?

Nie wiem czy dobrze rozumiem. Zrobisz zdjęcie i wstawisz? Też spojrzałem na instrukcję. Wydaje się, że ten ekspres nie posiada zaworu trójdrożnego - słowa nie ma na temat backflushua, czy samego zaworu w .pdfie, który można pobrać z ich strony.

To stosunkowo proste i takie bardzo "podstawowe" urządzenie. Gdzieś trzeba zaoszczędzić, żeby sprzedać to za 500-600 zł :) Nie da się inaczej.
Strony: [1] 2 3 ... 10 Next


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi